Περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα: Ποιες είναι και πώς μπορείς να βοηθήσεις

Πηγή εικόνας: www.symboulos.gr

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον σε ενδιαφέρει να μάθεις ποιες είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα, πού εστιάζει η κάθε μία, αλλά και τι μπορείς να κάνεις εσύ ο ίδιος για να συνεισφέρεις με τη σειρά σου σε αυτές. Αυτά είναι θετικά νέα. Ήρθες στο κατάλληλο μέρος!

Θα ξεκινήσουμε με τις πιο γνωστές, και που πιθανώς ήδη να ξέρεις. Αυτό που δεν θα γνωρίζεις μάλλον είναι πως μπορείς κι εσύ να γίνεις ενεργό μέλος σε αυτές. Και οι τρόποι δεν είναι λίγοι!

WWF

Η WWF (World Wide Fund of Nature) προσπαθεί να χτίσει ένα μέλλον αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων και φύσης μέσα από:

 • τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη
 • τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
 • τη μείωση της ρύπανσης και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων

Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας. Ας περάσουμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης, που είναι τι μπορείς να κάνεις ΕΣΥ.

 1. Να γίνεις εθελοντής. Οι περισσότερες θέσεις που αφορούν τον εθελοντισμό βρίσκονται στην Αττική καθώς εκεί είναι και τα κεντρικά γραφεία της WWF. Υπάρχουν όμως και μερικές θέσεις που είναι και εξ’ αποστάσεως.
 2. Να αλλάξεις συνήθειες. Γίνε μέλος του Καλύτερη Ζωή για να ανακαλύψεις πώς μπορείς να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου.
 3. Να γίνεις διακεκριμένος φίλος. Στηρίζοντας ετησίως την WWF με ποσό άνω των 500€, βοηθάς την οργάνωση να κάνει ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες δράσεις. Αν είσαι λοιπόν κάποιος που διαθέτει τόσα χρήματα και θες να συνεισφέρεις, να ξέρεις ότι έχεις και κάποια bonus που μπορείς να διαβάσεις και στην επίσημη ιστοσελίδα.
 4. Να αγοράσεις προϊόντα της WWF.
 5. Να κάνεις μια δωρεά σε είδος ή υπηρεσία. Για παράδειγμα παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών, εκτύπωση εντύπων, παραχώρηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και πολλά άλλα.
 6. Να υιοθετήσεις ένα απειλούμενο ζώο. Για παράδειγμα μία χελώνα καρέτα, ένα δελφίνι, ένα πάντα ή μία τίγρη.
περιβαλλοντικές οργανώσεις
Πηγή εικόνας: www.wwf.gr

Greenpeace

Η Greenpeace αγωνίζεται για τη λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας μας με πολύπλευρη δράση και αξιόλογες εκστρατείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις ένα ενεργό μέλος της οργάνωσης, μια επιλογή είναι να γίνεις εθελοντής (στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κρήτη, Πάτρα και Λέσβο). Μπορείς επίσης να κάνεις δωρεά (μηνιαία, ετήσια, πάγια ή και μόνο μία φορά) με ποσό που ξεκινάει από τα 5€. Ακόμα, μπορείς να μπεις στην ομάδα Άμεσου Διαλόγου και να φέρεις πιο κοντά τον κόσμο με την Greenpeace ενημερώνοντας για τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα.

περιβαλλοντικές οργανώσεις
Πηγή εικόνας: www.greenpeace.gr

Αρκτούρος

Ο Αρκτούρος έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων και λύκων.

Οι αρμοδιότητες σου αν επιλέξεις να γίνεις εθελοντής του Αρκτούρου ποικίλουν. Μπορείς να εργάζεσαι στο καταφύγιο της Αρκούδας και του Λύκου (εξυπηρέτηση επισκεπτών, τάισμα και φροντίδα ζώων, χειρωνακτικές εργασίες και άλλα), μπορείς επίσης να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σε όλη την Ελλάδα, σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και σε εργασίες πεδίου (ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου). Εδώ μπορείς να δεις περισσότερα για τις εθελοντικές δράσεις.

Παράλληλα, μπορείς να στηρίξεις και οικονομικά με το να γίνεις μέλος, κάνοντας μία δωρεά ή μία χορηγία. Τέλος, μπορείς επίσης να υιοθετήσεις έναν λύκο, μία αρκούδα, ή ένα ποιμενικό.

περιβαλλοντικές οργανώσεις
Πηγή εικόνας: www.arcturos.gr

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ιδρύθηκε με σκοπό την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

Αν θέλεις να γίνεις εθελοντής (και) σε αυτή την οργάνωση, τότε οι δράσεις αφορούν: καταμέτρηση και παρακολούθηση πουλιών, νομική ομάδα, δράσεις προστασίας και διατήρησης μιας περιοχής, περιβαλλοντική εκπαίδευση, δουλειά γραφείου. Και πάλι, μπορείς εννοείται να κάνεις μια συνδρομή γιατί η οικονομική βοήθεια είναι παντού απαραίτητη.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα δεν περιορίζονται σε αυτές τις τέσσερις φυσικά

Στην παρακάτω λίστα θα βρεις άλλες -όχι δύο, όχι τρεις, ούτε πέντε αλλά- 10 αξιόλογες περιβαλλοντικές οργανώσεις με ποικίλο περιεχόμενο.

 • Μεσόγειος SOS
 • Καλλιστώ
 • MoM
 • Αρχέλων
 • Αρχιπέλαγος
 • ΠΑΝΔΟΙΚΟ
 • Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
 • Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης
 • Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
 • Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)

Έτσι λοιπόν, διάλεξε τη δράση (ή τις δράσεις) που σε ενδιαφέρουν περισσότερο και βάλε και εσύ το χεράκι σου για να τις βοηθήσεις! Είτε αποφασίσεις να συνεισφέρεις εθελοντικά, είτε οικονομικά, η στήριξή σου είναι σημαντική.

Και για να σε παροτρύνω να γίνεις εθελοντής σε μία από τις παραπάνω περιβαλλοντικές οργανώσεις (αν δεν είσαι ήδη ή δεν έχεις υπ΄σρξει ξανά εθελοντής), να τονίσω την ευκαιρία να γνωρίσεις καινούργια άτομα που μαζί θα προσπαθείτε για ένα κοινό σκοπό, τις γνώσεις που θα πάρεις πάνω σε διάφορα θέματα, τις ικανότητες που θα ξεδιπλώσεις ή θα αποκτήσεις (επικοινωνία, συνεργασία, ηγεσία) και τη συνολική εμπειρία που θα ζήσεις.

Τι περιμένεις;


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

 1. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανακτήθηκε από ecoweather.gr, τελευταία πρόσβαση 6/10/2020
 2. Περιήγηση και συλλογή πληροφοριών, ανακτήθηκε από www.wwf.gr, τελευταία επίσκεψη 4/10/2020
 3. Περιήγηση και συλλογή πληροφοριών, ανακτήθηκε από www.greenpeace.org, τελευταια επίσκεψη 4/10/2020
 4. Περιήγηση και συλλογή πληροφοριών, ανακτήθηκε από www.arcturos.gr, τελευταία επίσκεψη 4/10/2020
 5. Περιήγηση και συλλογή πληροφοριών, ανακτήθηκε από www.ornithologiki.gr, τελευταία επίσκεψη 4/10/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;