Πράσινη καθημερινότητα: συνειδητή επιλογή ή τάση;

πράσινη καθημερινότητα
Πηγή εικόνας: www.reuters.com

Κάθε άνθρωπος ανάμεσα στις δεκάδες αναμνήσεις του έχει και κάποιες που καθορίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και που πράττει.

Εγώ θυμάμαι το χυμό που πίναμε στο σχολείο. Ή μάλλον όχι τον χυμό, αλλά το καλαμάκι. Αυτό το μικρό καλαμάκι μέσα στο διάφανο περιτύλιγμα που ήταν κολλημένο πάνω στο χυμό. Το ξεκολλούσες κι ύστερα με  τη μυτερή του άκρη άνοιγες την τρύπα του χυμού. Και επειδή βιαζόσουν να πιείς το χυμό σου πριν χτυπήσει το κουδούνι, ο κάδος ήταν μακριά και το περιτύλιγμα μικρό, συνήθως κατέληγε πεταμένο στο προαύλιο. Με τα χρόνια η όποια δικαιολογία πίσω απ’ το περιτύλιγμα που κατέληγε εκτός κάδου ξεθώριαζε. Οι κινήσεις αυτοματοποιούνταν, χτιζόταν μια ολόκληρη νοοτροπία . Κι αν τολμούσες να πεις κάτι σε αυτόν που πετούσε κάτω τα σκουπίδια του, γυρνούσε συνήθως εναντίον σου.  Μιλάμε για μια εποχή που η πράσινη καθημερινότητα δεν υπήρχε σαν έννοια.

Σήμερα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Τέλος η πλαστική σακούλα στα σουπερμάρκετ, μόνο πάνινη. Κάποιοι αρχίζουν να γεμίζουν τα μπαλκόνια τους με φυτά, άλλοι σταματούν να ψωνίζουν από αλυσίδες της fast fashion βιομηχανίας. Υπάρχουν αυτοί που διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους σε ανακυκλώσιμα και μη, ενώ οι πιο «ακραίοι» έχουν ξεχωριστή τσάντα για κάθε υλικό ή ακόμα και το δικό τους κομποστοποιητή για τα βιοδιασπώμενα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το συμπέρασμα είναι ένα: η ανθρωπότητα περνάει σε μια νέα εποχή, την εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Green…is the new black

Είναι πραγματική αγανάκτηση. 100% καθαρή περιβαλλοντική συνείδηση; Μήπως πρόκειται για το σύγχρονο lifestyle που προωθείται μέσα απ’ τα social media; Η αλήθεια είναι πως ο νέος αυτός τρόπος ζωής, η πράσινη καθημερινότητα με τις ecofriendly συνήθειες ξεπροβάλει σαν τάση που όλο και περισσότεροι ακολουθούν. Μπορεί τελικά να μην υπάρχει και τόση συνειδητότητα πίσω από τη φωτογραφία με το φυτεμένο αβοκάντο που έχει αναρτηθεί σε κάθε profile που σέβεται τον εαυτό του, πάνω στο secondhand Levi’s τζιν που βρήκες σε προσφορά στο depop μιας φίλης που ξεπουλάει τη ντουλάπα της, μέσα στην πάνινη τσάντα για τα ψώνια. Είναι πιθανό όλο αυτό να αποτελεί ένα trend που θα ξεφουσκώσει με τον καιρό, όπως όλα τα προηγούμενα. Ίσως και να μην είναι έτσι. Μπορεί να είναι η αρχή για κάτι μεγάλο. Μπορεί;

Θυμάμαι πως όταν έβρισκα περιτυλίγματα από καλαμάκια στο προαύλιο του σχολείου τα μάζευα και τα πετούσα στον κάδο. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως τίποτα δεν αλλάζει αν υπάρχουν μονάχα μονάδες που σκέφτονται και πράττουν «σωστά». Η περιβαλλοντική ρύπανση είναι εδώ, και είναι τώρα. Τα αίτια που την προκάλεσαν είναι συλλογικά. Όμως, συλλογική θα πρέπει να είναι και η ευθύνη του να μειώσουμε το ρυθμό της καταστροφής. Στην παραπάνω ερώτηση, λοιπόν, η απάντηση είναι θετική.

Πράσινη καθημερινότητα: ορισμένα tips για το ξεκίνημα

Φυσικά, δεν υπάρχει η απαίτηση μιας αυτόματης αλλαγής, κάτι που είναι άλλωστε ανέφικτο.  Κάθε ένας από εμάς μπορεί να χτίσει τη δική του καθημερινότητα, υιοθετώντας ecofriendly συνήθειες που του ταιριάζουν. Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης, όμως μπορούμε και πρέπει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. Να δρούμε με την επίγνωση ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που νοιάζονται.

Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, καταλαβαίνει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα “Θα έχει κάποιο αποτέλεσμα η δράση μου ή δεν θα αλλάξει τίποτα;”. Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να καταλάβουμε ότι σ’ αυτή την προσπάθεια κανείς δεν είναι μόνος, είμαστε μια αόρατη ομάδα, στην οποία ο κάθε ένας μπορεί να φέρει κι άλλον ένα. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο το τι κάνουμε αλλά και πώς αλληλεπιδρούμε και μεταφέρουμε τις ιδέες και τις γνώσεις μας στον περίγυρο μας.

2. Να αναζητούμε την αλήθεια πίσω από οτιδήποτε ακούμε/μαθαίνουμε/διαβάζουμε.

Είναι καλό να περνάμε από τα φίλτρα της κριτικής οτιδήποτε νέο, πόσο μάλλον πληροφορίες γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα και συνήθειες της πράσινης καθημερινότητας που είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο έρευνας και μελέτης. SPOILER ALERT: «Zerowaste: instagram vs reality», «Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο στην αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας;», «Πλαστικό ή γυαλί;», «Ανακυκλώνω κι έχω τη συνείδηση μου καθαρή…ή και όχι.»

3. Να ξεκινάμε με τα πιο μικρά και σιγά-σιγά να περνάμε σε πιο δύσκολα level.

Π.χ. να τρώμε όλο το περιεχόμενο του πιάτου μας ή ακόμη κι αν μένει φαγητό να το ρίχνουμε στα αδεσποτάκια της γειτονιάς, να χρησιμοποιούμε το νερό που χρειαζόμαστε στο βούρτσισμα δοντιών και το πλύσιμο των πιάτων, να δωρίζουμε/ανταλλάσσουμε/πουλάμε αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε. Φυσικά, με μια αναζήτηση στο ίντερνετ μπορούμε να βρούμε αρκετές απλές κι εύκολες συμβουλές όπως και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα με τα οποία μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα συμβατικά.

4. Να μην πράττουμε νιώθοντας πως όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Εκεί έξω υπάρχουν εταιρείες που καταναλώνουν εκατομμύρια φορές μεγαλύτερα ποσά ενέργειας και πόρων απ’ ότι οι πολίτες αθροιστικά. Γνωρίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν, παρ’ όλα αυτά οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι περιορισμένες και αρκετά αργές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φωνάξουμε, να διεκδικήσουμε να γίνουν αλλαγές.

Πράσινη καθημερινότητα
Πηγή εικόνας: www.dribbble.com

Το να χτίζεις μια νέα καθημερινότητα είναι αρκετά δύσκολο. Όταν αυτή η καθημερινότητα περιλαμβάνει συνήθειες εξ ολοκλήρου αντίθετες με οτιδήποτε έχεις μάθει, ο βαθμός δυσκολίας εκτοξεύεται. Ψυχραιμία! Κανείς δεν θα σε κρίνει επειδή πέταξες το ποτηράκι του καφέ σου στα σκουπίδια. Το θέμα είναι πίσω από κάθε σου πράξη να υπάρχει λόγος.

Στο δικό μου μυαλό οι άνθρωποι, ο καθένας από μας, είμαστε λεπτομέρειες του «όλου». Κι εγώ θέλω να μάθω να ζω σαν ένα μικρό κομμάτι αυτού του «όλου», σαν κομμάτι παζλ που παρά την ασημαντότητα του μεγέθους του αν δεν συνδεθεί στο σωστό σημείο επηρεάζει συνολικά το αποτέλεσμα. Κι αυτός είναι για μένα ο λόγος που με ωθεί στο να χτίσω τη δική μου πράσινη καθημερινότητα. Ο δικός σου;


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο
  1. To Zero Waste lifestyle δεν είναι αυτό που βλέπεις στο Instagram, www.tfcmagazine.com, τελευταία επίσκεψη 13/10/2020
  2. Ten Easy Ways To Live A More Eco-Friendly Lifestyle, www.wheelsforwishes.org, τελευταία επίσκεψη 13/10/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζήνα Σαϊτά

Σπουδάζω στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι (προσπαθώ) με τη δημιουργία κοσμημάτων, το virtual thrifting, την ανακύκλωση. Προσπαθώ να προσανατολίσω την καθημερινότητα μου γύρω από eco-friendly συνήθειες. Μου αρέσει να μοιράζομαι ό,τι διαβάζω, ακούω, μαθαίνω αφού η γνώση είναι όπλο για ν' αλλάξουμε τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;