Μπορούν οι μπύρες και τα πατατάκια να σώσουν τον πλανήτη -εκτός από την ψυχή σου;

μπύρα και πατατάκια
Πηγή εικόνας: www.foodandwine.com

Μπύρες και πατατάκια. Ένας συνδυασμός που όλοι αγαπάμε. Πώς θα σας φαινόταν αν σας έδινα ακόμη ένα λόγο να τον αγαπήσετε; Όπως φαίνεται, ο συνδυασμός τους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πώς θα γίνει αυτό; Την απάντηση δίνει η νεοσύστατη βρετανική εταιρεία CCm Tehnologies.

Μπύρες, πατατάκια και CO2

Μπορεί το 2020 να ήταν μία δύσκολη και απαιτητική χρονιά, για την CCm Technologies των 14 μόλις υπαλλήλων, όμως, φαίνεται πως ήταν αρκετά παραγωγική. Η εταιρεία, με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης, ανέπτυξε μια τεχνολογία παραγωγής λιπάσματος, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έως και 70%. Η τεχνολογία αυτή, αρχικά, θα συλλέγει το CO2 που παράγεται κατά τη ζύμωση της μπύρας στο ζυθοποιείο. Στη συνέχεια θα αναμειγνύεται με απορρίμματα πατάτας, όπως φλούδες, αλλά και λάδι τηγανίσματος από τα εργοστάσια με πατατάκια. Έτσι, θα δημιουργείται λίπασμα με μηδαμινή εκπομπή CO2. Αντίθετα με τα πολύ υψηλά ποσοστά που παράγονται συνήθως σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Σημαντικό είναι, επίσης, πως η CCm Technologies υπολογίζει ότι για την παραγωγή αυτού του λιπάσματος τα έξοδα θα είναι περίπου τα ίδια με την παραγωγή του συμβατικού λιπάσματος. Το λίπασμα αυτό θα σκορπίζεται στα χωράφια του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ενισχύει την καλλιέργεια πατάτας.

πατατάκια
Πηγή εικόνας: www.gard.no

Πώς θα τα καταφέρουν;

Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να γίνουν φιλικές προς το περιβάλλον, αλλάζοντας τον τρόπο ή και τα υλικά παραγωγής των προϊόντων τους. Αναμενόμενο, λοιπόν, και η συγκεκριμένη τεχνολογία να ελκύσει το ενδιαφέρον μιας εταιρείας με πατατάκια. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τη βρετανική εταιρεία Walkers. Η δραστηριότητά της εκτείνεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και παράγει πατατάκια και άλλου είδους σνακ. Η Walkers, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για πρώτη φορά στο εργοστάσιό της στο Λέστερ της Αγγλίας για τη σοδιά πατάτας του 2022. Μάλιστα, υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να παράγουν πατατάκια και σνακ με μηδενικό αποτύπωμα CO2. Βέβαια, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό με ποια ζυθοποιία θα συνεργαστεί η Walkers.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μας δείχνει δύο πράγματα. Αφενός, ότι γίνεται προσπάθεια από εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αφετέρου, ότι όλο και περισσότερες βιομηχανίες παγκοσμίου κλίμακας ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές. Στην Ευρώπη, αυτό οφείλεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πατατάκια
Πηγή εικόνας: www.ccmtechnologies.co.uk

Η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, είναι ότι κάποιος άλλος θα τον σώσει, Ρόμπερτ Σουόν


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Beers and crisps used to help tackle the environment, ανακτήθηκε από: www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 6/12/2021
  2. Why beer and crisps could be the secret weapon to tackle climate change, ανακτήθηκε από: www.news.sky.com, τελευταία επίσκεψη: 6/12/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παρασκευή Ρούσσου

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά προβλήματα και να γράφω γι' αυτά. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να υιοθετήσω έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πιστεύω πως ο μόνος τρόπος σωτηρίας του είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;