Πόσο χρησιμοποιούνται οι πράσινοι κάδοι απόρριψης φαρμάκων;

Πηγή εικόνας: www.greenyourhealth.gr

Tα φαρμακεία της χώρας μας είναι υποχρεωμένα να έχουν πράσινους κάδους απόρριψης φαρμάκων. Εκεί, μπορεί ο καθένας να απορρίψει φάρμακα που έχουν λήξει, δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ ή δεν τα χρειάζεται πλέον

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ που καταλήγουν όλα αυτά τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που πετάμε ή ξεπλένουμε με τόση ευκολία σε κάποιον κάδο απορριμμάτων, στη λεκάνη της τουαλέτας, στο νιπτήρα ή οπουδήποτε αλλού; Πιθανώς όχι. 

Μπορεί αυτή η αθώα πράξη που κάνουμε είτε από συνήθεια είτε από άγνοια να οδηγήσει σε βλαβερές συνέπειες τον άνθρωπο, τους ζωντανούς οργανισμούς και γενικότερα το περιβάλλον;

Σίγουρα ναι. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί το μέγεθος των ποσοτήτων των φαρμακευτικών ουσιών που καταλήγουν σε κάποιο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια ή σε κάποια Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), μαζί με τα υπόλοιπα λύματα. Από κει, μέσω της κίνησης του νερού, του αέρα, αλλά και εξαιτίας της τοξικότητας και της αδυναμίας των ουσιών αυτών να αποικοδομηθούν σε κάτι πιο εύκολο να εξουδετερωθεί, επικίνδυνες ουσίες μπορούν εύκολα να βρεθούν στους αγρούς, στον υδροφόρο ορίζοντα, στα φρούτα, τα λαχανικά, αλλά ακόμα και στο πόσιμο νερό της βρύσης μας. Έρευνες δείχνουν πως οι κίνδυνοι που προκύπτουν από μία τέτοια κατάσταση, είναι πολλοί.

Πηγή εικόνας: www.pharmaworldmagazine.com | O κύκλος των φαρμάκων, από την παραγωγή μέχρι το Περιβάλλον

Πράσινοι κάδοι απόρριψης φαρμάκων

Υπάρχει όμως τρόπος να περιορίσουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος από ουσίες σαν τις φαρμακευτικές; Υπάρχει, και είναι απλός. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το γεγονός ότι τα φαρμακεία της χώρας μας είναι υποχρεωμένα να έχουν πράσινους κάδους απόρριψης φαρμάκων. Εκεί, μπορεί ο καθένας να απορρίψει φάρμακα που έχουν λήξει, δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ ή δεν τα χρειάζεται πλέον. Θα έχετε παρατηρήσει πως αρκετά φαρμακεία τοποθετούν τους κάδους αυτούς έξω από το κατάστημα, στο πεζοδρόμιο, όπου μπορείτε να πετάξετε απευθείας μόνοι σας τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε. Ακόμα όμως και αν δεν δείτε τον πράσινο κάδο έξω από το φαρμακείο της γειτονιάς σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον αντίστοιχο φαρμακοποιό και να τα παραδώσετε στον ίδιο.

Πηγή εικόνας: www.politischios.gr | Πράσινος κάδος απόρριψης φαρμάκων

Κέντρα καύσης φαρμακευτικών ουσιών: Πώς λειτουργεί η ανακύκλωση των φαρμάκων;

Οι ποσότητες των φαρμάκων που συλλέγονται από τους πράσινους κάδους μεταφέρονται σε χώρο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.) και από κει, μια φορά τον χρόνο στέλνονται σε ειδικά κέντρα στο εξωτερικό όπου γίνεται η αδρανοποίηση και η καύση τους σε μεγάλες θερμοκρασίες και σε συνθήκες τέτοιες που περιορίζουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν προς το παρόν αντίστοιχα κέντρα στην Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: www.sgw-consulting.co.uk | Ειδικό κέντρο καύσης φαρμακευτικών ουσιών στο Λονδίνο

Έρευνα στην Ελλάδα

Ενδιαφέρουσα είναι έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίου, που έγινε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με τη συμμετοχή 270 πολιτών (Ζαφειράκου, Σισμανίδης, 2018). Όπως προκύπτει, το 61.1 % των ερωτηθέντων δήλωσε πως απορρίπτει τα φάρμακά του σε κάποιον κάδο μαζί με άλλα σκουπίδια, ενώ μόλις το 24.3 % αυτών, τα απορρίπτει στους ειδικούς πράσινους κάδους απόρριψης φαρμάκων σε κάποιο φαρμακείο. Κι αν αυτό το στατιστικό δεν κάνει εντύπωση, σίγουρα κάνει το γεγονός ότι το 62.6 % των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν έχει λάβει ποτέ ενημέρωση για τον ορθολογικό τρόπο απόρριψης φαρμάκων. Αυτός είναι και ο κυριότερος παράγοντας που ευθύνεται για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις συγκεκριμένες ουσίες, μιας και περίπου 9 στους 10 συμμετέχοντες (91.1%) απάντησαν πως εάν γνώριζαν για την ύπαρξη των πράσινων κάδων στα φαρμακεία θα συμμετείχαν στην, έστω και μικρή, ανακούφιση του πλανήτη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι λοιπόν, ευθύνη της Πολιτείας να ενημερώσει μέσα από καμπάνιες και άλλα μέσα τους πολίτες της, αλλά και ευθύνη του καθένα μας ξεχωριστά να εφαρμόσουμε τις οδηγίες, να συγκεντρώνουμε τα άχρηστα για εμάς φάρμακα και να τα αποθέτουμε σωστά, σε μια προσπάθεια ο πλανήτης μας να γίνει ακόμα πιο πράσινος.

Πηγή εικόνας: www.ecozen.gr

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο

  1. Pharmaceuticals in drinking water, ανακτήθηκε από www.who.int, τελευταία επίσκεψη 6/11/2020
  2. Pharmaceuticals in agriculture, ανακτήθηκε από www.findpahd.com, τελευταία επίσκεψη 6/11/2020
  3. Pharmaceuticals and the environment, ανακτήθηκε από ec.europa.eu, τελευταία επίσκεψη 6/11/2020

Βιβλιογραφία

Ζαφειράκου Α., Σισμανίδης Λ. (2018) Μέθοδοι απόρριψης φαρμάκων – Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στις ΕΕΛ – Μέθοδοι απολύμανσης αντιβιοτικών παραγόντων στα υγρά απόβλητα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Σισμανίδης

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, με Μεταπτυχιακό στην Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο ίδιο τμήμα. Μου αρέσει να παρακολουθώ την ελληνική και παγκόσμια επικαιρότητα και να εκφράζω τις σκέψεις μου, σε μία εκτεταμένη γκάμα θεμάτων, όπως το Περιβάλλον, οι Γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Αθλητισμός και άλλα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;