Μήπως το περιβάλλον κινδυνεύει από τις μπαταρίες;

μπαταρία με το σήμα της ανακύκλωσης
Πηγή εικόνας: www.kanali6.com.cy

Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε μπαταρίες;

Αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας σήμερα είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών; Οι μπαταρίες. Όλες αυτές οι συσκευές για να λειτουργήσουν χρειάζονται να έχουν φορτισμένες μπαταρίες. Είτε είναι παιχνίδια, είτε κινητά τηλέφωνα είτε ακόμη αυτοκίνητα, αντλούν την ενέργειά τους από αυτές.  Σε άλλες συσκευές, όπως τα κινητά, φορτίζουν με το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε άλλες, όπως τα παιχνίδια, μόλις αποφορτιστούν τις αντικαθιστούμε. Μήπως όμως το περιβάλλον κινδυνεύει από τις μπαταρίες;

Πόσο επικίνδυνες είναι οι μπαταρίες για το περιβάλλον;

Οι μπαταρίες λοιπόν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των περισσότερων συσκευών. Γίνεται, όμως, αυτό χωρίς να επηρεάζει αρνητικά κάποιο άλλο κομμάτι της ζωής μας; Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που επηρεάζεται είναι το περιβάλλον. Βλέπετε, οι μπαταρίες περιέχουν ένα μεγάλο μέρος από βαριά μέταλλα, όπως το κάδμιο, το λίθιο, ο ψευδάργυρος κ.ά. Τα χημικά αυτά συνεχίζουν να περιέχονται σε αυτές ακόμη και όταν τελειώσει ο κύκλος λειτουργίας τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργούν προβλήματα. Αν δεν ανακυκλωθούν σωστά, τα χημικά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα για όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μπαταρίες αυτοκινήτων, οι οποίες αν αφεθούν στο περιβάλλον μπορούν να το μολύνουν μέχρι και 6.000 χρόνια!

Βέβαια, επικίνδυνες είναι και εκείνες οι μικρές και αθώες μπαταρίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αν οι μπαταρίες αυτές δεν ανακυκλωθούν και αφεθούν στο περιβάλλον, μολύνουν τις τροφές μας, το νερό και τον αέρα. Μάλιστα, μία μόνο μπαταρία είναι ικανή να μολύνει μέχρι και 1.500 λίτρα νερού.

Ανακύκλωση μπαταριών

Από όσα αναφέραμε παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως ο σωστός τρόπος ανακύκλωσης των μπαταριών παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Πώς γίνεται, λοιπόν, σωστά η ανακύκλωση; Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως μπορούν να ανακυκλωθούν όλα τα είδη μπαταριών. Τις φορητές μπαταρίες τις συγκεντρώνουμε σε ειδικούς κάδους, ενώ για τις μεγαλύτερες, όπως είναι οι μπαταρίες αυτοκινήτων, καλό είναι να απευθυνόμαστε στους αρμόδιους.

Για την ανακύκλωση των μπαταριών υπάρχουν ειδικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι μπαταρίες παραλαμβάνονται από αυτές τις εγκαταστάσεις, ώστε να αφαιρεθούν τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτές, όπως είναι ο πολύτιμος μόλυβδος. Στη συνέχεια τα ανακυκλώνουν και μπορούν να τα επαναχρησιμοποιήσουν για την κατασκευή μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Η ανακύκλωση συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για κάθε μπαταρία που ανακυκλώνεται η ενέργεια που εξοικονομείται φτάνει το 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

μπαταρίες
Πηγή εικόνας: www.politis.com.cy

Ας μιλήσουμε για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Όταν θέλουμε να αγοράσουμε φορητές μπαταρίες για κάποια ηλεκτρονική συσκευή του σπιτιού μας πόσο συχνά επιλέγουμε τις επαναφορτιζόμενες; Μήπως ήρθε ο καιρός να το αλλάξουμε αυτό; Όπως έχει καταστεί σαφές, η ανακύκλωση των μπαταριών είναι ένας πολύ απλός τρόπος να προστατέψουμε τόσο το περιβάλλον όσο και τους ίδιους μας τους εαυτούς από τις βλαβερές συνέπειες των μπαταριών. Σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλα που μπορούμε να κάνουμε.

Η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών είναι ένα από αυτά. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Η φόρτισή τους γίνεται ταχύτατα, ενώ δεν περιέχουν το τοξικό κάδμιο. Βέβαια, οι έρευνες έχουν δείξει πως και οι επαναφορτιζόμενες περιέχουν βαριά μέταλλα και πρέπει και αυτές να ανακυκλώνονται σωστά. Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που βρεθούν πεταμένες στη φύση προκαλούν μικρότερο κακό. Προσοχή όμως, στην τάση που χρειάζονται οι συσκευές για να λειτουργήσουν. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έχουν μικρότερη τάση από τις αλκαλικές. Ας περιορίσουμε, λοιπόν, τη χρήση των αλκαλικών μπαταριών. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας σε περισσότερο «πράσινες».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Μπαταρίες: Πώς ρυπαίνουν το περιβάλλον;, ανακτήθηκε από www.ecoearth.gr, τελευταία επίσκεψη 31/10/2021
  2. Οι επικίνδυνες επιπτώσεις των χρησιμοποιημένων μπαταριών, ανακτήθηκε από www.protothema.gr, τελευταία επίσκεψη 30110/2021
  3.  Άρθρα – NimH FAQ, ανακτήθηκε από www.dpgr.gr, τελευταία επίσκεψη 31/10/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παρασκευή Ρούσσου

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά προβλήματα και να γράφω γι' αυτά. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να υιοθετήσω έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πιστεύω πως ο μόνος τρόπος σωτηρίας του είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;