Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα

συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα
Πηγή εικόνας: www.reddit.com

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα, αλλά και στο περιβάλλον, έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Μάλιστα, χωρίς υπερβολή, είναι δυνατόν να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαφάνιση ορισμένων ειδών.

Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα

Γιατί όμως η κλιματική αλλαγή χτυπάει τόσο βάναυσα τα ζώα; Οι αλλαγές της θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και τη διατάραξη των φυσικών οικοτόπων, με αποτέλεσμα την μετανάστευση πολλών ειδών. Γεγονός το οποίο μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει και στην εκμετάλλευσή τους.

Έχει παρατηρηθεί ότι, πληθώρα δηλητηριωδών φιδιών στη Μοζαμβίκη, μετακινήθηκαν προς τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας, πολύ κοντά στον ανθρώπινο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, πολλά είδη καρχαριών, αναμένεται να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια, κι ακόμη πιο κοντά στις βρετανικές ακτές. Μια συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Βέβαια, από τα συγκεκριμένα παραδείγματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι και για την ανθρώπινη ζωή.

Διατάραξη ισορροπιών

Επιπλέον, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που πλέον καταγράφονται κατά τους πρώτους μήνες της άνοιξης, η χειμερία νάρκη πολλών ζώων, λήγει γρηγορότερα. Κατά συνέπεια, διαταράσσεται η αναπαραγωγική τους ρουτίνα, μεταβάλλοντας τον κύκλο ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, οι πολικές αρκούδες, οι γκρίζοι λύκοι, καθώς και πολλά είδη πτηνών, τα οποία εξαναγκάζονται να γεννούν πρόωρα τα αυγά τους.

Έχει αποδειχθεί ότι οι ανώμαλες μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τα συστήματα υγείας των ζώων. Η διατάραξη της ισορροπίας του ζώου-ξενιστή, του παράγοντα (μικροοργανισμός), αλλά και του περιβάλλοντος, καθιστά ευάλωτα τα ζώα απέναντι στις αναδυόμενες ασθένειες.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, έχουν τη δυνατότητα, να ανταπεξέρχονται σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Μια ικανότητα, που δεν παρατηρείται στα ζώα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα, την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών σε ζώα-ξενιστές, των οποίων η επιβίωση ορίζεται σε ζεστές θερμοκρασίες. Σε μία απότομη μεταβολή του κλίματος, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικοί από τα ζώα, τα οποία αδυνατούν να προσαρμοστούν. Φυσικά, ισχύει κα το αντίστροφο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι νέες μολυσματικές ασθένειες, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, εκτός του ότι πλήττουν τα ζώα, μπορούν να περάσουν και στον άνθρωπο. Μια συνέπεια της αυξανόμενης επαφής μας με την άγρια ζωή, για ιδιοτελείς σκοπούς (πχ. λαθροθηρία).

συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα
Πηγή εικόνας: www.caribsave.org

Η δική μας ευθύνη

Οι παραπάνω παρατηρήσεις, μπορούν να αποτελέσουν τροφή για πολύ σκέψη. Αναλογιζόμενοι, ωστόσο, τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: πόσο διατεθειμένοι είμαστε να σώσουμε τον πλανήτη μας;


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Global warming likely to increase disease risk for animals worldwide, ανακτήθηκε από www.sciencedaily.com, τελευταία επίσκεψη 22/12/2020
  2. Climate change and animal diseases in South America, ανακτήθηκε από www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, τελευταία επίσκεψη 22/12/2020
  3. Climate Change and Its Impact on Animals, ανακτήθηκε από www.fawco.org, τελευταία επίσκεψη 22/12/2020
  4. The Effects of Global Warming on Wildlife, ανακτήθηκε από www.thoughtco.com, τελευταία επίσκεψη 22/12/2020
  5. Animals Affected by Climate Change, ανακτήθηκε από www.worldwildlife.org, τελευταία επίσκεψη 22/12/2020
  6. Climate change and links to animal diseases and animal production, ανακτήθηκε από www.oie.int, τελευταία επίσκεψη 22/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;