Πόσα ξέρεις για τα eco-friendly gadgets;

eco-friendly gadgets
Πηγή εικόνας: www.evensi.com

Η εμφάνιση ολοένα και περισσοτέρων eco-friendly gadgets, μπορεί να διευκολύνει σε πολλούς τομείς την καθημερινότητά μας. Παράλληλα, σέβονται το περιβάλλον, έχοντας θετικό, πολύπλευρο αντίκτυπο.

Eco-friendly gadgets που δεν ξέραμε

Λίγο πολύ, οι περισσότεροι γνωρίζουμε κι έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές οικολογικές συσκευές. Υπάρχουν όμως και πολλά eco-friendly gadgets, που δεν ξέραμε, αλλά αξίζει να τα εντάξουμε στη ζωή μας.

Τα φορητά ηχεία από μπαμπού, που συνδέονται με το κινητό μας, παρέχουν ήχο υψηλής ποιότητας. Το θετικό στα i-Bamboo έγκειται στο γεγονός ότι η λειτουργία τους δεν απαιτεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, και φυσικά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Στο ίδιο πνεύμα, συναντάμε και τους φορτιστές κινητών που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Το έξυπνο τρικ τους, αποτελεί η βεντούζα που είναι τοποθετημένη κατάλληλα, ώστε να κολλάνε πάνω στο παράθυρο. Με αυτόν τον τρόπο, απορροφούν όλη την ηλιακή ενέργεια που χρειάζονται.

Κι άλλα gadgets

Ακόμη ένα από τα πολλά eco-friendly gadgets, που δεν ξέραμε, είναι και το πληκτρολόγιο από μπαμπού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μπαμπού, μεγαλώνει γρηγορότερα από το ξύλο, ενώ έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε κάθε είδους περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αποτελούν κι οι θήκες Ipad, από ανακυκλώσιμα υλικά. Ενώ, έξυπνη λύση είναι και η χρήση μπουκαλιών σαμπουάν χωρίς καπάκι. Αυτά περιέχουν έναν κοντό σωλήνα αντί πώματος ο οποίος συνδέεται με το μπουκάλι από τα πλάγια ώστε να διαχέεται το υγρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα πώματα είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν ανακυκλώνονται.

eco-friendly gadgets
Πηγή εικόνας: www.shutterstock.com

Το θετικό πρόσημο

Εύλογα καταλαβαίνουμε ότι τα eco-friendly gadgets έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εκτός του ότι η κατασκευή τους στηρίζεται σε ανακυκλώσιμα υλικά, έχει μειωθεί δραστικά και ο όγκος των προϊόντων που απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Παράλληλα, μακροπρόθεσμο όφελος συνιστά κι η εξοικονόμηση χρημάτων. Για παράδειγμα, οι περισσότερες eco-friendly οικιακές συσκευές απαιτούν λιγότερη σπατάλη νερού κι ενέργειας.

Ακόμη, οι εύχρηστες και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευές αποδεδειγμένα οδηγούν σε μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτό συμβαίνει διότι χρησιμοποιούν λιγότερα υλικά για τις συσκευασίες τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Φυσικά, πρέπει να αναλογιζόμαστε και την αντίθετη πλευρά του νομίσματος. Εν προκειμένω, οφείλουμε να υπολογίζουμε και κάποια δεδομένα που καθιστούν δύσκολη τη χρήση των eco-friendly gadgets.

Είναι γεγονός ότι πολλά προϊόντα και συσκευές που είναι φιλικά προς το περιβάλλον έχουν υψηλότερο κόστος για τον καταναλωτή. Ενώ πολλά από αυτά, δεν είναι διαθέσιμα στα καταστήματα της γειτονιάς μας. Κατά συνέπεια, καταφεύγουμε σε περισσότερες online αγορές, η μεταφορά των οποίων οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στόχος η ισορροπία

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να διατηρούμε μια ισορροπία. Δεν είναι πολύ σοφό να οδηγούμαστε σε αλλεπάλληλες αγορές eco-friendly gadgets που ίσως να μην γνωρίζουμε και τη χρήση αυτών. Αντιθέτως, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρές καθημερινές αλλαγές, οι οποίες θα ευνοούν τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη μας!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Pros and Cons of Eco-Friendly Products, ανακτήθηκε από youngadultmoney.com, τελευταία επίσκεψη 30/12/2020
  2. Pros and Cons of Using Eco Friendly Products, ανακτήθηκε από dzinermag.wordpress.com, τελευταία επίσκεψη 30/12/2020
  3. The Top 10 Eco-Friendly Gadgets for Earth Day, ανακτήθηκε από petergreenberg.com, τελευταία επίσκεψη 30/12/2020
  4. 5 Green Gadgets You Didn’t Know You Needed, ανακτήθηκε από greenmatters.com, τελευταία επίσκεψη 30/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;