Πως οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν το περιβάλλον;

διατροφικές συνήθειες και περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.epixeiro.gr

Διατροφικές συνήθειες και περιβάλλον

Είναι γεγονός ότι οι στατιστικές των τελευταίων χρόνων έχουν αναδείξει, πως οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες είναι ίσως οι χειρότερες στην ιστορία του ανθρώπου, με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και γαλακτοκομικών να έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Πλέον φαίνεται να είμαστε αντιμέτωποι με το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων καθώς και τα δικαιώματα των ζώων. Ας δούμε λοιπόν πως επιδρούν οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες του δυτικού κόσμου στο καθένα από αυτά.

Η επιρροή της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτομικών στο φυσικό περιβάλλον

Αξίζει να αναφερθεί πως η βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών ανήκει στις πέντε πρώτες πιο ρυπογόνες, καθώς και στους μεγαλύτερους συντελεστές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι παραπάνω βιομηχανίες για να μπορέσουν να έχουν έναν κατάλληλο και επαρκή χώρο, στον οποίο θα ανατρέφουν ένα τεράστιο αριθμών ζώων, φαίνεται να εκμεταλλεύονται και τεράστιες εκτάσεις γης. Έτσι παρατηρείται συχνά ότι οι εταιρείες μαζικής παραγωγής κρέατος και ζωικών τροφών για τη διασφάλιση των απαιτούμενων εδαφικών εκτάσεων εκμεταλλεύονται τις αποψιλώσεις δασών -οι οποίες προκαλούνται συχνά από μεγάλες πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της δασικής πυρκαγιάς ενός τμήματος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, όπου ύστερα από αυτήν, η έκταση γης χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ζωικής τροφής.

Επίσης η εκτροφή των ζώων για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται να είναι υπεύθυνη για την εκπομπή του 18% των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ αυτή όλων των μεταφορικών μέσων παγκοσμίως παράγει μόνο το 13%. Οι εκπομπές αερίων όπως το μεθάνιο προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα εκτρεφόμενα ζώα. Το μεθάνιο είναι 25-100 φορές πιο καταστροφικό από το CO2 σε ένα χρονικό διάστημα 20 ετών. Όσον αφορά την κατανάλωση νερού από τις βιομηχανίες είναι γνωστό πως για να παραχθεί περίπου μισό κιλό κρέας χρειάζονται 6.800 λίτρα νερού, κάτι ισοδυναμεί με 7 χρόνια πόσης νερού. Τέλος, το 80% της γεωργικής γης χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες του κρέατος.

πυρκαγιά σε δασική έκταση
Πηγή εικόνας: www.images.squarespace-cdn.com

Η ηθική διάσταση των διατροφικών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την βιομηχανία του κρέατος και των γαλακτοκομικών είναι πραγματικά ηθικό. Κάθε χρόνο 9 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 32 εκατομμύρια βοοειδή και 120 εκατομμύρια γουρούνια σφαγιάζονται μόνο στην Αμερική. Πρόκειται για την πλειονότητα των πλασμάτων της Γης: δεκάδες δισεκατομμύρια ζώα, καθένα με ένα πολύπλοκο κόσμο αισθήσεων και συναισθημάτων, που ζουν όμως και πεθαίνουν σε μια αέναη γραμμή παραγωγής.

Ας δούμε όμως και το φυσικό προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με αυτό στις κτηνοτροφικές βιομηχανίες. Οι κότες υπό κανονικές συνθήκες ζουν πάνω από 8 χρόνια, οι αγελάδες από 15-20 χρόνια και τα γουρούνια από 12-18. Ωστόσο στις κρεατοβιομηχανίες σφαγιάζονται σε διάστημα 1-24 εβδομάδων έπειτα από τη γέννηση τους. Πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει πως τα ζώα αυτά είναι όντα που διαθέτουν αισθήματα, περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις και περίπλοκα ψυχολογικά πρότυπα. Μπορεί να μην είναι τόσο έξυπνα όσο ο άνθρωπος, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουν τον πόνο, τον φόβο και τη μοναξιά. Επίσης υποφέρουν, αλλά και νιώθουν ευτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι όμως αυτό που κανονικοποιεί την σφαγή τους; Ας αναρωτηθούμε αν θα ανεχόμασταν να συμβαίνουν αυτές οι φρικαλεότητες σε ζώα όπως οι γάτες ή τα σκυλιά.

αγελάδα και το μικρό της ακουμπούν τις μουσούδες τους
Πηγή εικόνας: www.cdn.livekindly.co

Πώς επηρεάζεται ο άνθρωπος όμως;

Είναι αποδεδειγμένο πως το επεξεργασμένο κρέας είναι πρώτο στις καρκινογενέσεις, που σημαίνει πως προκαλεί καρκίνο, ενώ το κόκκινο κρέας έρχεται δεύτερο. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όχι μόνο αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή κορεσμένου λίπους αλλά είναι γνωστό πως το 65% του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ δεν συμβάλλουν καθόλου στην υγεία των οστών.

Σχετικά με τα θαλασσινά είδη έχει αποδειχθεί πως περισσότερο του 50% που καταναλώνεται από τους ανθρώπους περιέχει μικροπλαστικά. Μια χορτοφαγική διατροφή έχει 75% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής πίεσης, 42% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά νοσήματα και 15% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σε σχέση με τη συμβατική διατροφή ενός μέσου ανθρώπου.

Είναι τόσο οξύμωρο το γεγονός πως καλλιεργούμε αρκετά τρόφιμα για να τροφοδοτήσουμε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους ενώ ο πληθυσμός της Γης είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια πείνα. Το 82% των πεινασμένων παιδιών όμως ζουν σε χώρες όπου τα τρόφιμα δίνονται στην κτηνοτροφία και τα ζώα τρώγονται από τις δυτικές χώρες. Το ζήτημα είναι βαθιά ηθικό, συνεπώς είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές και καταναλωτικές μας συνήθειες και να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο εκμετάλλευσης των ζωών, κατακερματισμού του περιβάλλοντος και αδηφαγία του δυτικού κόσμου.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους , ανακτήθηκε από www.greenpeace.org, τελευταία επίσκεψη 25/10/2021
  2. Πώς η βιομηχανία κρέατος επηρεάζει το παγκόσμιο περιβάλλον, ανακτήθηκε από www.thesafiablog.com, τελευταία επίσκεψη 25/10/2021
  3. Cowspiracy The Sustainability Secret Documentary Facts, ανακτήθηκε από www.vegan22greece.gr, τελευταία επίσκεψη 25/10/2021
  4. Η βιολογική γεωργία είναι η λύση για την παγκόσμια πείνα , ανακτήθηκε από www.itrofi.gr, τελευταία επίσκεψη 25/10/2021
  5. Το έγκλημα της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας, ανακτήθηκε από www.greekvegans.gr, τελευταία επίσκεψη 25/10/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;