Να γιατί δεν πρέπει να συμπιέζεις τα κουτάκια αλουμινίου πριν τα πετάξεις!

κουτάκια αλουμινίου
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com


Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που συμπιέζει τα κουτάκια αλουμινίου πριν τα πετάξει; Πολλοί από εμάς το κάνουμε, είτε γιατί το βρίσκουμε ικανοποιητικό, είτε γιατί θέλουμε να πιάνουν λιγότερο χώρο. Να όμως που αυτή η συνήθεια δεν είναι καλή για το περιβάλλον!

Γιατί όμως δεν είναι καλό να συμπιέζουμε τα κουτάκια αλουμινίου πριν τα πετάξουμε;

Τα περισσότερα συστήματα ανακύκλωσης είναι single-stream (μονής ροής), που σημαίνει ότι όλες οι ίνες χαρτιού, τα πλαστικά, τα μέταλλα και άλλα δοχεία αναμιγνύονται σε ένα φορτηγό συλλογής αντί να ταξινομούνται από τον καταθέτη και να διαχειρίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συλλογής.

Τα συμπιεσμένα κουτάκια αλουμινίου μπορούν να μπερδέψουν το σύστημα, καθώς δεν έχουν πλέον το αρχικό κυλινδρικό τους σχήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε να αποστέλλονται εξαρχής ως μη ανακυκλώσιμα, είτε να ταξινομούνται ως χαρτί ή πλαστικό και να μολύνουν ολόκληρη την παρτίδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα σταλεί και αυτή σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σίγουρα αυτό, δεν είναι και ότι καλύτερο για το περιβάλλον!

Πότε μπορείς να τα συμπιέζεις;

Τα κουτάκια αλουμινίου μπορείς να τα συμπιέζεις μόνο όταν η περιοχή ή η χώρα που ζεις χρησιμοποιεί το σύστημα multi-stream, όπου οι άνθρωποι ζητούνται να ταξινομήσουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους σε κατηγορίες (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί κτλ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το σύστημα δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι απλά να αφήσεις το κουτάκι αλουμινίου έτσι όπως είναι!

Είναι χρήσιμο να ξέρεις επίσης ότι:

1 αλουμινένιο κουτί χρειάζεται για να φτιαχτεί τόση ενέργεια όση για να:

 • ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες
 • δούμε τηλεόραση για 3 ώρες
 • ανάβει μια λάμπα 60 watt για 5 ώρες
 • λειτουργεί ένα ψυγείο για 3 ώρες

Και πετώντας 1 κουτάκι αλουμινίου σπαταλάται τόση ενέργεια όση θα πετούσαμε εάν χύναμε μισό κουτάκι βενζίνης.

Ενώ χρειάζονται 60 ημέρες ώστε 1 χρησιμοποιημένο αλουμινένιο κουτάκι να ανακυκλωθεί και να ξαναγυρίσει στα ράφια των super markets.

Πώς να ανακυκλώνεις σωστά τα κουτάκια αλουμινίου

Και αφού έμαθες πως να ανακυκλώνεις τα κουτάκια αλουμινίου σωστά (απλά τα πετάς όπως είναι στο σχήμα τους, και εννοείται καθαρά), εδώ είναι μερικά ακόμη tips για την ανακύκλωση:

 • Οι συσκευασίες που πετάς πρέπει να είναι καθαρές από υπολείμματα
 • Τα μεγάλα χαρτόνια και οι κούτες θα πρέπει να συμπιέζονται πριν τα πετάξεις στους μπλε κάδους
 • Βεβαιώσου εξαρχής ότι η συσκευασία που θέλεις να ανακυκλώσεις μπορεί να ανακυκλωθεί κοιτώντας την ειδική σήμανση (για παράδειγμα κάποιες συσκευασίες που περιέχουν πλαστικό και χαρτόνι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν).
 • Τα πλαστικά καπάκια μπορείς να τα ανακυκλώσεις με διαφορετικό τρόπο

Η σωστή ανακύκλωση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε πολίτη. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα πιείς το αναψυκτικό ή την μπίρα σου από κουτάκι αλουμινίου, σκέψου καλύτερα πριν το συμπιέσεις!

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

 1. Here’s Why You Shouldn’t Crush Aluminum Cans Before Recycling Them, ανακτήθηκε από com, τελευταία επίσκεψη 15/11/2020
 2. Why crushing cans can make them harder to recycle, ανακτήθηκε από wsrecycling.co.uk, τελευταία επίσκεψη 15/11/2020
 3. Συμβουλές ανακύκλωσης, ανακτήθηκε από www.canal.gr, τελευταία επίσκεψη 15/11/2020
 4. Ανακυκλώνω σωστά, ανακτήθηκε από www.marirecycling.gr, τελευταία επίσκεψη 15/11/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;