Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτών που δεν ήξερες

ευεργετικές ιδιότητες των φυτών
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com


Ιδιότητες των φυτών: ευεργετικές και πολύτιμες για τον άνθρωπο

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και η συνεισφορά αυτών στην καθημερινότητά μας είναι άγνωστες για την πλειονότητα των ανθρώπων. Καθώς η σύγχρονη κοινωνία έχει αποξενωθεί από τη φύση γενικότερα, είναι επακόλουθο να μην γνωρίζουμε τον πλούτο της και όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει. Παρακάτω θα γνωρίσουμε την ευεργετική και θεραπευτική πλευρά ορισμένων φυτών που έχουν για τον άνθρωπο.

Η φύση στην ιατρική και στη φαρμακολογία

Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου από την επιστήμη της ιατρικής και τη φαρμακολογία έχει πολύτιμα αποτελέσματα για τον άνθρωπο. Και φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό, μιας εδώ και πολλά χρόνια η ιατρική και η φαρμακολογία χρησιμοποιούν φυτά για τα σκευάσματά τους. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τη φύση ιδανική πηγή φαρμάκων μεταξύ άλλων; Ως γνωστόν, οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτών οφείλονται και στο πλήθος βιταμινών που περιέχουν ενώ αποτελούν τις μοναδικές πηγές ινών. Ταυτόχρονα, μελέτες, έχουν αναδείξει την ύπαρξη μιας ομάδας ενώσεων στα φυτά οι οποίες ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών.

Φυτά κι άλλα βότανα

Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες των φυτών είναι ότι συνιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικούς παραγωγούς πρωτεϊνών. Ίσως τους σημαντικότερους στον πλανήτη. Πράγματι, έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώνουν γενετικές πληροφορίες και να παράγουν σύνθετες πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο σε μια αποτελεσματική θεραπεία.

Ταυτόχρονα, πληθώρα βοτάνων, φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιυπερτασικές, γλυκορυθμιστικές αλλά κι αντιθρομβωτικές τους ιδιότητες. Εύλογα, οι ιδιότητες αυτές, οδηγούν σε ευεργετικά για τον άνθρωπο αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ιδιότητες των φυτών
Πηγή εικόνας: www.wallpapercave.com

Οφέλη της χρήσης φυσικών προϊόντων για το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Η σπουδαιότητα της ενίσχυσης προϊόντων -όπως φάρμακα, προϊόντα περιποίησης, αλλά και συστατικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο φαγητό μας- με φυσικά στοιχεία είναι πολύ μεγάλη και παρακάτω θα δούμε κάποια από τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Εύλογα, η χρήση φυσικών προϊόντων και η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας είναι μια eco-friendly επιλογή. Είναι κατανοητό το γεγονός ότι η καλλιέργεια των συστατικών αυτών ισοδυναμεί με ικανοποιητική μείωση των χημικών που καταλήγουν στο έδαφος, στο νερό, αλλά και στον αέρα. Έτσι χρησιμοποιώντας προϊόντα με φυσικά συστατικά συνεισφέρουμε και στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος γενικότερα.

Επιπλέον, η απουσία σκληρών χημικών ουσιών και τεχνητών χρωστικών συμβάλλει στην απουσία ερεθισμών και παρενεργειών που μπορεί να έχουν στον άνθρωπο.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα φυσικά προϊόντα δεν περιέχουν parabens, τα οποία συναντώνται σε πλήθος φαρμακευτικών αλλά και καλλυντικών προϊόντων με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ευεργετικές ιδιότητες διαφόρων φυτών

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα παραδείγματα φυτών (ιδιαίτερα γνωστά στην πλειονότητά τους) με ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Πολλά από αυτά καταναλώνονται με τη μορφή αφεψήματος ή περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής ενώ άλλα χρησιμοποιούνται ευρέως και στο φαγητό.

Από τα πλέον γνωστά βότανα, κυρίως για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές της δράσεις, είναι η αλόη η οποία απαντάται σε πλήθος συμπληρωμάτων, φαρμάκων και προϊόντων περιποίησης.

Η εχινάκεια αποτελεί ένα από τα πιο ωφέλιμα βότανα, καθώς είναι ασπίδα του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Ο λιναρόσπορος είναι μια σημαντική πηγή ω3 λιπαρών, ενώ το εκχύλισμα αμπέλου συμβάλλει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα.

Μέντα και χαμομήλι είναι ιδανικά ροφήματα τα οποία καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο και το στρες χαρίζοντας ηρεμία. Και τα δυο βοηθούν στη συνολική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τέλος, το θυμάρι, ο βασιλικός, το πιπέρι καγιέν και το σκόρδο είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που χρησιμοποιούμε σε μεγάλη κλίμακα στο φαγητό μας. Όλα έχουν μεγάλο όφελος για την υγεία μας, καθώς μας προσφέρουν τις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές τους ιδιότητες.

Ευεργετικές ιδιότητες των φυτών: η σημασία της γνώσης

Θλιβερό πόρισμα τελευταίων ερευνών αποτελεί το γεγονός ότι το καταστροφικό ανθρώπινο αποτύπωμα στο περιβάλλον έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια κι ενός σημαντικού φαρμάκου κάθε δύο χρόνια. Ενώ λοιπόν, η πλειονότητα των ανθρώπων υποτιμά τις ιδιότητες των φυτών και τη σημασία τους στην καθημερινότητα, η γνώση των οφελών που μας προσφέρει θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και θα αναδείξει την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για προστασίας αυτής.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. 16 Medicinal Plants to Keep in Your Home, ανακτήθηκε από www.proflowers.com, τελευταία επίσκεψη 16/11/2020
  2. 4 Benefits of Plant-Made Pharmaceuticals, ανακτήθηκε από www.bio.org, τελευταία επίσκεψη 16/11/2020
  3. Nature is a rich source of medicine-if we can protect it, ανακτήθηκε από www.the conversation.com, τελευταία επίσκεψη 16/11/2020
  4. 9 Benefits of Using Natural Health Products, ανακτήθηκε από www.ultrabee.co.za, τελευταία επίσκεψη 16/11/2020
  5. The Value and Importance of Plants in Medicine, ανακτήθηκε από www.evolvingwellness.com, τελευταία επίσκεψη 16/11/2020
  6. Beneficial effects of herbs, spices and medicinal plants on the metabolic syndrome, brain and cognitive function, ανακτήθηκε από www.pumbed.ncbi.nlm.nih.gov, τελευταία επίσκεψη 16/11/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;