Πράσινα επαγγέλματα: Όλα αυτά που δεν ξέρεις – Α’ Μέρος

Πράσινα επαγγέλματα
Πηγή εικόνας: www.wegetwealth.com

Τα πράσινα επαγγέλματα δίνουν αισιοδοξία για τα μελλοντικά σενάρια της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια πράσινη καριέρα, αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη.

Τα πράσινα επαγγέλματα εμφανίζουν εξαιρετική ποικιλία και σίγουρα δεν μπορούν να συγχωνευτούν σε μία μόνο κατηγορία.

Στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία και το εμπόριο βιολογικών προϊόντων.

Όσον αφορά το δευτερογενή και τριτογενή τομέα, τα πράσινα επαγγέλματα έχουν σχέση με την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ορθή εκμετάλλευση πόρων, τη διαχείριση αποβλήτων, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη διαχείριση ενέργειας, την έρευνα, την εκπαίδευση, τον οικοτουρισμό, κ.ά..

Ανάγκη για πράσινα επαγγέλματα

Πολλοί οραματίζονται μια παγκόσμια πράσινη οικονομία, η οποία θα περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, θα προωθήσει πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης, θα επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή και θα μετριάσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας αποτελεί μορφή απασχόλησης και εισοδήματος για μεγάλη μερίδα πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τον πλανήτη.

Πολλά πράσινα επαγγέλματα προσφέρουν επιτυχημένη σταδιοδρομία στα άτομα που τα επιλέγουν. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τρεις επιλογές πράσινης καριέρας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

 

Πράσινα επαγγέλματα: όλα αυτά που δεν ξέρεις (Μέρος Α')
Πηγή εικόνας: www.progressive-charlestown.com/2016/08/delivering-on-promise-of-green-jobs.html

Τρία σύγχρονα πράσινα επαγγέλματα

1. Περιβαλλοντικός επιστήμονας

Οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες (μηχανικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι, χημικοί, φυσικοί ή τεχνολόγοι) εντοπίζουν κι ελέγχουν κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία. Συλλέγουν δεδομένα από το φυσικό περιβάλλον (π.χ. δείγματα εδάφους) και τα αναλύουν για πιθανή συσχέτιση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το συγκεκριμένο επάγγελμα σχεδιάζει την πρόληψη αλλά και την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση). Ακόμη, συμβουλεύει κυβερνήσεις κι επιχειρήσεις για τους οικολογικούς κανονισμούς, για τη βελτίωση πρακτικών και για τη δημιουργία αναπτυξιακών έργων.

Πράσινα επαγγέλματα: όλα αυτά που δεν ξέρεις (Μέρος Α')
Πηγή εικόνας: www.collegechoice.net

2. Ειδικός στη βιωσιμότητα

Οι ειδικοί στη βιωσιμότητα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι σε μία επιχειρηματική οργάνωση, καθώς στο συγκεκριμένο επάγγελμα βασίζεται ο σχεδιασμός για το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα, με μηδενική επιβάρυνση για το φυσικό περιβάλλον. Στόχος των ειδικών αειφόρου ανάπτυξης είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη πρώτων υλών.

Συνεργάζονται με εταιρείες για τη σχεδίαση στρατηγικών και προγραμμάτων βιωσιμότητας. Είναι υπεύθυνοι για τις συμβουλές και την ενθάρρυνση ώστε να εφαρμοστεί η βιωσιμότητα (π.χ. βιοκλιματικός σχεδιασμός) σε μία εταιρεία, αλλά και για τη συμμόρφωση των εταιρειών με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Πράσινα επαγγέλματα: όλα αυτά που δεν ξέρεις (Μέρος Α')
Πηγή εικόνας: archfoundation.org

3. Διαχειριστής ενέργειας

Οι διαχειριστές ενέργειας παρακολουθούν και αναλύουν την κατανάλωση ενέργειας, σχεδιάζουν νέες ενεργειακές κατασκευές και βελτιώνουν τις υπάρχουσες. Διασφαλίζουν την τήρηση των προδιαγραφών, των νομικών απαιτήσεων και των περιβαλλοντικών κανονισμών. Συχνά εκτελούν αναθεωρήσεις σε σχέδια μελλοντικών έργων ώστε να προσδιορίσουν πιο ορθά τις ενεργειακές τους απαιτήσεις.

Το συγκεκριμένο επάγγελμα ασχολείται με την αξιολόγηση της χρήσης της ενέργειας και τον σχεδιασμό της ενεργειακής απόδοσης. Σκοπός τους είναι η μεγιστοποίηση στην εξοικονόμηση ενέργειας, συνεπώς και η μείωση του κόστους που σχετίζεται με την ενέργεια.

Πηγή εικόνας: www.bchydro.com/news/conservation/2013/energy-manager-tips-pt2.html

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. What is Enviromental Science, ανακτήθηκε από www.environmentalscience.org, τελευταία επίσκεψη 1/6/2020
  2. 4 Most Common Renewable Energy Options for Your Home, ανακτήθηκε από www.icharts.net, τελευταία επίσκεψη 1/6/2020
  3. Τα Πράσινα Επαγγέλματα στην Ελλάδα και οι νέες απαιτούμενες δεξιότητες, ΕΟΠΕΠ, τελευταία επίσκεψη 1/6/2020
  4. Τα πράσινα επαγγέλματα, ανακτήθηκε από www.edujob.gr
  5. Environmental Careers Guide: Today’s In-Demand Green Jobs, ανακτήθηκε από www.bestcolleges.com, τελευταία επίσκεψη 1/6/2020
  6. Βιωσιμότητα, ανακτήθηκε από www.el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 1/6/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάννα Τρίφωνα

Βιολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Αθηναία, ενθουσιώδης με τη θαλάσσια ζωή, κολλημένη στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Επικοινωνία: triphonamarianna@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;