Καθημερινές τροφές που προκαλούν καταστροφή των δασών

τροπικό δάσος
Πηγή εικόνας: www.youmatter.world.en

Η κατανάλωση τροφών και η αποψίλωση των δασών

Ο μέσος δυτικός καταναλωτής καφέ, σοκολάτας, βοείου κρέατος, φοινικέλαιου και άλλων προϊόντων είναι υπεύθυνος για την υλοτόμηση τεσσάρων δέντρων κάθε χρόνο -και πολλά από αυτά βρίσκονται σε τροπικά δάση πλούσια σε άγρια ​​ζωή, σύμφωνα με έρευνα.

Η καταστροφή των δασών αποτελεί μια από τις αιτίες επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής. Επίσης εντείνει την εξάλειψη πληθυσμών της άγριας ζωής, καθώς και ολόκληρα οικοσυστήματα καταστρέφοντάς τα για χάρη της γεωργίας. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει χάρτες που αποτυπώνουν σε υψηλή ανάλυση την παγκόσμια αποψίλωση των δασών, σε συνδυασμό με τα προϊόντα που εξάγει η κάθε χώρα στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η αποψίλωση των δασών ανά τον κόσμο

Η έρευνα αποδίδει τους άμεσους δεσμούς μεταξύ των καταναλωτών και την απώλεια δασών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η κατανάλωση σοκολάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποψίλωσης των δασών στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Επίσης η ζήτηση βοείου κρέατος και σόγιας στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δασών στη Βραζιλία.

Οι λάτρεις του καφέ στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία αποτελούν σημαντική αιτία αποψίλωσης στο κεντρικό Βιετνάμ. Ως μια πυκνοκατοικημένη χώρα, οι ΗΠΑ έχουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο αποτύπωμα αποψίλωσης. Ο κύριος λόγος είναι ότι είναι ο κύριος εισαγωγέας μιας ευρείας ποικιλίας προϊόντων από τροπικές χώρες. Αυτές οι ποικιλίες συμπεριλαμβάνουν φρούτα και ξηρούς καρπούς από τη Γουατεμάλα, καουτσούκ από τη Λιβερία και ξυλεία από την Καμπότζη. Η Κίνα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποψίλωση των δασών στη Μαλαισία. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές φοινικέλαιου και άλλων αγροτικών προϊόντων.

αποψίλωση των δασών
Πηγή εικόνας: www.powerpolitics.eu

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η κατανάλωση των κρατών των G7 μεταφράζεται στην απώλεια τεσσάρων δέντρων κάθε χρόνο ανά άτομο, καταλήγει η έρευνα. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, υπερβαίνουν αυτόν τον μέσο όρο κατά ένα δέντρο ανά άτομο τον χρόνο. Σε πέντε χώρες των G7, και συγκεκριμένα στη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, το αποτύπωμα των καταναλωτικών συνηθειών των πολιτών τους επιβαρύνει στο 90% των περιπτώσεων τα δάση άλλων χωρών, οι μισές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από τροπική βλάστηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

αποψίλωση των δασών
Πηγή εικόνας: www.enallaxnews.gr

Λύσεις στο πρόβλημα της αποψίλωσης

Ο καθηγητής Nguyen Hoang στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανθρωπότητα και τη Φύση, στο Κιότο της Ιαπωνίας, ηγήθηκε της έρευνας και είπε ότι οι λεπτομερείς χάρτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στοχευμένη δράση για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών. Επίσης πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι εταιρείες μπορούν να πάρουν μια ιδέα για το ποιες αλυσίδες εφοδιασμού προκαλούν αποψίλωση των δασών. Εάν το γνωρίζουν, μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού για να βρουν τα συγκεκριμένα προβλήματα και λύσεις.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Average westerner’s eating habits lead to loss of four trees every year, ανακτήθηκε από www.theguardian.com, τελευταία επίσκεψη 31/3/2021
  2. Περιβάλλον : Οι τροφές που καταστρέφουν τα δάση στις τροπικές γωνιές του πλανήτη, ανακτήθηκε από www.in.gr, τελευταία επίσκεψη 31/3/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;