Πόσο σημαντική είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση για τα παιδιά;

περιβαλλοντική εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: www.parentology.com


Η περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μικρή ηλικία, έχει μεγάλη σημασία. Λένε πως η γνώση είναι δύναμη. Και σχεδόν πάντα, έχουν δίκιο. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η γνώση και η σωστή ενημέρωση είναι τα όπλα για την επίλυση των προβλημάτων. Όταν μάλιστα οι βάσεις τίθενται στην παιδική μας ηλικία, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Η δύναμη της νέας γενιάς στο περιβάλλον

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη. Επομένως, η συμμετοχή της νέας γενιάς στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι άκρως σημαντική. Τόσο η προσλαμβάνουσα από το σπίτι παιδεία, όσο κι οι σχολικές γνώσεις θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας προσωπικότητας με οικολογική συνείδηση.

Η ενθάρρυνση των παιδιών για ανάπτυξη πράσινων συνηθειών θα οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση και το σεβασμό για το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμενόμενες. ταυτόχρονα, θα είναι και οι θετικές επιδράσεις στον πλανήτη. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, μπορεί να συνδυαστεί επίσης με την προώθηση της αειφορίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η θέσπιση πιο οικολογικών οικονομικών πολιτικών.

Πώς επιτυγχάνεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση

Ένα παιδί είναι σε θέση να αναπτύξει οικολογική συνείδηση παρατηρώντας τους γονείς του. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με τη συμμετοχή του σε μικρές, καθημερινές πράσινες δραστηριότητες. Η ανακύκλωση αποτελεί βασικό πυλώνα της προστασίας του πλανήτη. Εάν τα παιδιά διδαχθούν από το σπίτι τους, ποια υλικά πρέπει να ανακυκλώνουμε, θα υιοθετήσουν ευκολότερα αυτή την πρακτική και ως ενήλικες.

Αν το κλείσιμο του διακόπτη, αλλά και της βρύσης είναι δεδομένα για εσάς, για ένα μικρό παιδί δεν αρκεί να το δει μόνο μία φορά! Το ίδιο ισχύει και για τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, πρέπει να εστιάσει και στην ανάπτυξη οικολογικών καταναλωτικών συνηθειών. Η επιμονή στην αγορά προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά, θα ωθήσει τα παιδιά στη μίμηση ανάλογων αγορών.

Πηγή εικόνας: www.pixabay.com

Κι άλλες δραστηριότητες

Ακόμη, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο θα τα ευαισθητοποιήσει γι’ αυτή. Η ιδέα μιας βόλτας με το ποδήλατο ή ένα Κυριακάτικο πικνίκ, θα τα φέρει ακόμη πιο κοντά στη φύση. Έτσι, θα μάθουν από μικρή ηλικία να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον.

Εξίσου σπουδαία θα ήταν και η πρωτοβουλία για ένα οικογενειακό μάζεμα απορριμμάτων από το πάρκο ή τη θάλασσα.

Μιας και διανύουμε την εποχή της τεχνολογίας, ας την εκμεταλλευτούμε. Πώς; Δημοσιεύοντας, για παράδειγμα, εικόνες ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Προσφορά περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα παιδιά

Αναμφίβολα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και γενικότερα η επαφή με τη φύση προσφέρει και στα παιδιά ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη, αλλά και εμπειρίες.

Είναι κατανοητό ότι πολλές από τις δραστηριότητες απαιτούν ομαδική συνεργασία. Μέσα από αυτήν, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται αναπτύσσοντας τόσο δεξιότητες επικοινωνίας και ομαδικότητας όσο και κριτική σκέψη. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου πραγματοποιείται στις ηλικίες 0-3 χρονών. Οπότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Για ένα καλύτερο μέλλον

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό η περιβαλλοντική εκπαίδευση να παρέχεται από μικρή ηλικία. Αποκτώντας τα σωστά ερεθίσματα, και ερχόμενοι σε επαφή με το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναπτύξουμε όλοι από νωρίς οικολογική συνείδηση, η οποία ίσως σταθεί ικανή να μας παράσχει κι ένα καλύτερο μέλλον.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Children And The Environment: Why It’s Important To Teach Them Young, ανακτήθηκε από www.emazine.com, τελευταία επίσκεψη 15/12/2020
  2. 4 Benefits Of Sustainable Environmentail Activities For Children, ανακτήθηκε από www.llitlezaks.com.au, τελευταία επίσκεψη 15/12/2020
  3. The Environment and Kids: Teaching Children to Care for the Planet, ανακτήθηκε από www.iamgreenwise.com, τελευταία επίσκεψη 15/12/2020
  4. Fifty environmental activities kids can do at home, ανακτήθηκε από www.environmentamerica.org, τελευταία επίσκεψη 15/12/2020
  5. Importance of Environmetal Education, ανακτήθηκε από www.earthminder.com, τελευταία επίσκεψη 15/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;