Μήπως το αποσμητικό σου ρυπαίνει το περιβάλλον;

Πηγή εικόνας: www.pergamodo.com

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιούνται, αυτή τη στιγμή, πώς είναι δυνατόν το αποσμητικό, να ρυπαίνει το περιβάλλον. Κι όμως! Μπορεί να το χρησιμοποιούμε «αθώα», αλλά ο τρόπος με τον οποίο παράγεται, τα συστατικά του και η χρήση του μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον. Εξάλλου πλέον όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε πως και οι πιο απλές πράξεις μας μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται τίποτα άλλο παρά η απερισκεψία μας και η ελλιπής γνώση των συνεπειών των πράξεών μας. Αρκεί να αλλάξουμε έστω και λίγο τις συνήθειες μας και να νοιαστούμε για τον πλανήτη μας και θα τα καταφέρουμε.

Αποσμητικό και περιβάλλον

Πώς, λοιπόν, το αποσμητικό μας επηρεάζει το περιβάλλον; Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018, τόσο το αποσμητικό όσο και τα σαμπουάν μπορούν να συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στον ίδιο βαθμό με τα μηχανοκίνητα οχήματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα αποσμητικά εκπέμπουν στο περιβάλλον κάποιες οργανικές ενώσεις. Μερικές από αυτές, μάλιστα, αποτελούν βασικά συστατικά της αστικής αιθαλομίχλης, όπως αναφέρει ο Matthew Coggon, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η αιθαλομίχλη είναι βλαβερή για την υγεία των ανθρώπων και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί πλήρως. Υπάρχουν, όμως, μερικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε ακόμη και στη χρήση των αποσμητικών, ώστε να είμαστε φιλικοί απέναντι στο περιβάλλον.

Τι να αποφεύγετε όταν αγοράζετε αποσμητικό

  • Μην επιλέγετε αποσμητικό σε σπρέι. Υπολογίζεται πως χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 3 δις. αποσμητικών σε σπρέι το χρόνο. Παρόλο που πλέον δεν περιέχουν επιβλαβείς χλωροφθοράνθρακες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, ακόμη περιέχουν αέρια που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Αποφύγετε τις πλαστικές συσκευασίες. Αυτό, είναι κάτι που οφείλουμε να ακολουθούμε σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και όχι μόνο στο αποσμητικό. Όμως, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αποσμητικών που χρησιμοποιούμε, αξίζει να αναλογιστούμε των αντίκτυπο των συσκευασιών στο περιβάλλον. Γι’ αυτό, μπορούμε να επιλέγουμε αποσμητικά που βρίσκονται σε συσκευασίες αλουμινίου ή και χαρτιού.

    αποσμητικό
     Πηγή εικόνας: www.istockphoto.com

Τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε

  • Επιλέξτε αποσμητικό χωρίς άρωμα. Ακόμη και τα φυσικά αποσμητικά είναι δυνατό να εκπέμπουν βλαβερές οργανικές ενώσεις για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Αυτό, σύμφωνα με τον Coggon, συμβαίνει όταν περιέχουν άρωμα. Μάλιστα, τόσο τα αποσμητικά όσο και τα αρωματικά προϊόντα αποτελούν την κύρια πηγή επιβλαβών ενώσεων στα σπίτια. Έτσι, καλό θα ήταν να επιλέγουμε αποσμητικό χωρίς άρωμα, με σκοπό να ελαττώσουμε τις βλαβερές επιπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε λιγότερο αποσμητικό. Είναι, ίσως, ο πιο απλός τρόπος να περιορίσουμε την αρνητική του επίδραση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερο αποσμητικό και όχι να κάνουμε αλόγιστη χρήση, γιατί, όπως φαίνεται, και αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Αν δεν το κάνουμε ήδη, ας ξεκινήσουμε από τώρα. Ας κοιτάζουμε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε. Ας κάνουμε μια έρευνα για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Και τέλος, ας εντάξουμε στη ζωή μας τα οικολογικά προϊόντα που πλέον βρίσκουμε πολύ εύκολα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Βιωσιμότητα: Είναι το αποσμητικό σας φιλικό προς το περιβάλλον;, ανακτήθηκε από: www.vogue.gr, τελευταία επίσκεψη: 12/11/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παρασκευή Ρούσσου

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά προβλήματα και να γράφω γι' αυτά. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να υιοθετήσω έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πιστεύω πως ο μόνος τρόπος σωτηρίας του είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;