Πόσο έντονες είναι οι συνέπειες της πανδημίας στα ζώα;

συνέπειες της πανδημίας στα ζώα
Πηγή εικόνας: www.3dandroidwall.blogspot.com

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η πανδημία του κορονοϊού, υπογράμμισε όσο κανείς άλλος τις συνέπειες της εκμετάλλευσης που υφίστανται τα ζώα αφού αποδεικνύεται απότοκο της επαφής του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Στο παρελθόν, οι ιοί Ebola και HIV, είχαν μεταδοθεί κι αυτοί εξαιτίας της στενής επαφής μας με τα ζώα, μέσω του κυνηγιού. Ενώ, είναι φυσικό ότι και τα ίδια τα ζώα, υποφέρουν από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ποιες είναι όμως οι πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στα ζώα;

Η απειλή για την άγρια ζωή

Σε μεγάλο βαθμό, έκθετα στον ιό βρίσκονται τα είδη της άγριας ζωής. Η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο αυξάνουν τις πιθανότητες μελλοντικών επιδημιών, καθώς οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των ζώων οδηγούν στη μόλυνση και της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, δύνανται να εξασθενήσουν και το ανοσοποιητικό των ζώων καθιστώντας τα ευάλωτα. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα εκτροφής.

Κρούσματα άγριων ζώων έχουν βρεθεί και σε ζωολογικούς κήπους όπου πιθανότατα ο ιός μεταδόθηκε από υπαλλήλους. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των βιζόν της Δανίας. Η καταδικαστέα απόφαση της μαζικής σφαγής τους, ήταν αποτέλεσμα της μόλυνσής τους από τη μετάλλαξη του ιού.

Συνέπειες της πανδημίας σε άλλα ζώα

Παράλληλα, πλήθος ζώων όπως ποντίκια και κουνάβια, χρησιμοποιούνται ευρύτατα από την επιστημονική κοινότητα, σε έρευνες για φάρμακα και εμβόλια, ώστε να αποδειχθεί εάν υπάρχει κάποιος βαθμός καταπολέμησης της νόσου. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι ουσίες αυτές θα είναι αποτελεσματικές και για τον άνθρωπο.

Πληθώρα ειδών που αναζητούν την τροφή τους σε αστικές περιοχές και εξαρτώνται από τον άνθρωπο έχουν πληγεί επίσης από την πανδημία. Για παράδειγμα, οι ευκαιρίες εύρεσης τροφής για τους γλάρους και τα περιστέρια έχουν μειωθεί σημαντικά. Το γεγονός αυτό, οφείλεται στην απώλεια υπολειμμάτων τροφίμων στους δρόμους και στους κάδους, λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων. Κατά συνέπεια, μειώνονται οι πιθανότητες αναπαραγωγής τους και φυσικά ο πληθυσμός τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

συνέπειες της πανδημίας στα ζώα
Πηγή εικόνας: www.wallpaperflare.com

Η θετική επίδραση

Στον αντίποδα, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων που επέβαλε ο κορονοϊός, όπως οι εκτενείς ψεκασμοί, προσέφερε περισσότερες δυνατότητες επικονίασης σε πληθυσμούς, όπως αυτούς της μέλισσας και της πεταλούδας, άρα μπορούμε να μιλήσουμε εν μέρη και για θετικές συνέπειες της πανδημίας στα ζώα.

Επιπλέον, πολλά είδη της άγριας ζωής, άρχισαν να αναζητούν νέους οικοτόπους, εφευρίσκοντας νέους τρόπους προσαρμογής. Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα του πτηνού Kentish Plover, το οποίο, όπως παρατηρήθηκε, κατάφερε να γεννήσει αυγά σε σημεία όπου δεν είχε καταγραφεί στο παρελθόν αναπαραγωγή.

Ο περιορισμός δεν πρέπει να αποτελεί λύση

Είναι φυσικό ότι η μείωση της ρύπανσης, από τον περιορισμό των μετακινήσεων έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Ωστόσο, δεν μπορεί να νοούνται τα αλλεπάλληλα lockdown ως η μόνη δυνατότητα προστασίας αυτών αλλά και του περιβάλλοντος.

Μολονότι δεν έχουν καταγραφεί πολυάριθμες περιπτώσεις κρουσμάτων σε ζώα, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, άμεσα ή έμμεσα. Οφείλουμε και πρέπει να διατηρούμε ευνοϊκές τις περιβαλλοντικές συνθήκες, θέτοντας σαν στόχο τη ζωή των ζώων, αλλά και τη δική μας. Αφού, όπως αποδείχθηκε και από την πανδημία του κορονοϊού, η ζωή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. How the COVID-19 pandemic impacts animals, ανακτήθηκε από www.humansociety.org, τελευταία επίσκεψη 18/4/2021
  2. How is coronavirus affecting animals?, ανακτήθηκε από www.qub.ac.uk, τελευταία επίσκεψη 18/4/2021
  3. A Year of the Pandemic: How have birds and other wildlife responded?, ανακτήθηκε από www.aubudon.org, τελευταία επίσκεψη 18/4/2021
  4. The search for animals harbouring coronavirus- and why it matters, ανακτήθηκε από www.nature.com, τελευταία επίσκεψη 18/4/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;