Όλα αυτά που αγνοείς για τις αγελάδες

Πηγή εικόνας: www.hobbyfarms.com

Οι αγελάδες είναι το πιο συνηθισμένο ζώο εκτροφής και αποτελούν τη βασική πηγή γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τα προϊόντα των αγελάδων, λίγοι όμως γνωρίζουν πόσο καλά κατοικίδια είναι και πόσο χαρισματικές είναι. Οι αγελάδες είναι  έξυπνα ζώα που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους με κοινωνικά περίπλοκο τρόπο, αναπτύσσουν δεσμούς και μοιάζουν πολύ με τους σκύλους.

Χαρακτήρας και κοινωνική συμπεριφορά

Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στις αγελάδες οι τύποι χαρακτήρων ποικίλουν. Μερικές είναι πιο εσωστρεφείς από άλλες και κάποιες πιο κοινωνικές. Αμετάβλητη όμως είναι η ανάγκη τους να σχηματίζουν κοπάδια, τα οποία έχουν μία ένωση παρόμοια με αυτή της ανθρώπινης οικογένειας. Οι αγελάδες είναι ιδιαίτερα προστατευτικές ως προς τα μοσχαράκια τους, τα οποία φροντίζουν συλλογικά όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ χρησιμοποίησαν ένα ειδικό πρόγραμμα για να αναλύσουν τις κοινωνίες των αγελάδων. Επικεντρώθηκαν στις αγελάδες Holstein-Friesian και ανακάλυψαν ότι επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους στα κοπάδια. Σε αυτές τις ομάδες που σχηματίζουν μπορούν να ανήκουν και ζώα άλλων ειδών, όπως γαϊδουράκια, άλογα και σκύλοι.

αγελάδα και φίλοι
Πηγή εικόνας: www.boredpanda.com

Οι αγελάδες πέρα από κοινωνικές, είναι και πολύ συναισθηματικά ζώα και αναπτύσσουν επουσιώδεις δεσμούς και φιλίες. Αναπτύσσουν τόσο ισχυρούς δεσμούς μάλιστα, που μπορούν να έχουν μέχρι και κολλητούς φίλους που ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη ομάδα. Συνήθως περνούν τον περισσότερο χρόνο μαζί με αυτόν τον καλύτερό τους φίλο. Η διαρκής αυτή επαφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και τους ρίχνει τον καρδιακό παλμό.

Εκτός από τη συναισθηματική επαφή, τα μοσχαράκια αλλά και οι ενήλικες αγελάδες έχουν ανάγκη και από τη σωματική επαφή. Αποζητούν και μοιράζονται χάδια τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους γύρω τους. Εκφράζουν έντονα τα συναισθήματα τους με το να κουνάνε την ουρά τους και με το να χοροπηδάνε. Πολλές φορές αν είναι μελαγχολικές απομονώνονται από το υπόλοιπο κοπάδι και τους ανθρώπους. Επίσης, εκφράζουν και τον θρήνο τους. Όταν χωρίζουν ένα μωρό από τη μητέρα του, η μητέρα θα κλαίει για ώρες, ακόμη και μέρες,  πέφτοντας σε βαθιά κατάθλιψη. Οι μητέρες θα ψάξουν για τα μωρά τους όπως και τα μοσχάρια κλαίνε για τη μητέρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: www.forexdiagrams.mediagrame.fr

 Εκπαίδευση

Πέρα από υψηλή  συναισθηματική νοημοσύνη είναι και ιδιαίτερα οξυδερκή ζώα. Εκπαιδεύονται πολύ εύκολα και μαθαίνουν πάρα πολλά κόλπα. Έχουν πολύ καλή μνήμη και δεν ξεχνούν ποτέ, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι κανείς ευγενικός μαζί τους. Ακούνε στο όνομά τους και μπορούν να ξεχωρίσουν τη συναισθηματική φόρτιση της ανθρώπινης φωνής. Αποκτούν συνήθειες, ρουτίνα και δεν τα πάνε καθόλου καλά με τις αλλαγές. Αγαπούν την καθαριότητα και προσπαθούν να διατηρούν τον χώρο τους καθαρό, βγάζοντας έτσι τα αφεντικά τους από περιττό κόπο.

αγελάδες
Πηγή εικόνας: www.pressablecdn.com

Δυστυχώς όμως αυτή η πλευρά των τρυφερών αυτών ζώων δεν είναι ευρέως γνωστή. Αντιμετωπίζονται σαν ένα απλό κομμάτι κρέας και ζουν μία ζωή μέσα στη κακοποίηση. Μόνο στις ΗΠΑ δολοφονούνται ημερησίως περίπου 800.000 αγελάδες.

Σε μια εποχή οπού υπάρχουν οι εναλλακτικές και οι πόροι για μια βιώσιμη διατροφή, είναι απαράδεκτο να σφαγιάζονται τόσα ζώα καθημερινά, να χωρίζονται μητέρες από τα μωρά τους και να ζούνε μία ζωή στον τρόμο και στον εγκλεισμό. Υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτή η βιαιότητα με μικρές αλλαγές στη διατροφή μας και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αξία της ζωής των ζώων. Ήρθε ο καιρός για αλλαγή και η στιγμή να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτά τα ζώα να τα αγαπήσουμε και να μας αγαπήσουν, ώστε να γίνουν ο καλύτερος μας φίλος.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Cattle, ανακτήθηκε από en.wikipedia.com, τελευταία επίσκεψη 20/1/2021
  2. 10 Things to Love About Cows, ανακτήθηκε από www.onegreekpanet.org, τελευταία επίσκεψη 20/1/2021
  3. Do Cows Have Best Friends? How Cattle Bond, ανακτήθηκε από www.livekindly.com, τελευταία επίσκεψη 13/1/2021
  4. Wow! Did You Know Cows Did These 10 Things, ανακτήθηκε από www.onegreekpanet.org, τελευταία επίσκεψη 20/1/2021
  5. 5.Cows Used for Food, ανακτήθηκε από www.peta.org, τελευταία επίσκεψη 20/1/2021

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη Ανδρονικίδου

Είμαι η Δανάη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ηθικός και βιώσιμος τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;