Λιγότερο κρέας, καλύτερο περιβάλλον για όλους

SHARE

Πηγή: mednutrition.gr

Η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία σήμερα τρώμε κρέας και αλλαντικά έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα» τρόφιμα (όπως το Glyphosate του Roundup). Είναι στο χέρι μας να ακολουθήσουμε μία καλύτερη διατροφή, που θα προστατεύει εμάς και το περιβάλλον.

Γιατί είναι σημαντικό

Η αλλαγή στο διατροφικό σύστημα ξεκινάει από το σπίτι μας και αρχίζει από απλές επιλογές. Σκέψου από πού προέρχεται το φαγητό σου: από ένα μικρό αγρόκτημα, που προσέχει τι καλλιεργεί και εφαρμόζει καθαρές γεωργικές πρακτικές χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα; Ή από κάποιο άγνωστο αγρόκτημα, βιομηχανοποιημένου χαρακτήρα; Σκέψου πόσο κρέας τρώμε: θα μπορούσαμε να τρώμε λιγότερο ή και καθόλου; Κάθε φορά που επιλέγουμε να τρώμε λιγότερο και καλύτερο κρέας, σε συνδυασμό με περισσότερα λαχανικά και φρούτα, κάθε φορά που διαδίδουμε αυτές τις επιλογές στους δικούς μας ανθρώπους, η αλλαγή έρχεται όλο και πιο κοντά.

Υπάρχει λύση;

Φυσικά, και μάλιστα είναι φυσική: τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (εποχικά και τοπικά) και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών τουλάχιστον στο μισό (για αρχή). Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχαν οι λόγοι υγείας ή οι ηθικοί λόγοι (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων των ζώων, βιομηχανικός σταβλισμός, κ.ο.κ.), η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος επιβάλλεται και για σοβαρότατους περιβαλλοντικούς λόγους: κατασπατάληση των φυσικών πόρων, ρύπανση του νερού και του (υπ)εδάφους, επιδείνωση κλιματικών αλλαγών, κ.ο.κ.

κρέας
                       Πηγή: Greenpeace.com/gr

 

Ξέρεις ότι..

  • Για να καλυφθεί η σημερινή ζήτηση σε κρέας και αλλαντικά εκτρέφονται παγκοσμίως περισσότερα από 1 δις χοίροι, 19 δις κοτόπουλα και 1,4 δις βοοειδή;
  • Η μαζική εκτροφή βοοειδών ευθύνεται για το 80% των αποψιλωμένων περιοχών του Αμαζονίου;
  • Η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απ’ ότι ο τομέας των μεταφορών;
  • Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μόλις το υπόλοιπο 20% για ανθρώπινη κατανάλωση; Συν τοις άλλοις, η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων).
  • Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία σε σύνολο 25 χωρών της ΕΕ; Μια ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 706 διώροφων λεωφορείων
  •  Η ποσότητα νερού (403.000 λίτρα) που χρησιμοποιείται για να παράγουμε κρέας και γαλακτοκομικά που θα καταναλωθούν σε διάστημα ενός χρόνου ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει ντους 17 φορές την ημέρα ή 6.190 ντους το χρόνο;

     

    Advertisement
κρέας
                Πηγή: Greenpeace.org/gr

 

Πηγές:

https://www.greenpeace.org/greece/epirease/ligotero-kreas/?utm_source=facebook.com&utm_campaign=overconsumption&utm_medium=post&utm_term=ligotero-kreas&utm_content=single-image&fbclid=IwAR3N0zGUxst-XMIBRWnDy117mmkaF0eLq8pIzK3AY63ekKYyRdrYsBWd0L4, https://www.greenpeace.org/greece/issues/diatrofi/2399/ligotero-kreas-kalytera-gia-olous/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν την επιστήμη,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και τα ταξίδια.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG