Supercell Storm – Η υπερκυτταρική καταιγίδα που έπληξε και την Χαλκιδική

υπερκυτταρική καταιγίδα
Πηγή εικόνας: img.wallpapersafari.com

Το supercell ή υπερκυτταρική καταιγίδα είναι μια πολύ οργανωμένη καταιγίδα. Αν και τα supercells είναι σπάνια, αποτελούν μια υπερβολικά μεγάλη απειλή για τη ζωή και την περιουσία μας

Όπως και το single cell storm το supercell αποτελείται από ανοδικά ρεύματα. Ωστόσο, η άνοδος σε ένα supercell είναι εξαιρετικά ισχυρή φτάνοντας ταχύτητες των 240 – 280 χλμ. την ώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το supercell από τις άλλες καταιγίδες που έχουμε συζητήσει είναι το στοιχείο της περιστροφής.

Το περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα ενός supercell, που ονομάζεται μεσοκυκλώνας το βοηθά να παράγει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως γιγαντιαίο χαλάζι (διαμέτρου άνω των 5 εκ.), ισχυρές ριπές περίπου 130 χλμ. την ώρα ή και περισσότερο αλλά και ισχυρούς ανεμοστρόβιλους. To περιβάλλον γύρω από ένα supercell χαρακτηρίζεται από υψηλή αστάθεια, δηλαδή από ισχυρούς ανέμους οι οποίοι αλλάζουν πολύ γρήγορα κατεύθυνση και ταχύτητα. 

Καθώς ξεκινά η κατακρήμνιση, οι ισχυροί άνεμοι ανώτερου επιπέδου ευθύνονται για την ισχυρή βροχόπτωση. Η καταιγίδα αυτή μπορεί να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με μόνο μικρές διακυμάνσεις στη δύναμή της. Ακριβώς ο στροβιλισμός σε μεγάλο ύψος βοηθά τον σχηματισμό μεσοκυκλώνων στο supercell.

Το μπροστινό άκρο της περιοχής υετού ενός supercell χαρακτηρίζεται από ελαφρά βροχή. Ο πιο δυνατός υετός πέφτει πλησιέστερα στο ανοδικό ρεύμα, βόρεια και ανατολικά του, με τη μορφή καταρρακτώδους βροχής ή/και ισχυρού χαλαζιού . Η περιοχή κοντά στο κύριο ανοδικό ρεύμα (συνήθως προς το πίσω μέρος της καταιγίδας) είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή για σχηματισμό έντονου καιρού.

Υπερκυτταρικη καταιγιδα επληξε τη Χαλκιδικη

Στο επίκεντρο της υπερκυτταρικής καταιγίδας βρέθηκε στις 10/7/2019 η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπερκυτταρική καταιγίδα (supercell thunderstorm) είναι ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο εντοπίζεται σε περιοχές που υπάρχει ισχυρή διάτμηση του ανέμου, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ενός ανοδικού περιστρεφόμενου ρεύματος. Οι υπερκυτταρικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρό χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους, και μερικές φορές καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους.

Όπως φαίνεται στον Χάρτη 1, στις 10:30 το βράδυ ώρα Ελλάδος (10/7/2019) το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο (κόκκινες αποχρώσεις), ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Υπερκυταρρική καταιγίδα
Χάρτης 1 | Πηγή εικόνας: www.greenagenda.gr

Ταυτόχρονα (Χάρτης 2), η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της τροπόπαυσης (δηλαδή το ανώτατο όριο μεταξύ τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας), φτάνοντας σε ύψη πάνω από 12.5 χιλιόμετρα.

supercell
Χάρτης 2 | Πηγή εικόνας: greenagenda.gr

Καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που δυστυχώς έζησε η Χαλκιδική το βράδυ της 10/7/2019.

Τα σπάνια αυτά ακραία φαινόμενα, ολοένα και πληθαίνουν. Η άγρια ομορφιά τους προκαλεί σε πολύ κόσμο τον θαυμασμό, αλλά σε όσους γνωρίζουν ότι το κλίμα χειραγωγείται βάναυσα τον τελευταίο καιρό, προκαλούν μάλλον ανησυχία και προβληματισμό. Στο παρακάτω  βίντεο ένα ακόμα «υπερθέαμα» ενός supercell στο Κάνσας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Φυσική των νεφών και φαινόμενα μέσης κλίμακας, ανακτήθηκε από www.maredu.gunet.gr, τελευταία επίσκεψη 8/11/2020
  2. Υπερκυτταρική καταιγίδα έπληξε τη Χαλκιδική, ανακτήθηκε από www.greenagenda.gr, τελευταία επίσκεψη 8/11/2020
  3. Υπερκυτταρική καταιγίδα στο Κάνσας , ανακτήθηκε από www.allnewz.weebly.com, τελευταία επίσκεψη 8/11/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;