Παρατηρητήριο Άνθρακα στέλνει η NASA στο ISS

Το Τροχιακό Παρατηρητήριο Άνθρακα  (Orbiting Carbon Observatory ή OCO-3) εκτοξεύθηκε από τη Φλόριντα το Σάββατο (4/5) πάνω σε ένα πύραυλο Falcon της Space X.  Αυτό το νέο επιστημονικό όργανο που έστειλε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης, αναφορικά με την εκπομπή και την μετέπειτα απορρόφησή του από τον πλανήτη μας.

Παρατηρητήριο Άνθρακα
Πηγή εικόνας: greenagenda.gr

Το νέο Παρατηρητήριο Άνθρακα , κόστους 110 εκατομμυρίων δολαρίων, συναρμολογήθηκε από τα υπόλοιπα τμήματα του δορυφόρου OCO-2,  ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά το 2014 για τον ίδιο σκοπό. Τα δεδομένα από τα δύο παρατηρητήρια θα δώσουν στους επιστήμονες μια καθαρότερη εικόνα για την κίνηση του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα. Το OCO-2 κινείται σε ήλιο-σύγχρονη πολική τροχιά, που του επιτρέπει να παρακολουθεί μια τοποθεσία μόνο την ίδια ώρα της μέρας, ενώ το Παρατηρητήριο Άνθρακα OCO-3 πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα «παρακολουθεί» τις ίδιες τοποθεσίες σε διαφορετικές στιγμές της μέρας. Ακόμη το νέο Τροχιακό Παρατηρητήριο Άνθρακα καλύπτει μια έκταση περίπου 6.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 16 φορές μεγαλύτερη από αυτή του OCO-2.

Σχεδόν 40 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα, κυρίως μέσω της καύσης των ορυκτών καυσίμων. Περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα παραμένει στην ατμόσφαιρα με συνέπεια την κλιμάκωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Η υπόλοιπη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται από τα φυτά και τους ωκεανούς του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης έφτασε πέρυσι τα υψηλότερα επίπεδά της «στη σύγχρονη καταγραφή ατμοσφαιρικών μετρήσεων αλλά και σε αρχεία πυρήνων πάγου έως και 800.000 ετών», σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύεται ετησίως με συνεισφορές από περισσότερους από 500 επιστήμονες παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικά δημοσιεύματα του (BBC και Nature) το Παρατηρητήριο Άνθρακα OCO-3  θα εγκατασταθεί έξω από το ιαπωνικό τμήμα του ISS και προβλέπεται να είναι σε λειτουργία για διάστημα τριών ετών. Και άλλα παρατηρητήρια, όπως οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Sentinel θα προστεθούν για τη «χαρτογράφηση» του ατμοσφαιρικού διοξειδίου στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;