Κλιματική αλλαγή και παγκόσμια πείνα, τι σχέση υπάρχει;

κλιματική αλλαγή και παγκόσμια πείνα
Πηγή εικόνας: www.media.real.gr

Πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την παγκόσμια πείνα;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας 2019 αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή και οι ένοπλες συγκρούσεις αποτελούν τη βασική αιτία για την αύξηση της πείνας παγκοσμίως. Σήμερα 822 εκ. άνθρωποι στον κόσμο πεινούν.

Η παγκόσμια πείνα αποτελεί ένα φαινόμενο που ίσως αποδεικνύει την αποτυχία της ανθρωπότητας. Είναι λυπηρό το γεγονός πως καλλιεργούμε αρκετά τρόφιμα για να τροφοδοτήσουμε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους ενώ ο πληθυσμός της Γης είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια πείνα. Η απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια εντάθηκε στις 14 χώρες που αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα συγκρούσεις και περιφερειακή αστάθεια, εκτός από τις κλιματικές κρίσεις.

Ωστόσο ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο αυξήθηκε σε σχεδόν 821 εκατομμύρια το 2017, σηματοδοτώντας το τρίτο συνεχόμενο έτος αύξησης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Πέρα από τις συγκρούσεις και την αστάθεια, αυτή η άνοδος της παγκόσμιας πείνας οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους πιο ευάλωτους αυτού του κόσμου. Η πείνα διαπιστώθηκε ότι έχει οξυνθεί κυρίως στις χώρες όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται αποκλειστικά από τη γεωργία για την επιβίωσή τους. Τέλος οι έντονες πλημμύρες και ξηρασίες μπορούν να καταστρέψουν τόσο τις σοδειές όσο και τις υποδομές, την στέγαση και την γεωργία στις πληττόμενες περιοχές.

χάρτης για την κλιματική αλλαγή και παγκόσμια πείνα
Πηγή εικόνας: www.wikimedia.org

Το «απαρτχάιντ του κλίματος»

Ο Φίλιπ Άλστον μελετητής του διεθνούς δικαίου, έχει συντάξει εκθέσεις για τα Ηνωμένα Έθνη για θέματα ακραίας φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποκαλεί «απαρτχάιντ του κλίματος». «Διακινδυνεύουμε μια κατάσταση απαρτχάιντ του κλίματος, στην οποία οι πλούσιοι μπορούν να διαφεύγουν από την υπερθέρμανση, την πείνα και τις διενέξεις, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι αναγκασμένος να υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο Φίλιπ Μίμκες από το Διεθνές Δίκτυο για το Δικαίωμα στην Τροφή (FIAN) υποστηρίζει πως η πείνα δεν είναι ένα ανθρώπινο πεπρωμένο, αλλά έχει συγκεκριμένες δομικές αιτίες.

Το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής είναι χαρακτηριστικό. Ωστόσο παρόλο που η παραγωγή έχει αυξηθεί, παρατηρείται σημαντική αύξηση και στο ποσοστό όσων υποφέρουν από την πείνα. Αυτό γιατί η παραγωγή δεν προορίζεται για τον πληθυσμό των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά για εξαγωγές στον δυτικό κόσμο, ή για εξασφάλιση ενέργειας. Συνεπώς η προτροπή των δυτικών χωρών για περισσότερη παραγωγή δεν λύνει το πρόβλημα. «Η φτώχεια είναι και παραμένει η βασική αιτία για την πείνα στον κόσμο» λέει και ο Φρέιζεν Πάτερσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

παιδιά και παγκόσμια πείνα
Πηγή εικόνας: www.media.dailypharmanews.gr

Η ατομική προσπάθεια

Η παγκόσμια πείνα αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, συνονθύλευμα πολλών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία της. Είναι απολύτως γνωστή η ύπαρξή της, παρόλα αυτά κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό το ζοφερό φαινόμενο κάνοντας πως δεν υπάρχει. Είναι κοινά αντιληπτό πως για να μπορέσουν μακροπρόθεσμα τόσο οι πλούσιες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες να βρουν τρόπους να παράγουν τρόφιμα σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα θα πρέπει να επανεξετάσουν συνολικά το σημερινό μοντέλο του διατροφικού συστήματος. Ήδη στην κοινωνία υπάρχουν τάσεις για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Υπάρχουν άνθρωποι που αναθεωρούν τον ατομικό τους τρόπο ζωής, καταναλώνουν λιγότερους πόρους και αλλάζουν τη διατροφή τους. Αυτό θα πίεζε τις βιομηχανίες να προσαρμόζουν την παραγωγή τους. Ωστόσο πέρα από την ατομική προσπάθεια, θα πρέπει να επέλθει και ουσιαστική αλλαγή από τις ίδιες τις βιομηχανίες.

  1. Κλιματική αλλαγή και διενέξεις ευνοούν την πείνα, ανακτήθηκε από www.dw.com, τελευταία επίσκεψη 16/11/2021
  2. Η αλλαγή του κλίματος φέρνει την πείνα πιο κοντά, ανακτήθηκε από www.efsyn.gr, τελευταία επίσκεψη 16/11/2021
  3. Πείνα στον κόσμο, ανακτήθηκε από www.env-edu.gr, τελευταία επίσκεψη 16/11/2021
  4. Κλιματική κρίση και παγκόσμια πείνα, ανακτήθηκε από www.enallaktikos.gr, τελευταία επίσκεψη 16/11/2021
  5. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την παγκόσμια πείνα, ανακτήθηκε από www.4green.gr, τελευταία επίσκεψη 16/11/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;