Η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin επηρεάζει το περιβάλλον

Πως το bitcoin επηρεάζει το περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.insider.gr


Η διαδικασία παραγωγής και εξόρυξης του bitcoin έχει αρχίσει και ανησυχεί τον πλανήτη. Ο κύριος λόγος είναι η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η ψηφιακή εξόρυξη του. Αυτή η παράμετρος δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες σε όσους λαμβάνουν υπόψιν την κλιματική αλλαγή. Η αγορά κρυπτονομισμάτων δημιουργεί αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επηρεάζει την βιωσιμότητα στον τομέα της ενέργειας. Όλο αυτό το κύμα αμφιβολίας απέναντι στα κρυπτονομίσματα δικαιώνουν έρευνες που αποδεικνύουν την ύπαρξη του προβλήματος.

Η έρευνα του Cambridge

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η πρώτη έρευνα που κρούει τον κώδωνα του «κινδύνου» για την ενεργειακή κατανάλωση. Πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταγράψει αποδεικνύουν ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως.  Αυτή η ποσότητα θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, εάν το κρυπτονόμισμα ήταν κάποια υπαρκτή χώρα.
Σύμφωνα με τον Michel Rauchs, ερευνητή στο The Cambridge Center for Alternative Finance. Είναι δεδομένο ότι το bitcoin καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες ενέργειας στην εξόρυξη του και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εκτός εάν η τιμή του Bitcoin πρόκειται να μειωθεί σημαντικά.

Το bitcoin καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την Αργεντινή
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Επίσης ισχυρίζεται ότι το διαδικτυακό εργαλείο έχει κατατάξει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Bitcoin πάνω από την Αργεντινή (121 TWh), τις Κάτω Χώρες (108,8 TWh) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (113,20 TWh) – και αυξάνεται σταδιακά στη Νορβηγία (122,20 TWh). Ωστόσο, υπολογίζει ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται κάθε χρόνο από πάντα ενεργοποιημένες αλλά και ανενεργές οικιακές συσκευές στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ολόκληρο το δίκτυο Bitcoin για ένα χρόνο.

Πως δημιουργείται το πρόβλημα

Το Bitcoin δημιουργείται από «ανθρακωρύχους» του κρυπτονομίσματος, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής ισχύος με εξειδικευμένο hardware για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών παζλ και συναλλαγών, με ανταμοιβή σε Bitcoins. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια υψηλής έντασης, η οποία συχνά βασίζεται σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ιδίως άνθρακα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η κυριαρχία των Κινέζων «ανθρακωρύχων» των Bitcoins.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενεργειακό αποτύπωμα του bitcoin στην Κίνα

Η έλλειψη κινήτρων από μεριά τους για μετάβαση από φθηνά ορυκτά καύσιμα σε πιο ακριβές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί πρόβλημα. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% της «εξόρυξης» Bitcoin σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Το αποτύπωμα άνθρακα του κρυπτονομίσματος είναι τόσο μεγάλο που αντιστοιχεί σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι «ανθρακωρύχοι» Bitcoin τείνουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ενώ στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως υδροηλεκτρική, κατά τους βροχερούς καλοκαιρινούς μήνες.

Οι υποστηρικτές του bitcoin

Στην αντίπερα όχθη των ερευνών και των στοιχείων που κατηγορούν το κρυπτονόμισμα για τεράστιο αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον τοποθετούνται οι υποστηρικτές του bitcoin. Οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κλασσικό χρηματοοικονομικό σύστημα, με εκατομμύρια εργαζόμενους και υπολογιστές σε κλιματιζόμενα γραφεία, χρησιμοποιεί επίσης τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται συνήθως με ορυκτά καύσιμα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Πώς το Bitcoin επιβαρύνει το περιβάλλον, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 20/6/2021
  2. Bitcoin consumes ‘more electricity than Argentina, ανακτήθηκε από www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 20/6/2021
  3. Γιατί ανησυχούν όλοι για την ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin;, ανακτήθηκε από www.insider.gr, τελευταία επίσκεψη 20/6/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;