Λιώσιμο πάγων και μέλλον: Μια δυσοίωνη πρόβλεψη

Πηγή εικόνας: WCPO.com

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες δεκαετίες, ο πλανήτης μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς “κλείνουμε” τ’ αυτιά μας. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε μια δραματική κλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής. Ένα μόνο από τα απότοκά της, το σταδιακά επιταγχυνόμενο λιώσιμο των πάγων που επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθιστά το μέλλον του αβέβαιο.

Τι συμβαίνει

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η περίπτωση της Ανταρκτικής. Πιο συγκεκριμένα, στο νοτιότερο άκρο της Γης, στις 6 Φεβρουαρίου του έτους 2020, σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο σημείο. Αυτή “άγγιξε” τους 18,3 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τους 17,5 που είχαν καταγραφεί στις 24 Μαρτίου του 2015. Είναι αναπόφευκτο πως η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας θα επιφέρει συνέπειες τόσο στο τοπικό περιβάλλον, όσο και στους πληθυσμούς του.

Μακροπρόθεσμα βέβαια, αυτές θα επεκταθούν σ’ όλη την έκταση της Γης. Η αποκόλληση παγόβουνου τεραστίων διαστάσεων στον παγετώνα Pine Island Glacier (P.I.G) στην άκρη της Ανταρκτικής είναι ενδεικτική της σημασίας της μεταβολής των περιβαλλοντικών συνθηκών. Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές, ενώ η αποκόλληση συνιστά μια φυσική διαδικασία, ο ρυθμός τήξης στη Δυτική Ανταρκτική είναι ταχύτερος του κανονικού, φυσικο επακόλουθο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας. Άξια αναφοράς και η περίπτωση της Αρκτικής. Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τα τελευταία 50 χρόνια έχουν διπλασιαστεί. Τα οικοσυστήματα της περιοχής βρίσκονται πλέον υπό καθεστώς απειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

λιώσιμο πάγων και μέλλον
πηγή εικόνας:iefimerida.gr

Τι συμβαίνει στο οικοσύστημα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι δυνατό ακόμη και να εξαφανίσει μορφές ζωής που βρίσκονται κάτω από τον θαλάσσιο πάγο της. Χαρακτηριστικά “θύματα” της μεταβολής των περιβαλλοντικών συνθηκών, αποτελούν οι πολικές αρκούδες. Ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων απειλείται με εξαφάνιση, καθώς το στρώμα πάγου που βρίσκεται πλησιέστερα στη θάλασσα είναι τόσο λεπτό που αδυνατεί να συγκρατήσει τις φώκιες, με αποτέλεσμα τη λιμοκτονία των πρώτων.

 

λιώσιμο πάγων και μέλλον
Πηγή εικόνας: netflix.com

Τι μπορεί να γίνει

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών προκαλούνται κατά βάση λόγω ανθρώπινου παράγοντα. Η Αυστραλή επιστήμων Ζόι Τόμας επισημαίνει: “..μοναδική λύση για να επιβραδυνθεί η διαδικασία τήξης των πάγων θεωρείται η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.”

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι διαθέσιμα. Οι ολέθριες συνέπειες που απειλεί να φέρει το λιώσιμο των πάγων στο μέλλον του πλανήτη δύνανται να περιοριστούν και με τη δική μας συμβολή. Η επανεξέταση της χρήσης μας των μέσων μεταφοράς, η συμβολή στην προστασία των δασών και στην αξιοποίηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα βημάτων που μπορούμε να κάνουμε.

Εξίσου σημαντική είναι και η δράση της επιστημονικής κοινότητας. Μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει είναι ικανή να παρέχει την εφαρμογή πιο απαιτητικών λύσεων, όπως είναι η δημιουργία μπαταριών για την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμα, η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα με στόχο την υπόγεια αποθήκευσή του.

Υψίστης σημασίας αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσα από την ακέραιη ενημέρωσή του. Συμπληρωματικά να λειτουργήσει η άμεση λήψη αποφάσεων και μέτρων σε διακυβερνητικό πια επίπεδο, με ειλικρινή σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την διαφύλαξη των υγιών συνθηκών ζωής του πληθυσμού της Γης.

 

Πηγές:

https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/208197/sos-gia-tin-antarktiki-h-klimatiki-allagi-prokalei-mi-anastrepsimi-zimia

https://www.eea.europa.eu/el/articles/arktiki

https://www.muyinteresante.es/naturaleza/video/calor-en-la-antartida-una-estacion-registra-18-3-grados-601581417500

https://www.nationalgeographic.com/environment/global-warming/global-warming-solutions/

INDIVIDUAL Solutions to Climate Change


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;