Λεοπαρδάλεις: αυξάνεται ο αριθμός τους στην Κίνα

λεοπαρδάλεις
Πηγή εικόνας: www.pixabay.com

Οι λεοπαρδάλεις είναι τα μικρότερα ζώα του γένους Panthera, στο οποίο ανήκουν επίσης τα λιοντάρια, οι τίγρεις και τα τζάγκουαρ. Είναι πραγματικοί κυνηγοί που κινούνται αθόρυβα, χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τα θηράματα τους. Ζουν στην Αφρική και στην Ασία. Μπορούν να επιβιώσουν σε ποικίλες συνθήκες, από δάση μέχρι ερήμους, αφού είναι ανθεκτικές σε θερμοκρασίες από -40 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Παρά την ανθεκτικότητά τους, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες λεοπαρδάλεις απειλούνται. Ο λόγος; Για ακόμη μια φορά η ανθρώπινη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η λαθροθηρία αλλά και η καταστροφή των δασικών εκτάσεων είναι οι βασικές αιτίες που έχουν καταστεί οι λεοπαρδάλεις είδος υπό εξαφάνιση.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την αύξηση του πληθυσμού των λεοπαρδάλεων

Στη Βόρεια Κίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή Loess Plateau συμβαίνει κάτι μοναδικό όμως. Ο πληθυσμός του υποείδους λεοπαρδάλεων που ζει εκεί αυξάνεται σύμφωνα με έρευνα που έγινε το διάστημα 2016-2017 από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο (Beijing Normal University).

Οι ερευνητές που συμμετείχαν κάλυψαν περιοχή 800 τετραγωνικών χιλιόμετρων με 52 κάμερες. Οι κάμερες τοποθετήθηκαν σε ειδικές θέσεις πάνω σε δέντρα κατά μήκος των διαδρομών που χρησιμοποιούνταν από λεοπαρδάλεις. Λειτουργούσαν διαρκώς, καταγράφοντας τις κινήσεις των λεοπαρδάλεων αλλά και άλλων άγριων ειδών της περιοχής.

λεοπαρδάλεις
Λεοπάρδαλη στο Loess Plateau. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από κάμερα ειδικού εξοπλισμού | Πηγή εικόνας: www.phys.org

Ο διαχωρισμός της κάθε λεοπάρδαλης βασίστηκε στο μοτίβο του τριχώματος αλλά και στην παρουσία ή απουσία όρχεων. Η καταμέτρηση έδειξε ότι ο αριθμός των λεοπαρδάλεων από 88 το 2016 ανήλθε σε 110 το 2017, αύξηση της τάξης του 25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν λεοπαρδάλεις στην περιοχή, αλλά όχι πόσες. Η αύξηση του αριθμού τους μας προκάλεσε έκπληξη γιατί είναι είδος που απειλείται», λέει η Bing Xie, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που συμμετείχε στην έρευνα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αύξηση στον αριθμό των λεοπαρδάλεων συνεχίστηκε και μετά το 2017.

Αύξηση του πληθυσμού των λεοπαρδάλεων: Ο ρόλος του πενταετούς σχεδίου της δασικής αποκατάστασης

Βασικό ρόλο για την ανάκαμψη του πληθυσμού των λεοπαρδάλεων είχε το πενταετές σχέδιο αποκατάστασης του δάσους του Loess Plateau και της βιοποικιλότητας της περιοχής. Το σχέδιο αυτό είναι ήδη σε εφαρμογή από το 2015.

«Πριν από περίπου 20 χρόνια μεγάλο μέρος του δάσους του Loess Plateau μετατράπηκε σε γεωργική γη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα φόβισε τους αγριόχοιρους, τους βατράχους και τα ελάφια. Έτσι, οι λεοπαρδάλεις δυσκολεύονταν να βρουν τροφή», δηλώνει η Bing Xie. Η ερευνήτρια, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σχετικά με την προστασία των λεοπαρδάλεων, συμπληρώνει: «Με την αναδάσωση που έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο μέρος της περιοχής τα παραπάνω είδη επέστρεψαν. Ακολούθως αυξήθηκαν ξανά και οι λεοπαρδάλεις της περιοχής».

Οι αόρατοι και αθόρυβοι θηρευτές

Οι λεοπαρδάλεις που καταγράφηκαν από τις κάμερες ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες. Η είδηση αυτή είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός τους απειλείται. Παρόλα αυτά, κανένας ερευνητής δεν είχε τη δυνατότητα να δει με τα μάτια του κάποιο από τα εντυπωσιακά αυτά αιλουροειδή. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ντροπαλά ζώα που κινούνται αθόρυβα, χωρίς να γίνονται αντιληπτά. Σύμφωνα με την Bing Xie, δεν είναι αδύνατο κάποιος που δουλεύει για χρόνια πάνω στις λεοπαρδάλεις να μην έχει καταφέρει να δει ποτέ κάποια από κοντά, όπως άλλωστε και η ίδια.

λεοπαρδάλεις
Λεοπάρδαλη απολαμβάνει το θήραμα της | Πηγή εικόνας: www.pixabay.com

Παρά το γεγονός ότι η νεαρή ερευνήτρια δεν έχει δει ποτέ λεοπάρδαλη, θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος να αγωνίζεται για την επιβίωση του είδους. Η ίδια λέει: «Με θλίβει το γεγονός ότι το 98% του πληθυσμού των λεοπαρδάλεων έχει εξαφανιστεί. Η αγάπη μου για αυτές τις μεγάλες γάτες με κάνει να θέλω να συνεχίσω την έρευνά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

Άρθρα
Yang H, Xie B, Zhao G, Gong Y, Mou P, Ge J, Feng L .(2020). Elusive cats in our backyards: persistence of the North Chinese leopard (Panthera pardus japonensis) in a human‐dominated landscape in central China, Integrative Zoology
Διαδίκτυο

Surprised researchers: Number of leopards in northern China on the rise, ανακτήθηκε από www.sciencedaily.com, τελευταία επίσκεψη 5/11/2020


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζήνα Σαϊτά

Σπουδάζω στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι (προσπαθώ) με τη δημιουργία κοσμημάτων, το virtual thrifting, την ανακύκλωση. Προσπαθώ να προσανατολίσω την καθημερινότητα μου γύρω από eco-friendly συνήθειες. Μου αρέσει να μοιράζομαι ό,τι διαβάζω, ακούω, μαθαίνω αφού η γνώση είναι όπλο για ν' αλλάξουμε τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;