Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στο βυθό

υδρογονάνθρακες
Πηγή εικόνας : ecozen.gr

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως ο βυθός της Μεσογείου είναι πλούσιος σε  υδρογονάνθρακες. Τις τελευταίες δεκαετίες ,μάλιστα , τα προγράμματα εξόρυξης υδρογονανθράκων προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας. Δεν λαμβάνονται όμως υπόψιν από την πολιτεία οι προειδοποιήσεις  των επιστημόνων για ενδεχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες αυτές .

Επιπτώσεις

Πράγματι οι επιστήμονες διαρκώς επισημαίνουν πως κάθε απόπειρα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων απειλεί την βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών. Ωστόσο, το κράτος επιδιώκει να παραχωρήσει τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες αδιαφορώντας για το εάν εκείνες τηρούν τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. Αποτελεί κοινό μυστικό πως η εξόρυξη πετρελαίου μέσω πλωτών γεωτρύπανων μπορεί να οδηγήσει σε εκροή πετρελαίου που θα βλάψει το σύνολο του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος .Επίσης, ο τρόπος απόσπασης των ορυκτών καυσίμων από το φυσικό τους περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε σπάνια είδη – όπως η χελώνα Caretta-caretta και άλλα – που δεν είναι συνηθισμένα σε ανθρωπογενείς ήχους. Ενδέχεται επομένως να οδηγηθούν σε αναγκαστική μετανάστευση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τέλος γνωρίζουμε πως το πετρέλαιο , το φυσικό αέριο και γενικά οι υδρογονάνθρακες  επιβαρύνουν το περιβάλλον κατά την καύση τους και αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

υδρογονανθράκων
Πηγή εικόνας : wwf.gr

Κοινή γνώμη

Βάση των παραπάνω θα ήταν εύλογο η οποιαδήποτε απόπειρα εξορύξεων να συναντήσει γενικευμένες αντιδράσεις και εξέγερση της κοινωνίας. Μέχρι τώρα όμως μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης παραμένει σχετικά απαθής απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι εδώ και χρόνια αιωρείται πάνω από την ελληνική κοινωνία ο μύθος πως η ενδεχόμενη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του οικονομικού μας προβλήματος. Κυριαρχεί δηλαδή η άποψη πως αξίζει να θυσιάσουμε την ομαλή λειτουργία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματός μας στον βωμό της προοπτικής μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης μέσω της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Επιπλέον, τα Μ.Μ.Ε. προβάλουν το επιχείρημα πως σε περίπτωση που εμείς δεν προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις τότε θα προβούν οι γείτονες μας. Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα πως η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι κάτι αναπόφευκτο και ανέφικτο να αντισταθούμε.

Πράσινη ανάπτυξη

Η απόκρουση και περιθωριοποίηση αυτού του τρόπου σκέψης και έκφρασης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την σωτηρία των θαλασσών. Αναλυτικότερα είναι σημαντικό να εξηγηθεί στους πολίτες πως οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις εξορύξεις θα είναι ελάχιστες. Παράλληλα ο όποιος πλούτος βρεθεί θα αξιοποιηθεί στην πλειονότητα του από την εκάστοτε εταιρεία. Επιπροσθέτως, οι εξορύξεις θα πλήξουν και το διαχρονικό έσοδο των νησιωτών τον τουρισμό, ο οποίος θα υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά. Ζωτικής σημασίας θέμα αποτελεί επίσης η προβολή και προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή και η αιολική. Καταλυτική συμβολή στην εμπέδωση της λογικής αυτής θα έχει η συνειδητοποίηση πως η συντριπτική πλειονότητα των προηγμένων χωρών έχει προσανατολιστεί στο παραπάνω μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Θα ήταν χρήσιμο ακόμη να τονιστεί πως η Ελλάδα λόγω του κλίματός της μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα τέτοιου τύπου εγχείρημα.

εξόρυξη υδρογονανθράκων
Πηγή εικόνας :greenbanking.gr

Κλείνοντας, όλοι οι ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες και οργανώσεις οφείλουν να συμβάλλον στην ενημέρωση του συνόλου της κοινωνίας. Οι θάλασσες και οι οργανισμοί που ζουν σε αυτές έχουν ήδη κατακρεουργηθεί άλλωστε αρκετά από την ανθρωπινή δραστηριότητα. Είναι λοιπόν συνετό να σεβαστούμε τη φύση και τις ισορροπίες της έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βιώσουμε την οργή της. Επομένως, οι υδρογονάνθρακες πρέπει να παραμείνουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. wwf.gr
  2. greanpeace.org

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Φωτίου

Σπουδάζω μαθηματικά στο Α.Π.Θ. . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με τον αθλητισμό ,τη μουσική και την ανάγνωση βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;