Proteus: Ένα υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο

Proteus
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com

Ο Ελβετός σχεδιαστής Υβ Μπεχάρ σχεδίασε το υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο Proteus (Πρωτέας), που το χαρακτηρίζει ως τον «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του ωκεανού», για το Κέντρο Εκμάθησης Ωκεανών Fabien Cousteau (Fabien Cousteau Ocean Learning Center).

Το υποβρύχιο κέντρο Proteus βρίσκεται 18 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κοντά στο νησί Κουρασάο, στην Καραϊβική και θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 ερευνητές και δύτες κάθε φορά. «Ο ερευνητικός σταθμός θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων ειδών, θα μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ωκεανό και θα επιτρέψει την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, τις υδατοκαλλιέργειες και τη ρομποτική εξερεύνηση», εξηγεί ο Μπεχάρ.

«Έπρεπε να κατανοήσουμε τους περιορισμούς που έχει η κατασκευή μέσα στην θάλασσα και τις προκλήσεις που φέρνει μια διαβίωση σε μια υποβρύχια δομή», συνεχίζει ο Μπεχάρ.«Έπρεπε να λάβουμε υπόψη την κοινωνική απομόνωση, την υγρασία, την έλλειψη φωτός και άσκησης και έμαθα για αυτές τις προκλήσεις από τον Φαμπιέν Κουστό, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ ως το άτομο που έζησε τον περισσότερο χρόνο σε έναν υποβρύχιο βιότοπο».

Proteus
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com

Ο Φαμπιέν Κουστό, εγγονός του διάσημου Υβ Κουστό, έσπασε το ρεκόρ, που είχε προηγουμένως ο παππούς του, με μια παραμονή 31 ημερών σε ένα υποβρύχιο εργαστήριο στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα που ονομάζεται Υδροχόος.

Το Proteus αποτελείται από δύο κυκλικά επίπεδα που ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και την κοινωνική συνεύρεση των επιστημόνων. Ο σταθμός διαθέτει εργαστήρια, μπάνια και χώρους για ύπνο. Και τα δύο κυκλικά δάπεδα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να διαπερνά όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως μέσω του φεγγίτη και των φινιστρινιών. Η κεκλιμένη ράμπα που συνδέει τα δύο επίπεδα δίνει την ευκαιρία για σωματική άσκηση. Ο υποβρύχιος σταθμός θα έχει επίσης το δικό του θερμοκήπιο όπου οι επιστήμονες θα καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά.

Ο Ελβετός σχεδιαστής έδωσε σκόπιμα μια ρετρό ατμόσφαιρα στον σταθμό, εμπνευσμένος από τις απεικονίσεις της υποβρύχιας ζωής στα έργα επιστημονικής φαντασίας.

Ο σταθμός Proteus θα τροφοδοτείται από ένα μείγμα αιολικής, ηλιακής και, θαλάσσια, θερμικής ενέργειας. Η θαλάσσια θερμική ενέργεια είναι μια διαδικασία με την οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ζεστού νερού στην επιφάνεια και του κρύου νερού από τα βάθη του ωκεανού.

Ο Κουστό θα κατευθυνθεί προς το νησί Κουρασάο για να χαρτογραφήσει την περιοχή μόλις ανοίξουν τα σύνορα, ίσως τον Σεπτέμβριο. Ο Μπεχάρ εκτιμά ότι θα χρειαστούν 36 μήνες για την κατασκευή και τη βύθιση του στον πυθμένα του ωκεανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σχεδιαστής ελπίζει ότι ο υποβρύχιος σταθμός θα είναι ένας από τους πολλούς που θα είναι αφιερωμένοι στην έρευνα και τη διατήρηση των ωκεανών. Μελλοντικά, εκτός από τους επιστήμονες, απλοί επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στον σταθμό.

Ο Πρωτέας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του στούντιο του Μπεχάρ, το Fuse-project που συνεργάζεται με τον Γάλλο δύτη και εξερευνητή Φαμπιέν Κουστό και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Fabien Cousteau Ocean Learning Center (FCOLC).


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Proteus is an underwater habitat with a greenhouse designed by Yves Behar, ανακτήθηκε από www.dezeen.com, τελευταία επίσκεψη 9/8/2020
  2. Φαμπιέν Κουστό: «Θα ήθελα να φτιάξω ένα χωριό στον ελληνικό βυθό», ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 9/8/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;