Ώρα της Γης: από το Σίδνεϊ σε όλο τον κόσμο

Πηγή εικόνας: pexels.com

 

Η ώρα της Γης για το 2019, ήταν το Σάββατο, 30 Μαρτίου και από τις 20:30 έως τις 21:30 μεγάλα μνημεία, ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια έσβησαν τα φώτα τους για 60 λεπτά, προκειμένου να συμβάλλουν στην μετάδοση του παγκόσμιου μηνύματος της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.  Σκοπός του διεθνούς αυτού κινήματος είναι να αναπτυχθεί μια φίλο-περιβαλλοντική συνείδηση σε ιδιώτες και κυβερνήσεις, η οποία θα συμβάλλει – όχι μόνο για μια ώρα κάθε Μάρτιο- στην προστασία του πλανήτη, αλλά καθημερινά. Κάθε μια από τις 188 χώρες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο κίνημα, όταν το ρολόι της έδειχνε 20:30 (τοπική ώρα) έσβηνε τα φώτα από τα αντιπροσωπευτικά της μνημεία, σε συνδυασμό με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

 

Πηγή εικόνας: WTOP.com


Ώρα της Γης: Σίδνεϊ, 2007

H παραπάνω παγκόσμια περιβαλλοντική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϊ, στις 19:30 (ώρα Σίδνεϊ) σε συνεργασία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) με την εταιρεία Fairfax Media και με τον δήμαρχο του Σίδνεϊ, Clover Moore. Η αρχή της ιδέας έγινε το 2004, όταν η WWF προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο, όχι μόνο για να κοινωνήσει το ήδη οξυμένο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για να κάνει μέρος της λύσης, κυβερνήσεις και ιδιώτες. Η ιδέα της ευρύτερης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος αναπτύσσεται το 2006 και προωθείται, αρχικά, υπό τον τίτλο «The big flit». Τον Μάρτιο του 2007, περίπου 2.000.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις από το Σίδνεϊ παίρνουν μέρος σε αυτή την κινητοποίηση και τον Οκτώβριο του 2007, η ενέργεια αυτή ξεπερνά τα όρια της Αυστραλίας με το Σαν Φρανσίσκο να διοργανώνει την εκδήλωση «Lights Out». Το 2008, η ώρα της Γης περνά σε διεθνές επίπεδο με δεκάδες χώρες και πόλεις να σβήνουν τα φώτα τους για μία ώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: South China Morning Post

 

Παγκόσμια γεγονότα από την ώρα της Γης

  • Στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ καταγράφηκε μείωση κατά 10,2% της κατανάλωσης ενέργειας στην πόλη.
  • Η ώρα της Γης πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο, λόγω ισημεριών και στα δύο ημισφαίρια, καθώς συμπίπτει ο χρόνος ηλιοβασιλέματος.
  • Άλλοι υποστηριχτές του κινήματος αυτού: UNESCO, FIFA, HSBC, Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων κ.α.
  • Για το 2019 τα #EarthHour, #ConnectToEarth καθώς και άλλα σχετικά hastag παρουσίασαν 2 δις εμφανίσεις σε 26 χώρες.
  • Όταν το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου συμπίπτει με το Μεγάλο Πάσχα, η εκδήλωση του κινήματος μεταφέρεται μια βδομάδα νωρίτερα.
  • Το 2008, το Τελ Αβίβ προγραμμάτισε την ώρα της Γης για την Πέμπτη 27 Μαρτίου προκειμένου να μην συμπέσει με το Εβραϊκό Σάββατο (ο εορτασμός ξεκινά από το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου και διαρκεί 36 ώρες), ενώ το Δουβλίνο μετέφερε την δράση για μια ώρα αργότερα λόγω της βόρειας γεωγραφικής του θέσης.
  • Το επόμενο ραντεβού είναι Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020

 

Πηγή εικόνας: Dawn

 

Μερικά μνημεία που συμμετείχαν το 2019

The Victoria Harbour, Hong Kong, The Eiffel Tower, Παρίσι, Παρθενώνας, Αθήνα, Angel de la Independencia, Μεξικό, The Kremlin, Ρωσία, Garuda Wisnu Kencana, Ινδονησία

 Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Ώρα της Γης, ανάκτηση από: el.wikipedia.org/wiki/%CE%8F%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B7%CF%82

Η Ώρα της Γης, ανάκτηση από: www.wwf.gr/earthhour/

Ώρα της Γης: Στο σκοτάδι για μία ώρα ο πλανήτης σήμερα, ανάκτηση από: www.cnn.gr/news/perivallon/story/171042/ora-tis-gis-sto-skotadi-gia-mia-ora-o-planitis-simera

Earth Hour 2019: 🌎 Theme, Logo, Wiki, Facts and Its Future, ανάκτηση από: www.earthreminder.com/earth-hour-2019/

Earth Hour: landmarks go dark to highlight plight of planet, ανάκτηση από: www.theguardian.com/environment/2019/mar/30/earth-hour-switch-off-lights-save-planet-wwf-climate-change

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;