Πόσο προστατεύονται οι υδροβιότοποι σήμερα;

υδροβιότοποι
Πηγή εικόνας: www.reddit.com

Ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα, είναι αυτό που διατηρούν οι υδροβιότοποι. Έχοντας διαφορετικό οικοσύστημα από τα κανάλια ή τα ξηρά εδάφη, οι φυσικοί αυτοί οικότοποι φιλοξενούν πλήθος σπάνιων ειδών άγριας ζωής, αλλά και υδρόβιων φυτών. Δυστυχώς σήμερα, δέχονται τεράστιες απειλές από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και από τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες με την ανάγκη προστασίας τους να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Κατηγορίες υδροβιότοπων

Στο περιβάλλον, μπορούμε να αναγνωρίσουμε διαφορετικούς τύπους υγροτόπων, με τους σημαντικότερους να αναφέρονται παρακάτω.

Τα έλη (marshes), τα οποία περιέχουν μόνιμα ύδατα (γλυκά ή αλμυρά), η ποσότητα των οποίων μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Περιβάλλονται από πληθώρα φυτών, ενώ σε αυτά μπορούμε να συναντήσουμε μεταξύ άλλων, κάστορες, αλιγάτορες και χελώνες.

Μια ακόμη κατηγορία υδροβιότοπων είναι οι βάλτοι (swamps), οι οποίοι περιβάλλονται σε μεγάλο βαθμό από δάση (δασικοί υγρότοποι). Είναι συχνό φαινόμενο να κόβονται τα περισσότερα δέντρα γύρω από αυτούς με σκοπό το χτίσιμο κατοικιών. Στο περιβάλλον τους παρατηρείται μεγάλη ποικιλία σπάνιων πουλιών, ψαριών αλλά και φιδιών.

Οι βάλτοι (bogs) που συσσωρεύουν τύρφη αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία. Η συσσώρευση αυτή προέρχεται από την αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πιο όξινα νερά. Η υγρασία τους, αντλείται από τις βροχοπτώσεις, γεγονός που τους επιτρέπει να αποτρέπουν τις πλημμύρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιθέτως, στoυς βάλτους που μοιάζουν με πλέγματα (fens), τα νερά είναι λιγότερο όξινα, με την υγρασία να αντλείται αποκλειστικά από το έδαφος.

Συνεισφορά

Εύλογα, η προσφορά των υδροβιότοπων στο περιβάλλον, αλλά και σε εμάς, είναι άκρως σημαντική.

Η αποτροπή των πλημμυρών, πραγματοποιείται μέσω της συγκράτησης του νερού. Πράγματι, τα φυτά και το χώμα ενός υδροβιότοπου εκτελούν αυτή τους την ικανότητα καλύτερα από σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον. Γεγονός σημαντικό, για τους εγγύτερους οικισμούς.

Το φιλτραρισμένο από τον υδροβιότοπο νερό που απελευθερώνεται σε λίμνες και ποτάμια, είναι πλούσιο σε φυτικά και θρεπτικά συστατικά, εμπλουτίζοντας τα οικοσυστήματα των γύρω περιοχών. Φυσικά, αυτό είναι θετικό και για την υδρόβια ζωή.

Ταυτόχρονα, ο έλεγχος από τα φυτά, της ροής του νερού, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μαζί του παρασυρόμενα ιζήματα, ελαχιστοποιεί το βαθμό διάβρωσης του εδάφους.

Επιπλέον, οι υδροβιότοποι αποτελούν τους φυσικούς οικοτόπους για πολλά σπάνια είδη, καθώς τους προσφέρουν το ιδιαίτερο περιβάλλον που απαιτείται για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Χαρακτηριστικά, το 1/3 των υπό απειλή ειδών των Η.Π.Α., φιλοξενείται σε υδροβιότοπους.

Φυσικά, αξίζει να αναφερθεί, ότι πληθώρα συστατικών των φυτών και του εδάφους ενός υδροβιότοπου, χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή πολλών φαρμάκων.

υδροβιότοποι
Πηγή εικόνας: www.wallpaperscraft.com

Τι απειλεί έναν υδροβιότοπο

Όπως προαναφέρθηκε, οι υδροβιότοποι έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλες απειλές, με τις περισσότερες να προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η αποστράγγιση των εδαφών τους για την πραγματοποίηση καλλιεργειών, αλλά και για το χτίσιμο κατοικιών, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε υδροβιότοπο.

Παρατηρείται επίσης μεγάλη εκμετάλλευση των οικοτόπων αυτών, με σκοπό την εξαγωγή ορυκτών πόρων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υποβάθμιση της σημασίας τους ανιχνεύεται επίσης και στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πολλές φορές, ως τόποι απόρριψης υγρών αποβλήτων των πόλεων, αλλά και βιομηχανικών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της μόλυνσης.

Προστασία ή παραγκώνιση

Εάν αναλογιστούμε το γεγονός ότι από τον 20ό αιώνα, έχουν εξαφανιστεί σχεδόν οι μισοί υδροβιότοποι παγκοσμίως, αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία κατανόησης της σημασίας τους. Μία αδυναμία, η οποία παρατηρείται μέχρι και σήμερα, καθώς η πληθώρα των προτάσεων που εκφράζονται για την προστασία τους, σε διεθνές επίπεδο, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Δυστυχώς, γι’  άλλη μια φορά το περιβάλλον θυσιάζεται μπροστά στο ιδιωτικό όφελος.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. What Are The Major Threats To Wetland Ecosystem Around The World?, ανακτήθηκε από www.worldatlas.com, τελευταία επίσκεψη 14/3/2021
  2. The Economic Values of the World’s Wetlands, ανακτήθηκε από www.wwf.panda.org, τελευταία επίσκεψη 14/3/2021
  3. Wetlands of importance- Parks And Wildlife Service, ανακτήθηκε από www.dpaw.wa.gov.au, τελευταία επίσκεψη 14/3/2021
  4.  Why are Wetlands Important?, ανακτήθηκε από www.epa.gov, τελευταία επίσκεψη 14/3/2021
  5. Types and Importance of Wetlands, ανακτήθηκε από www.conserve-energy-future.com, τελευταία επίσκεψη 14/3/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;