Σπάνιο χταπόδι με εννέα πλοκάμια στις ακτές τις Ιαπωνίας

χταπόδι
Πηγή εικόνας: www.dailymail.co.uk

Χταπόδι: μαλάκιο, αμφίπλευρα συμμετρικό, με ένα ράμφος, δύο μάτια, τρεις καρδιές, περίπλοκο νευρικό σύστημα και εξαιρετική όραση. Ετυμολογικά προέρχεται  από την αρχαία ελληνική οκτώπους που παράγεται από τις λέξεις οκτώ + πούς (πόδι). Πράγματι, τα οκτώ πλοκάμια αποτελούν χαρακτηριστικό του έξυπνου αυτού ασπόνδυλου. Ωστόσο, το σπάνιο χταπόδι με τα εννέα πλοκάμια που βρέθηκε σε ακτή της Ιαπωνίας, επιβεβαιώνει πως στον κανόνα των οκτώ υπάρχουν εξαιρέσεις!

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Mainichi, στις 13 Νοεμβρίου ένα χταπόδι με εννέα πλοκάμια πιάστηκε στα δίχτυα του Kazuya Sato που διατηρεί καλλιέργεια από φύκια στον κόλπο Shizugawa που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Ιαπωνίας. Ο ανυποψίαστος σαραντάχρονος μετέφερε το σπάνιο χταπόδι μαζί με άλλα τρία στο σπίτι. H ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χταποδιού διαπιστώθηκε από την μητέρα του Sato, λίγο αφού το έβαλε στην κατσαρόλα για να ετοιμάσει το φαγητό. Αν και το χταπόδι ήταν νεκρό, το σώμα του παρέμεινε άθικτο. Ο Sato, εντυπωσιασμένος,  μετέφερε το σπάνιο χταπόδι στο περιβαλλοντικό κέντρο της περιοχής, Shizugawa Nature Center.

Ένα χταπόδι έχει τη δυνατότητα να αναγεννά κατεστραμμένα άκρα

«Το ένατο άκρο είναι αρκετά ασυνήθιστο. Το εντυπωσιακό αυτό γεγονός, όμως, δεν είναι ανήκουστο για τα χταπόδια», λέει ο Michael Vecchione, ζωολόγος με εξειδίκευση στα ασπόνδυλα και ερευνητής του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ουάσιγκτον. Κάθε χταπόδι έχει τη δυνατότητα να αναγεννά τα τραυματισμένα και κατεστραμμένα του άκρα. Κάποιες φορές όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της αναγέννησης συμβαίνουν επιπλοκές.  Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία ενός ή περισσότερων πλοκαμιών που αναπτύσσονται σαν διακλαδώσεις των ήδη υπάρχοντων. Το ίδιο συνέβη και με το συγκεκριμένο χταπόδι.

Κάθε χταπόδι έχει τη δυνατότητα να αναγεννά τα τραυματισμένα και κατεστραμμένα του άκρα. Κάποιες φορές όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της αναγέννησης συμβαίνουν επιπλοκές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται χταπόδι με επιπλέον άκρα. Στο παρελθόν έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές, με τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις να είναι το χταπόδι με τα 96 πλοκάμια που βρέθηκε το 1998 πάλι σε ακτή της Ιαπωνίας, και το χταπόδι 85 άκρων που εντοπίστηκε έξω από το νησί Tōshijima το 1957. Και στις δύο περιπτώσεις τα σώματα των χταποδιών έχουν διατηρηθεί και εκτίθενται σε μουσεία.

Οφείλεται το ένατο πλοκάμι στη ραδιενέργεια;

Το χταπόδι με τα εννιά πλοκάμια είναι μεταλλαγμένο;, Ευθύνεται το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα και η έκλυση υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας γι’ αυτή τη μετάλλαξη; Eίναι ερωτήματα που μπορεί να δημιουργηθούν όταν μαθαίνεις πως η περιοχή Shizugawa Bay που εντοπίστηκε το σπάνιο χταπόδι βρίσκεται μόλις διακόσια χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Vecchione δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο ατύχημα και στην εύρεση του επιπλέον πλοκαμιού. Ο ερευνητής ισχυρίζεται πως αυτή η ιδιαιτερότητα κάθε άλλο παρά νέα είναι, αφού υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο παρελθόν σε χταπόδια με επιπρόσθετα άκρα.

Ο ρόλος και η χρησιμότητα του ένατου πλοκαμιού για το χταπόδι

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη ενός μικρού επιπλέον πλοκαμιού κάθε άλλο παρά περιοριστική μπορεί να είναι για τη ζωή ενός χταποδιού. Το χταπόδι που φέρει το ένατο άκρο μπορεί να το τυλίγει γύρω από το άκρο πάνω στο οποίο έχει αναπτυχθεί. Είναι πιθανό όμως να έχει λειτουργική αξία, ενισχύοντας την κίνηση αλλά και την αφή του.

χταπόδι
Το επιπλέον άκρο αναπτύχθηκε σαν διακλάδωση ενός ήδη υπάρχοντος πλοκαμιού.| Πηγή εικόνας: www.dailymail.co.uk

Σε γενικότερη περίπτωση όμως, ένα χταπόδι με περισσότερα πλοκάμια ενδέχεται να αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις. Τα επιπλέον άκρα είναι δυνατόν να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο την ικανότητα της κίνησής του και του κυνηγιού. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα χταπόδια που είχαν βρεθεί στο παρελθόν με πολλά παραπάνω πλοκάμια, είχαν χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

Σύντομα το κοινό του περιβαλλοντικού κέντρου θα έχει τη δυνατότητα να δει το σπάνιο χταπόδι με τα εννέα πλοκάμια

Το σπάνιο χταπόδι που βρέθηκε στις ακτές της Ιαπωνίας τον προηγούμενο μήνα έχει διατηρηθεί σε διάλυμα αλκοόλης. Σύντομα θα τοποθετηθεί σε έκθεση σχετική με τη θαλάσσια ζωή. Ο Takuzo Abe, ερευνητής του περιβαλλοντικού κέντρου Shizugawa Nature Center, θεωρεί πως είναι μια σημαντική ευκαιρία για να έρθει ο κόσμος σε επαφή με τα αμέτρητα μυστήρια του ωκεανού.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Rare 9-armed octopus found off Japan coast, ανακτήθηκε από www.livescience.com, τελευταία επίσκεψη 18/12/2020
  2. One leg up! Rare nine-legged octopus is discovered by Japanese fisherman who noticed the extra appendage while boiling the creature for dinner, ανακτήθηκε από www.dailymail.co.uk, τελευταία επίσκεψη 18/12/2020
  3. Monster octopi with scores of extra tentacles, ανακτήθηκε από www.pinktentacle.com, τελευταία επίσκεψη 18/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζήνα Σαϊτά

Σπουδάζω στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι (προσπαθώ) με τη δημιουργία κοσμημάτων, το virtual thrifting, την ανακύκλωση. Προσπαθώ να προσανατολίσω την καθημερινότητα μου γύρω από eco-friendly συνήθειες. Μου αρέσει να μοιράζομαι ό,τι διαβάζω, ακούω, μαθαίνω αφού η γνώση είναι όπλο για ν' αλλάξουμε τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;