Puppy mills: Σκέψου καλά πριν αγοράσεις

Puppy mills: Σκέψου καλά πριν αγοράσεις
Πηγή εικόνας: amieestubbs.com

Πρώτες σκέψεις

Πόσες φορές έχουμε περάσει έξω από κάποιο pet shop και σκεφτήκαμε να πάρουμε αυτό το γλυκό Labrador κουτάβι ή εκείνο το Siamese γατάκι. Εγώ προσωπικά ως παιδί, άπειρες. Φανταζόμουν πόσο άσχημα και μοναχικά θα είναι να μένεις συνέχεια σε ένα κουτί μπροστά σε μια βιτρίνα και σκεφτόμουν πως πρέπει να τα αγοράσω για να σωθούν. Εν μέρει είχα δίκιο. Αργότερα όμως, συνειδητοποίησα πόσο κακό είναι να αγοράζω ζώα από pet shops χωρίς να γνωρίζω την προέλευση τους και τις συνθήκες ανατροφής τους. Μεγαλώνοντας λοιπόν, είτε τυχαία, είτε από δική μου αναζήτηση, έμαθα για τη σκοτεινή πλευρά και για το πόσο καθόλου γλυκά και όμορφα είναι τα παρασκήνια. Είναι άραγε τόσο χαριτωμένοι και οι γονείς τους; Η απάντηση είναι όχι, καθώς προέρχονται κυρίως από εκτροφεία-κοινώς puppy mills.

Τι είναι τα puppy mills

Πάρα πολλά pet shops διεθνώς, προμηθεύονται γάτες, σκύλους ή και άλλα ζώα από παράνομους, μη πιστοποιημένους εκτροφείς. Τα puppy mills, είναι εγκαταστάσεις αναπαραγωγής σκύλων σε μεγάλο αριθμό, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες και με σκοπό την εμπορική τους πώληση. Πολλές ανάγκες των ζώων αυτών δεν ικανοποιούνται και συνεπώς δεν τους παρέχεται μια αξιοπρεπής ποιότητα ζωής. Το καθαρό νερό και η σωστή διατροφή είναι πολυτέλειες γι’ αυτά. Συνήθως στεγάζονται πολλά μαζί σε ένα κλουβί, με ελάχιστη έως καθόλου δυνατότητα άσκησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον ή με τους ανθρώπους. Η νοσηλεία και φροντίδα για ζώα που έχουν γεννήσει – μόλις γεννηθεί, σε ζώα που αρρωσταίνουν ή που τους δημιουργήθηκαν μέχρι και πληγές στις πατούσες από τα σκουριασμένα κάγκελα του κλουβιού, είναι συνήθως ανύπαρκτη.

Συνέπειες

Μόλις τα ζώα αυτά σταματήσουν να έχουν τη δυνατότητα γονιμότητας, θανατώνονται ή εγκαταλείπονται. Συχνά, τα κουτάβια από αυτές τις γέννες, που πωλούνται ακριβά στα pet shops, είτε δεν θα είναι καθαρόαιμα, είτε θα εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας, τα οποία μπορεί να μείνουν για πολύ καιρό (ή και για πάντα). Τα έξοδα νοσηλείας ή και εκπαίδευσης σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι υπερβολικά πολλά για τον ιδιοκτήτη. Κάπως έτσι, τα σκυλιά αυτά ίσως καταλήξουν γρήγορα αδέσποτα. 

Πηγή εικόνας: humanesociety.org        

Προσοχή στην αγορά

Τα pet shops δεν είναι ο μόνος τρόπος που πωλούνται τα σκυλιά από τα puppy mills. Αγγελίες στο internet, σε εφημερίδες και περιοδικά αναφέρουν την πώληση των υποτιθέμενων πιστοποιημένων κουταβιών. Οι τιμές  φτάνουν στα ύψη. Βέβαια, όλες αυτές οι συνθήκες, δεν διαφέρουν όταν πρόκειται και για άλλα είδη ζώων. Παράνομες φάρμες με αντίστοιχα απάνθρωπες συνθήκες υπάρχουν και για γάτες, κουνέλια, τρωκτικά, πτηνά και άλλα είδη.

Η λύση

Αν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα ζωάκι, χρειάζεται πρώτα να βεβαιωθούμε για το μέρος από το οποίο προέρχεται. Η υιοθέτηση ενός ζώου αδέσποτου ή από κάποιο φιλοζωικό σωματείο είναι μια πράξη που θα αλλάξει όχι μόνο τη ζωή του τετράποδου φίλου μας, αλλά πιθανόν και τη δική μας προς το καλύτερο. Αν πάλι θέλουμε κάποια συγκεκριμένη ράτσα απευθυνόμαστε σε αναγνωρισμένους και νόμιμους εκτροφείς. Όταν σταματήσει η αγορά ζώων από μαγαζιά που τα προμηθεύονται από puppy mills, τότε μόνο θα σταματήσει και η εκτροφή τους. Ας συμβάλλουμε λοιπόν όλοι σ’ αυτό και κάποια στιγμή ας γίνει πραγματικότητα. Νομίζω άλλωστε, πως τους το χρωστάμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. https://www.hinsdalehumanesociety.org/resources/puppy-mills-and-pet-shops
  2. (https://www.hsvma.org/assets/pdfs/hsvma_veterinary_report_puppy_mills.pdf)
  3. https://www.amieestubbs.com/
  4. https://www.humanesociety.org/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρυσάνθη Γκουτζιομήτρου

Είμαι τελειόφοιτη στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Κατάγομαι από Κοζάνη και λατρεύω τα ζώα, τη φύση, τα βιβλία, τις τέχνες και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;