Πανδημίες και ζώα: 5 πανδημίες αποτέλεσμα της τοξικότητας του ανθρώπου

πανδημίες και ζώα
Πηγή εικόνας: www.bbci.co.uk


Με αφορμή την πανδημία του νέου  κορονοϊού, είναι σημαντικό να δούμε πως αυτός και πολλοί άλλοι ιοί και πανδημίες ξεκίνησαν. Οι πανδημίες δεν είναι καθόλου νέες στην ανθρώπινη ιστορία. Από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού υπήρξαν πανδημίες   όπως αυτές του τύφου, της μαύρης πανώλης, της χολέρας, της ισπανικής γρίπης κι άλλες πολλές ακόμα.

Πώς και γιατί μεταδίδονται αυτές οι ασθένειες;

Τα ζώα από τη φύση τους λειτουργούν ως ρυθμιστές μεταξύ των ανθρώπων και των παθογόνων οργανισμών, των μικροβίων και των ασθενειών. Φέρουν ιούς που δεν επηρεάζουν απαραίτητα τα ίδια αλλά στους οποίους οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι. Τα βήματα που εμπλέκονται στη μεταφορά ιών από τα ζώα στον άνθρωπο περιλαμβάνουν επαφή μεταξύ του ιού και του ξενιστή, μόλυνση ενός αρχικού ατόμου που οδηγεί σε ενίσχυση και ξέσπασμα. Ύστερα, έχουμε τη δημιουργία ιογενών παραλλαγών που έχουν την ικανότητα να διαδίδονται αποτελεσματικά μεταξύ ατόμων και πληθυσμών.

Η μετάδοση των ιών πραγματοποιείται μέσα από την επαφή με σωματικά υγρά του ζώου, σάλιο, αίμα κτλ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος δεν θα χρειαζόταν να ανησυχεί για τέτοιου είδους ιούς. Δυστυχώς όμως, η σύγχρονη τοξική και κακοποιητική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα μας έχει οδηγήσει στις εικόνες του σήμερα με χιλιάδες κόσμο να πεθαίνει καθημερινά.

Πηγή εικόνας: www.mg.huffingtonpost.com

Περιπτώσεις επιδημιών/πανδημιών που προκλήθηκαν από αυτήν την τοξική σχέση

1.Covid-19

Το πιο πρόσφατο και οικείο σε όλους μας παράδειγμα είναι αυτό του Covid-19. Η πανδημία αυτή, που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο, αρχικά εντοπίστηκε στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Τα κρούσματά του  παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 77,4 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 1,7 εκατομμύρια, αριθμοί που αυξάνονται καθημερινά. Ο ιός αυτός προήλθε πρώτα από νυχτερίδες, οι οποίες το μετέδωσαν σε κάποιο άλλο είδος ζώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θεωρίες γύρω από το είδος του ζώου που το μετέφερε στον άνθρωπο ποικίλουν, η πιο διαδεδομένη είναι αυτή του παγκολίνου. Ο παγκολίνος μαζί με άλλα ζώα πωλούνται σε wet markets, όπου οι υγειονομικές συνθήκες είναι κάκιστες και αποτελούν εστίες μολύνσεων.

2. Έμπολα

Η πρώτη εμφάνιση του ιού έγινε το 1976 στο Κονγκό, χωρίς όμως να πάρει ιδιαίτερη έκταση καθώς κατάφεραν να τον περιορίσουν. Πρόκειται για έναν αιμορραγικό πυρετό που έχει ως συμπτώματα υψηλό πυρετό, εμετό και διάρροια . Το 2014 ο ιός του Έμπολα έκανε την επανεμφάνιση του στη Δυτική Αφρική, με τα κέντρα της επιδημίας να είναι η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία, με ποσοστό θνησιμότητας 47% (11.310 καταγεγραμμένοι θάνατοι).

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιός μεταδόθηκε από νυχτερίδα σε άνθρωπο. Σε αυτές τις χώρες η κατανάλωση κρέατος νυχτερίδας είναι συχνή και αποτελεί την κύρια αιτία της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού. Αν και ο ιός περιορίστηκε στα σύνορα της Δυτικής Αφρικής, υπήρξαν κρούσματα από εθελοντές γιατρούς που είχαν επιστρέψει στην Αμερική αλλά δεν πρόλαβε να εξαπλωθεί.

3.AIDS

Το AIDS ή αλλιώς το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας  είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό του HIV. Η νόσος αυτή καθιστά τα άτομα με AIDS ευάλωτα σε λοιμώξεις που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες. Στον σύγχρονο κόσμο εξαιτίας της ανάπτυξης της ιατρικής τα άτομα που έχουν προσβληθεί από αυτή τη νόσο μπορούν να θεραπευτούν σ’ έναν βαθμό και να έχουν μια καλή ζωή.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε το 1920 στο Κονγκό, μεταδόθηκε από χιμπατζήδες σε ανθρώπους πιθανόν μέσα από την κατανάλωση κρέατος. Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των κρουσμάτων μέχρι το 1980 όταν πλέον η νόσος είχε εξαπλωθεί και στις 5 Ηπείρους. Από τις αρχές τις πανδημίας του AIDS έχουν πεθάνει παραπάνω από 700.000 άνθρωποι.

πανδημίες και ζώα
Πηγή εικόνας: www.ethnos.gr

4.Γρίπη των χοίρων

Πρόκειται για μια αναπνευστική νόσο των χοίρων που προκαλείται από ιούς της γρίπης τύπου Α που προκαλούν τακτικά εκδηλώσεις γρίπης στους χοίρους. Η συγκεκριμένη πανδημία διήρκησε 19 μήνες από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 και είχε 700 εκατομμύρια έως 1,4 δισεκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Όπως και οι παραπάνω ασθένειες έτσι και αυτή προκλήθηκε από την κατανάλωση μολυσμένου χοίρου.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τη χώρα προέλευσης του ιού, οι πιο διαδεδομένες είναι αυτές της Ασίας και του Μεξικού. Οι μη βιώσιμες συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτρέφονται τα ζώα οδήγησαν στην ραγδαία εξάπλωση του ιού. Τα ζώα ζούσαν και ζούνε ακόμη μέσα στα εκτροφεία σε πολύ μικρούς χώρους και συνήθως δεν παίρνονται μέτρα προφύλαξης για τη προστασία των ζώων από ιούς.

5.Γρίπη των πτηνών

Πρόκειται για μία γρίπη παρόμοια με αυτή των χοίρων, οι οποία όμως εντοπίζεται στα πτηνά. Αν και ο συγκεκριμένος ιός δεν πήρε την έκταση πανδημίας αποτέλεσε σημαντική απειλή για την παγκόσμια υγεία. Ιδιαίτερα τον Ιανουάριο του 2005, ένα ξέσπασμα γρίπης των πτηνών επηρέασε 33 από τις 64 πόλεις και επαρχίες του Βιετνάμ.

Υπολογίζεται ότι μέσα στους πρώτους μήνες εμφάνισης του ιού πέθαναν και θανατώθηκα περίπου 140 εκατομμύρια πτηνά. Ο συγκεκριμένος ιός αν και δεν είχε τόσο υψηλά κρούσματα όσο οι προηγούμενοι, είχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας με 6 στους 10 που ήταν φορείς του να πεθαίνουν.  Η αιτία της εμφάνισης του ιού ήταν ίδια και με τις προηγούμενες, η κατανάλωση μολυσμένου ζώου.

Πηγή εικόνας: www.254breakingnews.co.ke

Είναι φανερό πως οι παραπάνω πανδημίες έχουν κοινή αιτία εμφάνισης και εξάπλωσης στον ανθρώπινο πληθυσμό, την κατανάλωση κρέατος. Ο άνθρωπος επί αιώνες εκτρέφει και μεταχειρίζεται τα ζώα με πολύ άσχημο τρόπο δίχως να συμμερίζεται τις συνέπειες. Το επιχείρημα της κατανάλωση κρέατος για επιβίωση δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία, η τεράστια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος ήταν και θα είναι μη απαραίτητη.

Πλέον ο αντίκτυπος της εκτροφής ζώων σε μη βιώσιμες συνθήκες δεν περιορίζεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην εμφάνιση πανδημιών. Οι πανδημίες που προέρχονται από ζώα αποτελούν απόδειξη πως ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα είναι άδικος και επικίνδυνος όχι μόνο γι’ αυτά αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Information on Swine/Variant Influenza, ανακτήθηκε από cdc.gov, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  2. 2009 swine flu pandemic, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  3. Avian influenza, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  4. Archived: WHO Timeline – COVID-19, ανακτήθηκε από www.who.int, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  5. Covid-19 pandemic,ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  6. History of Ebola Virus Disease, ανακτήθηκε από www.cdc.gov, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  7. Ebola: The Deadliest Outbreak, ανακτήθηκε από TDC youtube channel, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  8. HISTORY OF HIV AND AIDS OVERVIEW, ανακτήθηκε από www.avert.org, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020
  9. 9The History of HIV and AIDS in the United States, ανακτήθηκε από www.healthline.com, τελευταία επίσκεψη 28/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη Ανδρονικίδου

Είμαι η Δανάη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ηθικός και βιώσιμος τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;