Μπορεί ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής να βοηθήσει τον πλανήτη;


Μπορεί ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής να βοηθήσει τον πλανήτη; Η απάντηση είναι ναι. Αρχή του μινιμαλισμού είναι να ζεις περισσότερο με λιγότερα!

Να αναγνωρίζεις τι είναι απαραίτητο στη ζωή σου και τι είναι περισπασμός. Να αναγνωρίζεις τι σε κάνει να απολαμβάνεις τη ζωή και τι σε κάνει ανήσυχο. Μήπως είναι τα υπεράριθμα ρούχα στη ντουλάπα σου; Μήπως είναι η συνεχής αναζήτηση για υλικά αγαθά; Μήπως το μεγάλο βαρύ σπίτι που ζεις; Πολλά είναι τα πράγματα που μας κάνουν ανήσυχους καθημερινά και μας γεμίζουν ένα αίσθημα δυσαρέσκειας. Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής είναι μία πρόταση σε αυτόν τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Και εκτός από θετικές αλλαγές στην ψυχολογική μας κατάσταση μπορεί να βοηθήσει και το περιβάλλον. Αλλά πώς;

Διατήρηση των φυσικών πόρων και μείωση των αποβλήτων

Μέρος της μινιμαλιστικής ζωής είναι η κατανάλωση λιγότερων ρούχων, φαγητών και υλικών γενικότερα. Λογικό αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται και λιγότερα απόβλητα, το οποίο μπορεί να φαίνεται ασήμαντο για τον καθένα αλλά, μια τέτοια συνήθεια αθροιστικά, κάνει μεγάλη διαφορά. Επίσης, με το να καταναλώνει κάποιος λιγότερο βοηθάει έμμεσα στη διατήρηση των φυσικών πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι.

Μείωση του CO2

Ένα κομμάτι ενός μινιμαλιστικού τρόπου ζωής είναι το να ζεις σε ένα μικρό σπίτι όπου αξιοποιείς όλους τους χώρους του. Αν ζεις σ’ ένα μεγάλο σπίτι, αναρωτήσου πόσο από τον συνολικό χώρο του σπιτιού χρησιμοποιείς καθημερινά. Πότε κάθεσαι στην τραπεζαρία του σπιτιού; Ή πότε χρησιμοποιείς όλα τα μπαλκόνια που έχεις; Η απάντηση, τις περισσότερες φορές, είναι καθόλου συχνά. Ζώντας σε ένα μικρό σπίτι, σπαταλάς λιγότερο ενέργεια στη θέρμανση, στο φωτισμό κλπ. Μειώνεις έτσι σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα και την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Και μείωση της ηχορύπανσης

Άλλο ένα μέρος του μινιμαλιστικού τρόπου ζωής είναι να προτιμήσεις να περπατήσεις αντί να χρησιμοποιήσεις το αμάξι σου για να αποφύγεις να δώσεις χρήματα στη βενζίνη, στο πάρκινγκ ή στη διατήρηση του αυτοκινήτου σου. Βοηθάς έτσι στη μείωση την ηχορύπανσης αλλά και στη μείωση επιβλαβών ουσιών προς το περιβάλλον που προκαλεί το αυτοκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάνεις πράσινες επιλογές

Επιλέγοντας να ζήσεις μία μινιμαλιστική ζωή, κάνεις μια πληθώρα από οικολογικές αγορές. Αγοράζεις προϊόντα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, περπατάς ή μοιράζεσαι ένα αυτοκίνητο για να πας στη δουλειά σου, μειώνεις τον χρόνο στο μπάνιο σου και την ενέργεια στο σπίτι σου.

Μερικά tips για να αποκτήσεις κι εσύ σιγά σιγά ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής είναι:

  • Μην αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Στον κόσμο της διαφήμισης αυτό είναι δύσκολο να το κάνει κάποιος. Προσπάθησε όμως την επόμενη φορά που θες να αγοράσεις κάτι να σκεφτείς αν είναι όντως μία βασική σου ανάγκη.
  • Πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσαι. Κάνε ένα ξεκαθάρισμα από ρούχα, αντικείμενα ή ό,τι άλλο φορτώνει το σπίτι σου και την ψυχολογία σου. Ζώντας με λιγότερα πράγματα, το μυαλό σου δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για διάφορα ασήμαντα πράγματα και θα μπορείς να εστιάσεις στο τι είναι για σένα σημαντικό στη ζωή σου.
  • Ζήσε την κάθε στιγμή
  • Επικεντρώσου στους στόχους σου
  • Καλλιέργησε το σώμα και το μυαλό σου

Ο μινιμαλισμός δεν σημαίνει να πετάξεις ό,τι έχεις και να σταματήσεις να κάνεις αγορές. Σημαίνει να μπεις στη νοοτροπία να σκεφτείς τι από όλα αυτά είναι πραγματικά χρήσιμα και δεν σου προσθέτουν έξτρα άγχος στη ζωή σου. Μ’ ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής μπορείς να καταφέρεις να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να ζεις μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή, να έχεις λιγότερο άγχος, και τέλος και πολύ σημαντικό, να έρθεις πιο κοντά με τους κοντινούς σου ανθρώπους.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. 6 Reasons Why Minimalism is Good for the Environment, ανακτήθηκε από minimalismmadesimple.com, τελευταία πρόσβαση 30/10/20
  2. Μινιμαλισμός στην ζωή μας: Πώς να ζήσουμε περισσότερο με λιγότερα, ανακτήθηκε από art-therapy.center, τελευταία πρόσβαση 30/10/20

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;