Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη ρύπανση της “Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική

Σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική διαπίστωσαν ειδικά κλιμάκια της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος βάσει δύο πρόσφατων Πράξεων Βεβαίωσης Παράβασης που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος για τις εξορύξεις στις Σκουριές (4152/18-05-2018 και 641/30-01-2019), τα οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα, καταγράφουν 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το 2012 έως το 2014, εκ των οποίων 12 στις Μαύρες Πέτρες και 9 στην Ολυμπιάδα.

Επανειλημμένες παραβάσεις

Οι περισσότερες παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» είναι παραβάσεις κατ’ εξακολούθηση και αφορούν κυρίως:

α) μη σύννομη διαχείριση αποβλήτων και μη ορθό χαρακτηρισμό τους ως προς την επικινδυνότητα,

β) ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και διάθεση τους με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια και

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

γ) ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών υδάτων. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι βάσει της επιτόπιας επιθεώρησης του 2018, ο μόλυβδος στον ποταμό της Ολυμπιάδας βρέθηκε να είναι 985% πάνω από το επιτρεπτό όριο (!).

Σύμφωνα με το πόρισμα, η εταιρεία απέκρυψε στοιχεία για την επικινδυνότητα των προϊόντων της που παράγονται μετά την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Οι επιθεωρητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η εταιρεία, μην ενημερώνοντας την αδειοδοτούσα αρχή σχετικά με τα στοιχεία επικινδυνότητας των προϊόντων καθώς επίσης και για τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη κινδύνων στην υγεία και το περιβάλλον, δεν τήρησε τη σχετική υποχρέωσή της, κατά παράβαση διατάξεων της ΚΥΑ 69269/5387/1990, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθούν οι αναγκαίοι όροι και υποχρεώσεις στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, με κίνδυνο την πρόκληση βλάβης στην υγεία εργαζομένων, περιοίκων και στο περιβάλλον».

Ελληνικός Χρυσός
Πηγή εικόνας: klik.gr

Μία από τα ίδια

Στις 7/3 2019, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέβαλε πρόστιμο ύψους 102.450 € στην «Ελληνικός Χρυσός» για παραβάσεις διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, βάσει της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης 4152/18-05-2018. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να ανατρέξουμε στη θλιβερή έκβαση ανάλογων πράξεων επιβολής προστίμων του 2015. Tα εν λόγω πρόστιμα επιβλήθηκαν απλώς και εν συνεχεία ακυρώθηκαν από το αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο που έκρινε «υπερβολικό» τον χρόνο των 33 μηνών που μεσολάβησαν από τις αυτοψίες των επιθεωρητών μέχρι την επιβολή των προστίμων. Σημειωτέον ότι αυτή τη φορά μεσολάβησαν 39 μήνες.

Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να πτοήσει την εταιρεία είναι η επιβολή κυρώσεων όπως η προσωρινή ή οριστική παύση της ρυπογόνου δραστηριότητας. Τέτοιες κυρώσεις προβλέπονται σαφέστατα από το νόμο 1650/1986 και στην προκειμένη περίπτωση είναι δεδομένο ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένη και η προθυμία του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην επιβολής τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Ζαφειρούδη

Κατάγεται από τη Χαλκιδική. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πρόσφατα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δικηγόρος και αγαπά να γράφει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;