Κοραλλιογενείς ύφαλοι και κλιματική αλλαγή

Κοραλλιογενείς ύφαλοι και κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.pouted.com

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πολύ εντυπωσιακοί και αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα. Ωστόσο, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής οδηγούνται σε εξαφάνιση με τρομερές επιπτώσεις για τη Γη και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τα κοράλλια είναι μικροσκοπικά θαλάσσια ασπόνδυλα ζώα που σχηματίζουν αποικίες, τους κοραλλιογενείς υφάλους. Οι ύφαλοι μπορεί να εκτείνονται σε αρκετά χιλιόμετρα, με τους πολύποδες (κοράλλια) να εναποθέτουν ανθρακικό ασβέστιο (άλας) για τη δημιουργία του χαρακτηριστικού σκληρού εξωσκελετού.

Τα κοράλλια προσλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται από τη σχέση συμβίωσης με φωτοσυνθετικά μονοκύτταρα φύκη που ζουν εσωτερικά των υφάλων, τις ζωοξανθέλλες. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προσφέρουν καταφύγιο στα φύκη με αντάλλαγμα την ενέργεια αλλά και την παραγωγή των έντονων χρωστικών που τους χαρίζουν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι χαρακτηρίζονται ως τροπικά δάση της θάλασσας και πνεύμονες των ωκεανών μιας και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε οξυγόνο. Είναι υπεύθυνοι για  παραπάνω από το μισό οξυγόνο του ωκεανού. Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του νερού και του αέρα.

Μπορεί οι ύφαλοι να καταλαμβάνουν λιγότερο από το 0,1% της επιφάνειας της Γης, αποτελούν όμως ενδιαίτημα (περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπαράγονται οι οργανισμοί) για το ¼ όλων των γνωστών θαλασσίων ειδών. Έτσι, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν οικοσυστήματα με πολύ υψηλή βιοποικιλότητα, καθώς κάθε ένας ύφαλος φιλοξενεί χιλιάδες είδη (π.χ. ψάρια, μαλάκια, καρκινοειδή, σπόγγους, εχινόδερμα, κ.ά.). Θεωρούνται από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημασία για τον άνθρωπο

Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους κοραλλιογενείς υφάλους για τροφή και εισόδημα. Η αλιεία σε πολλές περιοχές του πλανήτη βασίζεται αποκλειστικά στους κοραλλιογενείς υφάλους. Επιπλέον, οι πολύχρωμοι ύφαλοι αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο, προσφέροντας και άλλες θέσεις εργασίας σε ανθρώπους. Η αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συνολικά, υπολογίζεται στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παρέχουν προστασία από καταιγίδες, μεγάλα κύματα (π.χ. τσουνάμι) και διάβρωση. Απορροφούν το 97% της ενέργειας των κυμάτων και μπορούν να μειώσουν το ύψος τους κατά 84%. Επιπρόσθετα τα κοράλλια έχουν ερευνητική αξία καθώς εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για την αρθρίτιδα, το άσθμα, την καρδιακή ασθένεια και κάποιες μορφές καρκίνου.

Επίδραση κλιματικής αλλαγής

Τα κοράλλια μπορούν να προσαρμοστούν σε σταδιακές μεταβολές της θερμοκρασίας. Δείχνουν ανθεκτικότητα και ζουν φυσιολογικά σε ύδατα που θερμαίνονται με σταθερό ρυθμό εδώ και χιλιετίες. Είναι όμως πολύ ευαίσθητα στις ταχείες περιβαλλοντικές αλλαγές. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού σε μικρή χρονική κλίμακα τα οδηγεί σε εξαφάνιση. Έτσι, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μετατρέπονται σε νεκρά οικοσυστήματα.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καταπονούνται και απωθούν τους συμβιώτες τους, τις ζωοξανθέλλες. Τα κοράλλια έτσι όμως φτάνουν να λιμοκτονούν, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο της λεύκανσης των υφάλων.

Κοραλλιογενείς ύφαλοι και κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: phys.org, Brian Zgliczynski Λεύκανση κοραλλιογενούς υφάλου στην Ατόλη Παλμύρα το 2015

Όσο αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόσο οι ωκεανοί γίνονται θερμότεροι και πιο όξινοι. Λόγω της αύξησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα η συγκέντρωση των ανθρακικών ιόντων στο νερό μειώνεται και τα κοράλλια αδυνατούν να κατασκευάσουν τους εξωσκελετούς τους. Έτσι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καθίστανται πολύ εύθραυστοι και καταστρέφονται.

Άλλα αίτια που οδηγούν στην εξαφάνιση των κοραλλιών είναι η ρύπανση των υδάτων και η υπεραλίευση, καθώς και ο τρόπος αλιείας με δυναμίτη.

Συνέπειες εξαφάνισης κοραλλιών

Σύμφωνα με έρευνα του WWF, 3 στους 4 κοραλλιογενείς υφάλους παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση. Οι οργανισμοί που φιλοξενούνταν κάποτε στους υφάλους έχουν μειωθεί κατά πολύ, με μεγάλο αντίκτυπο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η εξαφάνιση των κοραλλιών είναι καταστρεπτική τόσο για τον πλανήτη, όσο και για την οικονομία, καθώς πολλά νησιωτικά κράτη στηρίζονται αποκλειστικά στους πόρους που προσφέρουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Τα πρώτα κοράλλια εμφανίστηκαν πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια, έχουν δηλαδή μακρά ιστορία ζωής. Ωστόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής οι μισοί κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν χαθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Σύμφωνα με  υπολογισμούς σημερινών δεδομένων, όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα είναι νεκροί μέχρι το 2050. Αυτό, δυστυχώς, θα επηρεάσει τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και προφανώς θα είναι μια αναντικατάστατη απώλεια για τον πλανήτη.

Άλλα σχετικά βίντεο:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

Βιβλιογραφία

  1. Hoegh-Guldberg, O. (1999). Climate change, coral bleaching and the future of the world’s coral reefs, Marine and Freshwater Research, CSIRO, volume 50, pages 839–866.
  2. Hoegh-Guldberg, O., Mumby, P. J., Hooten, A. J., Steneck, R. S., Greenfield, P., Gomez, E., Harvell, C. D., Sale, P. F., Edwards, A. J., Caldeira, K., Knowlton, N., Eakin, C. M., Iglesias-Prieto, R., Muthiga, N., Bradbury, R. H., Dubi, A., Hatziolos, M. E. (2007). Coral Reefs Under Rapid Climate Change and Ocean Acidification, Science, volume 318 (5857), pages 1737–1742.

Διαδίκτυο

  1. https://www.coralgardeners.org
  2. https://www.worldwildlife.org
  3. https://oceanservice.noaa.gov
  4. https://el.wikipedia.org
  5. https://www.wwf.gr
  6. https://www.worldwildlife.org/pages/everything-you-need-to-know-about-coral-bleaching-and-how-we-can-stop-it

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάννα Τρίφωνα

Βιολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Αθηναία, ενθουσιώδης με τη θαλάσσια ζωή, κολλημένη στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Επικοινωνία: triphonamarianna@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;