Πώς να κάνεις Πάσχα με μηδενικά απορρίμματα

Πάσχα, απορρίμματα
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com


Γίνεται να κάνει κανείς Πάσχα με μηδενικά απορρίμματα; Η απάντηση είναι ναι.

Το Πάσχα του 2021 πλησιάζει. Μπορεί να μην το γιορτάσουμε σε μεγάλο κύκλο λόγω της κατάστασης Covid-19, αλλά σίγουρα θα το γιορτάσουμε οικογενειακά, θα κάνουμε ένα τραπέζι και θα φάμε αρκετά.

Παρακάτω θα ανακαλύψεις μερικούς τρόπους που μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ώστε να μην δημιουργήσεις απορρίμματα κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

#1: Πασχαλινά καλάθια

Τα πασχαλινά καλάθια είναι πολύ συνηθισμένα σε αυτή τη γιορτή. Αν έχεις σκοπό να δημιουργήσεις ένα όμορφο πασχαλινό καλάθι, τότε εδώ θα βρεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ένα καλάθι για το Πάσχα με μηδενικά απορρίμματα.

  • Φρόντισε το καλάθι σου να είναι επαναχρησιμοποιούμενο και ανθεκτικό. Δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να σπαταλάς υλικά για να φτιάξεις καινούριο. Χρησιμοποίησε υλικά όπως το ξύλο, το χαρτί ή οι κλωστές και απέφυγε το πλαστικό σε όλες τις μορφές του.
  • Γέμισε το καλάθι σου με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Αυτό σημαίνει να αποφύγεις να αγοράσεις προϊόντα που είναι συσκευασμένα από πλαστική μεμβράνη ή πλαστικό αφρό. Και εδώ είναι μία ακόμα καλύτερη συμβουλή! Μπορείς να εφαρμόσεις τη τεχνική DIY (Do It Yourself). Εδώ μπορείς να δεις μερικές ιδέες. Από χειροποίητα λαγουδάκια και δωράκια για διακόσμηση, μέχρι πασχαλινό στεφάνι.
Πάσχα
Πηγή εικόνας: www.sykescottages.co.uk

#2: Πασχαλινές λιχουδιές

Οι πασχαλινές λιχουδιές είναι επίσης μέρος της παράδοσης. Για να κάνεις Πάσχα με μηδενικά απορρίμματα χωρίς να στερηθείς τις πασχαλινές λιχουδιές, βρες το πιο κοντινό μαγαζί στη γειτονιά σου ή στην πόλη σου που πουλάει χύμα προϊόντα. Πήγαινε εκεί με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ή βάζα σου, και κάνε τις αγορές σου.

Αν το κατάστημα αυτό είναι κοντά στο σπίτι σου, τότε επέλεξε να μετακινηθείς με τα πόδια ή το ποδήλατό σου, ώστε να συμμετέχεις ενεργά στα λεγόμενα ενεργά ταξίδια, χωρίς να αφήσεις κανένα αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον!

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, επέλεξε σοκολάτες που:

  • δεν περιέχουν φοινικέλαιο (καθώς δεν συμβάλλουν στην καταστροφή τροπικών δασών και της βιοποικιλότητας),
  • έχουν πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου (δηλαδή οι αγρότες λαμβάνουν δίκαιο μισθό, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται, υπάρχει ασφαλής χρήση νόμιμων φυτοφαρμάκων και σωστή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων),
  • έχουν λίγη ή μηδενική συσκευασία φυσικά.

#3: Πάσχα & φαγητό

Έχω αναφέρει ξανά πόσο σημαντικό είναι να ψωνίζεις χύμα;

απορρίμματα
Πηγή εικόνας: www.womansday.com

Κάνε αγορές σε καταστήματα που πουλάνε χύμα προϊόντα ώστε να αποφύγεις τις πλαστικές συσκευασίες. Παρήγγειλε το κρέας από το τοπικό κρεοπωλείο. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα γεύμα με βάση τα φυτά, και όχι το κρέας εξαρχής.

Μην χρησιμοποιήσεις προϊόντα μιας χρήσης (πιάτα, ποτήρια κλπ.). Επίσης, διάλεξε επαναχρησιμοποιούμενες χαρτοπετσέτες.

#4: Πάσχα & διακόσμηση

Αγόρασε διακοσμητικά προϊόντα από second-hand μαγαζιά ή thrift shops. Ευτυχώς, τα διακοσμητικά είναι προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Άλλη μια επιλογή, είναι “να φέρεις τη φύση στο σπίτι σου”, μαζεύοντας λουλούδια και ανθούς, δημιουργώντας έτσι μια ωραία αισθητική.

Εσύ, τι σχέδια έχεις για αυτό το Πάσχα;

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. How to have a plastic-free Easter, ανακτήθηκε από www.inhabitat.com, τελευταία επίσκεψη 4/4/2021
  2. Zero Waste Easter, ανακτήθηκε από www.goingzerowaste.com, τελευταία επίσκεψη 4/4/2021
  3. How To Have a Low or Zero Waste and Ethical Easter, ανακτήθηκε από www.reusablenation.com, τελευταία επίσκεψη 4/4/2021
  4. 34 Tips for a Zero Waste Easter, ανακτήθηκε από www.reducereuserenewblog.com, τελευταία επίσκεψη 4/4/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;