Μαζική σφαγή βιζόν λόγω νέας μετάλλαξης του Covid-19

Βιζόν και Covid-19: μαζική σφαγή λόγω νέας μετάλλαξης
Πηγή εικόνας: www.pixabay.com

Στη θανάτωση έως και 17 εκατομμυρίων βιζόν θα προβεί η κυβέρνηση της Δανίας. Έντονη ανησυχία ξέσπασε καθώς τα βιζόν στα εκτροφεία της χώρας φέρουν και μπορούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους νέα μετάλλαξη του Covid-19.

Η κλινική εικόνα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού μέχρι στιγμής είναι παρόμοια με αυτή των υπόλοιπων στελεχών. Η νέα μετάλλαξη φαίνεται όμως να θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάπτυξης του εμβολίου. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ανέφερε ότι αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων.

Οι υγειονομικές αρχές καθησυχάζουν ότι η μετάλλαξη δεν προκαλεί πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο, αλλά μειώνει τη δραστικότητα των ανθρωπίνων αντισωμάτων.

Απόφαση μαζικής θανάτωσης βιζόν

Η βόρεια Δανία, όπου υπάρχουν τα περισσότερα εκτροφεία για γούνα, βιώνει αυστηρά μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού. Πάνω από 200 εκτροφεία έχουν πληγεί. Εκατοντάδες άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τα ζώα, προσβλήθηκαν από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να θανατώσει όλα τα βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα προκειμένου να αποτρέψει τη μόλυνση των ανθρώπων με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο γεωργίας της Δανίας τονίζει βέβαια ότι πολλοί εργαζόμενοι στα εκτροφεία εμφάνιζαν συμπτώματα κορονοϊού, συνεπώς πιθανώς αυτοί να μετέδωσαν τον ιό στα ζώα. Τα βιζόν παρουσίασαν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή.

Αντιδράσεις για τη σφαγή

Η απόφαση να θανατωθούν τόσα εκατομμύρια βιζόν θα κοστίσει στο κράτος της Δανίας τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, βουλευτές έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν τα στοιχεία που οδήγησε την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση.

Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι φυσιολογικές και θα έπρεπε πρώτα να βρεθούν οι συνέπειες αυτής της μετάλλαξης και ύστερα να αποφασιστεί η μαζική σφαγή. Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι η μετάλλαξη που βρέθηκε στη Δανία ενέχει αυξημένο κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Κρούσματα σε εκτροφεία βιζόν σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι όχι μόνο η Δανία, αλλά και άλλες χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία. Ανάμεσά τους είναι η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, πλέον και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα, στις φάρμες βιζόν της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν βρεθεί αρκετοί ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι θετικοί στο Covid-19.

Δεκάδες νεκρά και με ύποπτα συμπτώματα ζώα, βρέθηκαν σε εκτροφείο στο Βόιο Κοζάνης. Με ευθανασία θα θανατωθούν τα υπόλοιπα ζώα (2.500 βιζόν) στο Βόιο. Η θανάτωσή τους θα γίνει σε δύο ημέρες και τα ζώα θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων σε περιοχή καθορισμένη από τις αρμόδιες αρχές.

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί, καθώς στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν 84 φάρμες, με συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο βιζόν.

Ο ΠΟΥ εξετάζει τη βιοασφάλεια σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν αντίστοιχα εκτροφεία προκειμένου να αποτρέψει άλλες μαζικές σφαγές ζώων.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ο κορονοϊός έχει μεν συσχετιστεί με τις νυχτερίδες αλλά η προέλευση του ιού δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Σφαγή εκατομμυρίων ζώων βιζόν στη Δανία λόγω Covid-19, ανακτήθηκε από www.ert.gr, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  2. Δανία: Μετάλλαξη του κορωνοϊού σε βιζόν, ανακτήθηκε από www.dw.com, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  3. Δανία-Κορωνοϊός: Σφαγιάζονται 15 εκ. βιζόν μετά από εντοπισμό μεταλλαγμένου ιού σε ανθρώπους, ανακτήθηκε από www.naftemporiki.gr, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  4. ΠΟΥ: Δανία και 5 ακόμα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού σε μινκ, ανακτήθηκε από www.lifo.gr, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  5. Σε αυξημένη επιτήρηση οι φάρμες εκτροφής βιζόν στη Δυτική Μακεδονία, ανακτήθηκε από www.capital.gr, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  6. ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο η βιοασφάλεια σε χώρες που έχουν εκτροφεία βιζόν, ανακτήθηκε από www.naftemporiki.gr, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  7. Κορωνοϊός: Η ασθένεια στα βιζόν ήρθε και στην Ελλάδα – 10 κρούσματα σε εργαζομένους στην Καστοριά, ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  8. Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα βιζόν και στην Ελλάδα- Θετικός εκτροφέας, ανακτήθηκε από www.thebest.gr, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.
  9. Κοζάνη: Ευθανασία σε 2.500 βιζόν που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, ανακτήθηκε από www.lifo.gr/now/greece/302958/kozani-eythanasia-se-2-500-vizon-poy-prosvlithikan-apo-koronoio, τελευταία επίσκεψη 13/11/2020.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάννα Τρίφωνα

Βιολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Αθηναία, ενθουσιώδης με τη θαλάσσια ζωή, κολλημένη στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Επικοινωνία: triphonamarianna@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;