Καθημερινές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον

καθημερνές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.recycletechnologies.com

Οι καθημερινές μας συνήθειες και η κλιματική αλλαγή

Καθημερινά διαβάζουμε και ακούμε πολλά για την κλιματική αλλαγή και τη σημασία της  ανακύκλωσης για το περιβάλλον. Και ενώ οι βιομηχανίες και οι θεσμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια.

Η περιβαλλοντική μας συνείδηση παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη μας και οι καθημερινές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον είναι τόσο απλές που δεν φαντάζεσαι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το παράπλευρο όφελος που είχε το πρώτο lockdown στο περιβάλλον. Καθώς μειώσαμε τις μετακινήσεις μας και την παραγωγή, η φύση μπόρεσε -έστω προσωρινά- να αναπνεύσει. Επειδή όμως τα lockdown δεν είναι η λύση στην κλιματική αλλαγή, αυτές είναι μερικές ενέργειες που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας.

Ανακυκλώνουμε

Είτε πρόκειται για το κινητό μας τηλέφωνο είτε για μπαταρίες είτε για τις συσκευασίες προϊόντων, φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε. Πετώντας φυσικά το κάθε αντικείμενο στον σωστό, ειδικό κάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πετιούνται εκατομμύρια συσκευές όλων των ειδών. Φυσικά καταλήγουν στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να δημιουργούν τεράστια ρύπανση (η ανακύκλωση μόνο 1 εκατομμυρίου κινητών μπορεί να προσφέρει ενέργεια για έναν ολόκληρο χρόνο σε 185 σπίτια).

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε

Όταν κάνουμε μπάνιο, όταν πλένουμε τα χέρια μας ή τα δόντια μας καλό είναι να φροντίζουμε πάντα να κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε, ακόμη κι αν πρόκειται να την ανοίξουμε πάλι μετά από 1 λεπτό. Αυτοματοποιήστε απλά αυτήν την κίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 19 λίτρα νερού την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια λίτρα παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντική ποσότητα νερού για το περιβάλλον.

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή για να συνεισφέρουμε στο περιβάλλον. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος 1-2 φορές την εβδομάδα για να εξοικονομήσουν χρήματα, να τρώνε πιο υγιεινά και να βοηθούν το περιβάλλον. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον συγκριτικά με την παραγωγή λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων.

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, όμως το φαγητό έχει υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πολλή ενέργεια μέχρι να φτάσει μαγειρεμένο στο πιάτο μας, ενώ 1,3 δισ. τόνοι φαγητού παγκοσμίως καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσαρμόσουμε την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε βάσει των μερίδων μας, ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων.

καθημερνές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Προτιμάμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Τα εποχιακά, τοπικά φρούτα και λαχανικά, δεν είναι μόνο πιο υγιεινά και νόστιμα, αλλά είναι επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού έχουν διανύσει μικρότερη απόσταση μέχρι το πιάτο μας. Επίσης η αγορά τοπικών προϊόντων διασφαλίζει τη μείωση της μεταφοράς τους από το ένα μέρος της γης στο άλλο. Για παράδειγμα η λαϊκή αγορά αντί για τα σούπερ μάρκετ, για λαχανικά και φρούτα είναι μια πιο συνειδητή επιλογή.

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Εξοικονομούμε ενέργεια

Όπου μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια, κάντε το. Δηλαδή:

  • Σβήστε τα φώτα στο σπίτι όταν και όπου δεν χρειάζονται.
  • Προτιμήστε το κρύο ή ελαφρά ζεστό νερό για το πλυντήριο ρούχων. Σας εγγυώμαι πως θα βγουν το ίδιο καθαρά! Και στη συνέχεια στεγνώστε τα έξω αντί για το στεγνωτήριο.
  • Κάντε το χαλαρωτικό σας μπάνιο σε λιγότερο χρόνο (Top tip: βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και προσπαθήστε να τελειώσετε το μπάνιο σας πριν τελειώσει).
  • Διαλέξτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου είναι εφικτό.
καθημερνές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Αγοράζουμε επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφέ

Αν αγοράζουμε κάθε ημέρα καφέ απ’ έξω, χρησιμοποιούμε -και στη συνέχεια πετάμε- περίπου 360 χάρτινα κύπελλα καφέ. Η λύση, λοιπόν, είναι να προμηθευτούμε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφέ, ώστε να βοηθάμε καθημερινά το περιβάλλον. Μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια (π.χ. από bamboo), ώστε να κάνουμε τον καφέ μας ακόμη πιο οικολογικό.

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας

Ήδη έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού πλέον πληρώνουμε κάθε πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας. Επομένως, η πιο οικονομική και οικολογική λύση είναι να προμηθευτούμε μια πάνινη τσάντα, την οποία μπορούμε να παίρνουμε πάντα μαζί μας όταν βγαίνουμε για ψώνια.

καθημερνές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Οι καθημερινές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον, ανακτήθηκε από www.in.gr,τελευταία επίσκεψη 13/12/20
  2. 10 καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, ανακτήθηκε από www.enallaktikidrasi.com, τελευταία επίσκεψη 13/12/20
  3. Save the planet: Απλές, καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη, ανακτήθηκε από www.glow.gr, τελευταία επίσκεψη 13/12/20

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;