Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει, οι πόλεις βυθίζονται!

Πηγή: pinterest.com

Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει βυθίζοντας αρκετές πόλεις και περιοχές παγκοσμίως. Η άνοδος των υδάτων οφείλεται, κατά βάση, στην τήξη των πάγων και την άνοδο της θερμοκρασίας. Ιδιαίτερα, οι παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από αφανισμό, λόγω της εγγύτητάς τους στη θάλασσα. Οι ωκεανοί καλύπτουν, περίπου, το 70% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη, απορροφώντας μεγάλο ποσοστό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, του μονοξειδίου, του διοξειδίου του άνθρακα δηλαδή, και της επιπρόσθετης θερμότητας που απελευθερώνεται από το έδαφος.

Μιλώντας με στοιχεία, η Νέα Υόρκη, το Σύδνεϋ, το Τόκιο, το Λονδίνο, η Βραζιλία, η Βενετία, η Νέα Ορλεάνη, η Ινδία οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος είναι οι πόλεις στις οποίες η στάθμη του νερού θα αυξηθεί κατά 10%-20%, ποσοστά ακραία υψηλά. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ως το τέλος του αιώνα, ορισμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι θα πάψουν να υπάρχουν, αποτελώντας παρελθόν από τον παγκόσμιο χάρτη. Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν θα συμβεί το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα σύμφωνα με σχετικές περιβαλλοντολογικές έρευνες, φαίνεται ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πληγούν καθόλου. Ερευνητές και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επιβεβαιώνοντας τα πιο δυσοίωνα σενάρια.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η στάθμη αυξηθεί κατά δύο βαθμούς, η Θεσσαλονίκη, ο Σαρωνικός, το Φάληρο, η Βουλιαγμένη, η Ελευσίνα και ο Μαραθώνας θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ο νότιος Ευβοϊκός, ο Νέστος, ο Αμβρακικός και οι πόλεις της Χαλκίδας, του Μεσολογγίου, της Λαμίας, του Βόλου, του Άργους και του Πύργου αναμένεται να βυθιστούν.

Ακόμη και η πιο απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη κινδυνεύει από περιβαλλοντικές καταστροφές. Εφόσον, μεγάλο μέρος του χερσαίου τμήματος της Γης καλυφθεί από νερό, εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να μετεγκατασταθούν σε άλλες, αστικές, κυρίως, περιοχές που ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Επιπρόσθετα, η αύξηση της στάθμης των υδάτων θα πλήξει σοβαρά όλο το οικοσύστημα, το οποίο αποτελείται από τη χλωρίδα και την πανίδα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά είδη φυτών και ζώων θα εξαφανιστούν μια για πάντα. Οι πολικές αρκούδες αποτελούν, ήδη, είδος προς εξαφάνιση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι υπέρογκες εκπομπές διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα ολοένα και πληθαίνουν.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η στάθμη των υδάτων μπορεί να υπερδιπλασιαστεί. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί με έκθεσή του για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή αφορά ολόκληρο τον πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, όλοι μας οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη και η ελάχιστη αλλαγή, σταδιακά είναι δυνατόν να συμβάλλει στον περιορισμό αλλοίωσης του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου θα προκαλέσει αλυσιδωτή κάθοδο της θερμοκρασίας έως 2ο C. Μπορεί οι 2ο C να φαίνονται με μια πρώτη ματιά αμελητέος αριθμός, όμως αν αναλογιστεί κάνεις τη δεδομένη περιβαλλοντική κρίση και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτή θα κατανοήσει τη σημαντικότητα της φαινομενικά μικρής αλλαγής, που στην πραγματικότητα είναι τεράστιας σημασίας. Η κάθοδος της θερμοκρασίας 2ο C μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ήδη «τραυματισμένο» περιβάλλον. Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και οι πόλεις βυθίζονται. Δεν είναι μύθος.


Πηγές:

https://www.bankofgreece.gr/

Ποιες θάλασσες θα «ψηλώσουν»; Ανακτήθηκε από https://www.tovima.gr/2013/05/25/science/poies-thalasses-tha-psilwsoyn/

Νέα βόμβα επιστημόνων : Πού θα φτάσει η στάθμη της θάλασσας. Ανακτήθηκε από https://www.tovima.gr/2019/05/21/science/nees-dysoiones-ektimiseis-epistimonon-pou-tha-ftasei-i-stathmi-tis-thalassas/

ΟΗΕ: Η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει απειλητικά γρήγορα. Ανακτήθηκε από https://www.naftemporiki.gr/story/1518113/oie-i-stathmi-ton-okeanon-anebainei-apeilitika-grigora

Ποιες ελληνικές πόλεις κινδυνεύουν να βυθιστούν αν αυξηθεί η θερμοκρασία. Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/themata/megales-poleis-tha-vythistoun-sti-thalassa-an-afksithei-i-thermokrasia-tou-planiti-4206


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Μωραΐτη

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;