Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα εκπέμπει S.O.S.

SHARE

σύνοδος του ΟΗΕ

Ξεκίνησε η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Οι εργασίες της συνόδου άνοιξαν με την ακόλουθη προειδοποίηση: Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ταυτόχρονα η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες.

Στη σύνοδο συμμετέχουν 197 χώρες με στόχο να καταλήξουν στις 14 Δεκέμβρη σε μια κοινή απόφαση για τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα που είχε γίνει το 2015. Η συμφωνία του Παρισιού που είχε χαρακτηριστεί ιστορική, προέβλεπε ότι τα κράτη θα προχωρούσαν σε κινήσεις προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βάζοντας παράλληλα στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από  δύο βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, εκείνη η συμφωνία μοιάζει να μην είναι τόσο «ιστορική».

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες που αφορούν τόσο στις περιβαλλοντικές εξελίξεις όσο και στις πολιτικές δυσκολίες που ανακύπτουν από την προσπάθεια να ενωθούν κράτη με αντιτιθέμενα συμφέροντα αλλά και το γεγονός ότι τα κράτη πρέπει να συγκρουστούν με τις επιδιώξεις επιχειρηματικών κολοσσών της ενέργειας. Από την σύνοδο του Παρισιού μέχρι σήμερα, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άρχισαν να αυξάνονται εκ νέου ενώ θα έπρεπε να μειωθούν. Παράλληλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο θερμά από το 1850. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια αντιμετωπίζονται ως συνέπεια της ανόδου της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, υπάρχει η δυσκολία ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη,οι ΗΠΑ, αρνούνται να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει να δεσμευτεί έστω και στα χαρτιά ότι θα πάρει μέτρα για να εμποδίσει την καταστροφή του πλανήτη, μιας και δηλώνει ότι δεν πιστεύει καν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά στους υπόλοιπους ηγέτες, μπορεί να παραδέχονται ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα αλλά η απόσταση από τα λόγια στις πράξεις είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ δηλώνει ότι αυτό που ευθύνεται για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού είναι η «έλλειψη πολιτικής βούλησης».

Advertisement
σύνοδος του ΟΗΕ
Βρυξέλλες, 2 Δεκέμβρη. Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ του κλίματος

Αυτή είναι ίσως η αιτία που οι πολίτες υποδέχονται την σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα όχι με προσμονή και αισιοδοξία αλλά με διαδηλώσεις. Την πρώτη μέρα της συνόδου, 75.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών με συνθήματα όπως «Απαίτησε τη διάσωση του κλίματος», ή «Σήκω πάνω και δώσε τη μάχη σου», διεκδικώντας από τους ηγέτες των χωρών να αναλάβουν άμεση δράση υπέρ του κλίματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν τον τελευταίο μήνα στην Αυστραλία, όπου οι φοιτητές άφησαν τα μαθήματα και κατέβηκαν στους δρόμους,όπως επίσης στην Αγγλία και στη Γερμανία. Πηγή έμπνευσης για τους διαδηλωτές είναι ένα 15χρονο κορίτσι από την Σουηδία, η Greta Thunberg που κατασκήνωσε έξω από την Σουηδική Βουλή για να διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή του κλίματος.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι δημοσιογράφος αλλά και ακτιβίστρια. Πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση μας κάνει δραστήριους και η δράση μας κάνει να αναζητούμε την σωστή ενημέρωση

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG