Ιστορίες κλιματικής αλλαγής από την Μεσόγειο

Πηγή εικόνας: www.huffingtonpost.com
Η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται σύμφωνα με τον ΟΗΕ στην λίστα των παγκόσμιων κοινωνικών προβλημάτων. Η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης γίνεται ήδη αισθητή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το Μπαγκλαντές βυθίζεται κάθε χρόνο και  μετατρέπεται σε μία Βενετία της Ασίας. Ο ΟΗΕ κατατάσσει την Μεσόγειο στις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Πόσο έχει επηρεαστεί η Μεσόγειος από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και τι κάνει η Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής;

Οι αγρότες στην Β. Ελλάδα επισημαίνουν μία αλλόκοτη αλλαγή του κλίματος τα τελευταία χρόνια. Περίοδοι παρατεταμένης ξηρασίας κατά την διάρκεια της άνοιξης και τροπικές καταιγίδες στην μέση του καλοκαιριού έχουν οδηγήσει στην καταστροφή και στην υποβάθμιση καλλιεργειών που παραδοσιακά στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Όλο και περισσότεροι αγρότες στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες που απαιτούν μικρές ποσότητες νερού. Ο σκοπός τους δεν είναι να εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς της ύδρευσης, αλλά να αναπτύξουν ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες.

Η Αθήνα ήταν ανέκαθεν μία από τις πιο θερμές πρωτεύουσες της Ευρώπης (από κάθε άποψη). Το διάστημα, όμως, μεταξύ 2001-2016, η μέση τιμή θερμοκρασίας της Αθήνας κατά τους θερινούς μήνες αυξήθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής, οι θερμές μέρες της Αθήνας έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 40% από το 1970. Αυτό σημαίνει ότι οι μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 37 βαθμών) είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ήταν την δεκαετία του 1970. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Αθήνα να πλήττεται από πρώιμους και πολυήμερους καύσωνες που οδηγούν σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ζέστη. Μεταξύ 2001-2016, παρατηρήθηκε σταδιακή άνοδος της θερινής θερμοκρασίας κατά έναν και δύο βαθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο παρακάτω πίνακας αποδεικνύει ότι η μέση θερμοκρασία στην λεκάνη της Μεσογείου έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμό Κελσίου περίπου. Οι συνέπειες για τον ευρωπαϊκό νότο είναι ανυπολόγιστες.

κλιματικής αλλαγής
Πηγή εικόνας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Η Κύπρος αντιμετωπίζει παρατεταμένη λειψυδρία. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Μεσόγειο έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των βροχοπτώσεων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Κύπρου, 17% μείωση στις βροχοπτώσεις έχει σημειωθεί από το 2000. Οι προβλέψεις μάλιστα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, αφού προβλέπεται αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Κύπρου κατά 3 βαθμούς μέχρι το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Θα πούμε το λάδι… λαδάκι

Η παρατεταμένη λειψυδρία αυξάνει τον κίνδυνο ερημοποίησης, της απόλυτης διάβρωσης  και της απώλειας της καλλιεργήσιμης δύναμης του εδάφους. Πριν μερικά χρόνια, είχε διατυπωθεί ο φόβος ότι η Σαχάρα θα καταφέρει να υπερπηδήσει την Μεσόγειο και να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Σε περιοχές της νότιας Ισπανίας, το τοπίο θυμίζει πλέον έρημο και το τοπικό κλίμα θυμίζει αφρικανική έρημο. Σύμφωνα με την European Society for Soil Conservation, 35% των εδαφών της Ελλάδας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τη ερημοποίησης στα επόμενα χρόνια.

Η λειψυδρία και η ξηρασία επηρεάζουν και τον κατεξοχήν μεσογειακό προϊόν, το ελαιόλαδο. Πέρυσι, η παρατεταμένη ξηρασία στην Ιταλία οδήγησαν σε πτώση 40% της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ιταλία. Οι ελαιοπαραγωγοί της νότιας Ιταλίας άρχισαν αμέσως να διαμαρτύρονται ζητώντας ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην χώρα και ένα δίχτυ προστασίας για την καλλιέργεια της ελιάς.

Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιβεβαρυμένη οικονομία των μεσογειακών χωρών. Σύμφωνα με έρευνα το ΟΟΣΕ, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει μείωση 10-15% στο ΑΕΠ των ιδρυτικών χωρών-μελών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η μείωση θα οφείλεται στην συρρίκνωση της γεωργίας και της αλιείας λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της θερμοκρασίας και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και, γι΄αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθετεί υπέρ της προστασίας της βιοποικιλότητας, του περιορισμού της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της χρήσης φυτοφαρμάκων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της έχουν επικυρώσει την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2014, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη ως βασική πηγή ενέργειας. Στην Μεσόγειο, το Ισραήλ αναπτύσσει προηγμένα προγράμματα αφαλάτωσης, για να αντιμετωπίσει την λειψυδρία και την ξηρασία που πλήττει μεγάλο μέρος της επικράτειας του. Ανάλογα προγράμματα εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Καθημερινή: Ερευνα: Μεγαλύτερη η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μέσα στο έτος, .http://www.kathimerini.gr/1018183/article/epikairothta/perivallon/ereyna-megalyterh-h-diarkeia-twn-yyhlwn-8ermokrasiwn-mesa-sto-etos (Τελευταία πρόσβαση¨9/4/2019)

Guardian, Italy sees 57% drop in olive harvest as result of climate change, scientist says, https://www.theguardian.com/world/2019/mar/05/italy-may-depend-on-olive-imports-from-april-scientist-says (Τελευταία πρόσβαση: 9/4/2019)

Iferimerida, Η Ελλάδα κινδυνεύει από ερημοποίηση! Στο κόκκινο το 35% των περιοχών της χώρας, https://www.iefimerida.gr/news/5904/ (Τελευταία πρόσβαση: 9/4/2019)

 

 

 

 

 


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικος, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;