Μένουν 18 μήνες για να σωθεί ο πλανήτης μας

Κάποτε  είχαμε « 12 χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη »,τώρα φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι μας μένουν 18 μήνες καθοριστικής σημασίας μήνες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επικαλούμενοι την συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση « έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που δόθηκε στη δημοσιότητα η κλιματική αλλαγή απειλεί σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό την επισιτιστική επάρκεια του πλανήτη. Οι ξηρασίες, τα κύματα καύσωνα,  οι αμμοθύελλες, οι βροχοπτώσεις και η διάβρωση του εδάφους βλάπτουν και εν τέλει μειώνουν την έκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών, αναφέρουν οι 107 επιστήμονες που υπογράφουν την έκθεση.

Πέρυσι, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) ανέφερε ότι για να μην υπερβεί η αύξηση της θερμοκρασίας τον 1,5 βαθμό Κελσίου τον αιώνα αυτό, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030. Όμως σήμερα, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για την μείωση των ρυπογόνων εκπομπών πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

πλανήτης
Πηγή εικόνας: greenagenda.gr

Το 2020 είναι μια κρίσιμη προθεσμία όπως είχε αναφέρει το 2017, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο. «Το μάθημα για το κλίμα είναι σαφές: ο πλανήτης δεν μπορεί να θεραπευτεί μέσα στα επόμενα χρόνια, και μπορεί να τραυματιστεί θανάσιμα από αμέλεια μέχρι το 2020» είχε διαμηνύσει ο Hans Joachim Schellnhuber, ιδρυτής και πλέον διευθυντής του Potsdam Climate Institute.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αίσθηση ότι το τέλος του επόμενου έτους είναι η τελευταία ευκαιρία για να «σωθεί» ο πλανήτης και να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, γίνεται ολοένα και πιο έντονη. «Είμαι σταθερά της άποψης ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα αποφασίσουν την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την αλλαγή του κλίματος σε επίπεδα βιώσιμα και να αποκαταστήσουμε τη φύση στην ισορροπία που χρειάζεται, για την επιβίωσή μας» δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος, μιλώντας πρόσφατα σε δεξίωση για τους υπουργούς Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας .

Ένας από τους τίτλους της περσινής έκθεσης της IPCC ήταν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν σημαντικά μέχρι το 2020 για να κρατηθεί ο πλανήτης  κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Τα υπάρχοντα σχέδια δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να διατηρούν τις θερμοκρασίες κάτω από το λεγόμενο ασφαλές όριο. Αυτήν τη στιγμή κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια του ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και η προστασία του κλίματος, οι ειδικοί αξιώνουν ριζική αλλαγή πλεύσης. Η IPCC καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση και να περιορίσει δραστικά την εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τη σπατάλη τροφίμων αλλά και τις εκπομπές ρύπων από την κτηνοτροφία. Όλα αυτά συνεπάγονται αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς και διατροφικών συνηθειών αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα για να βοηθηθεί ο πλανήτης μας.

πλανήτης
Πηγή εικόνας: circogreco.gr

Στον απόηχο της νέας ειδικής έκθεσης της IPCC περιβαλλοντολόγοι στη Γερμανία καλούν τους πολιτικούς να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ, Γιόχαν Ρόκστρεμ, προειδοποίησε σήμερα ότι «τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων στενεύουν πλέον επικίνδυνα». Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα έκθεση επιβεβαιώνει ότι «ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S ».

Ολοκληρωτική αλλαγή πλεύσης είχε ζητήσει ήδη στο προοίμιο της σημερινής δημοσιοποίησης της έκθεσης η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο και να επενδύσουμε στην αλλαγή στον τομέα της αγροτικής και δασικής εκμετάλλευσης», αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να προλειάνει το έδαφος η κυβέρνηση, επισήμανε ο διευθυντής της Greenpeace Γερμανίας, Μάρτιν Κάιζερ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι η ειδική σύνοδος κορυφής για το κλίμα που καλείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει η COP25 στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου το πιο σημαντικό επίτευγμα θα είναι πιθανώς απλώς η συνέχιση της διαδικασίας. Αλλά η πραγματικά μεγάλη στιγμή θα είναι πιθανότατα στο Ηνωμένο Βασίλειο στη COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;