Η κάψουλα που μετατρέπει νεκρούς σε δέντρα

Η κάψουλα που μετατρέπει νεκρούς σε δέντρα
Πηγή εικόνας: www.funeraldirect.co/tree-pod-burial/

Πώς μία κάψουλα μπορεί να μετατρέψει ένα νεκρό σε…δέντρο; Η ιταλική εταιρεία Capsula Mundi τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια εντελώς οργανική μέθοδο ταφής, μία κάψουλα που μετατρέπει το νεκρό σε δέντρο.

Σήμερα η διαδικασία ταφής των νεκρών ανθρώπων συνδέεται με φέρετρα, ταφόπλακες και ψυχρά νεκροταφεία. Η θλίψη και το αίσθημα ότι ο θάνατος είναι το τέλος, κυριαρχούν.

Πέρα από τις πολιτιστικές και θρησκευτικές επιρροές, ο θάνατος είναι στην πραγματικότητα μια πιο απλή έννοια. Είναι η επιστροφή των συστατικών από των οποίων είμαστε φτιαγμένοι στο φυσικό περιβάλλον.

Η διαδικασία για την ταφή σε κάψουλα

Η ιδέα είναι απλή κι εντελώς φυσική καθώς η όλη διαδικασία ουσιαστικά χαρακτηρίζει τον κύκλο ζωής των οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νεκρός τοποθετείται σε μία κάψουλα σχήματος αυγού, η οποία έχει τον ρόλο του σπόρου. Ύστερα, η κάψουλα θάβεται μέσα στο έδαφος με ένα δέντρο τοποθετημένο πάνω της. Το σώμα του νεκρού τοποθετείται στην κάψουλα σε εμβρυΐκή στάση, είτε πριν είτε μετά το στάδιο της νεκρικής ακαμψίας ώστε να υπάρχει ευελιξία.

Το σώμα του νεκρού αρχίζει να αποσυντίθεται μέσα στην κάψουλα και δίνει στο έδαφος πλούσια θρεπτικά συστατικά τα οποία απορροφούνται από τις ρίζες του δέντρου.

Όχι στα φέρετρα, ναι στην eco-friendly κάψουλα

Για να κατασκευαστεί σήμερα ένα φέρετρο χρειάζεται να κοπεί ένα δέντρο. Τα φέρετρα όμως έχουν πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, συνεπώς και έντονες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ένα δέντρο χρειάζεται έως και 40 έτη για την ωρίμανσή του ώστε στη συνέχεια να κοπεί και να γίνει φέρετρο, το οποίο όμως είναι χρήσιμο για πολύ λίγο καιρό.
Η κάψουλα μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό φέρετρο και είναι εντελώς φιλική προς το περιβάλλον. Πρόκειται για κατασκευή 100% βιοαποικοδομήσιμη φτιαγμένη από βιοπλαστικό με βάση το άμυλο.
Το είδος του δέντρου που θα φυτευτεί πάνω στο νεκρό άνθρωπο έχει ήδη επιλεχτεί από τον ίδιο όσο βρισκόταν εν ζωή. Όπως υπάρχει μεγάλη ποικιλία για την επιλογή του σωστού φερέτρου, έτσι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα και στην επιλογή δέντρου για την κάψουλα.
Πολύ σημαντικό είναι ότι λαμβάνεται υπόψιν το τοπικό οικοσύστημα ώστε το είδος του δέντρου να μην παρεμβαίνει στις ισορροπίες των σχέσεων μεταξύ των οργανισμών που ζουν εκεί.

Η ιδέα των δημιουργών

Οι δημιουργοί της κάψουλας Anna Citelli και Raoul Bretze δηλώνουν φανατικά: «Θέλουμε να φυτεύουμε δέντρα αντί να τα κόβουμε! Σε μια κουλτούρα πολύ μακριά από τη φύση, υπερφορτωμένη με αντικείμενα για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής και επικεντρωμένη στη νεολαία ο θάνατος είναι συχνά ταμπού. Ο θάνατος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το μακάβριο τέλος αλλά ως αρχή της επιστροφής μας στη φύση.»
Οι σχεδιαστές αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα αντικείμενο για το θάνατο χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά και χρησιμοποιώντας δύο σύμβολα καθολικής ζωής: το αυγό και το δέντρο.
Πηγή εικόνας: www.capsulamundi.it/en/designers
Η Anna Citelli και ο Raoul Bretzel δεν κατάφεραν να δοκιμάσουν την καινοτομία τους στην Ιταλία, όπου και τη σχεδίασαν αφού απαγορεύονται από το νόμο οι εναλλακτικές μορφές ταφής. Σήμερα, η κάψουλα είναι νόμιμη σε περιοχές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάψουλα – τεφροδόχος

Καθώς οι νόμοι είναι αυστηροί σε πολλές χώρες, η εταιρεία Capsula Mundi έχει σχεδιάσει κι ένα βιοαποικοδομήσιμο δοχείο που λειτουργεί παρόμοια, αλλά με τις στάχτες εκείνων που αποτεφρώθηκαν. Οι συγκεκριμένες κάψουλες-τεφροδόχοι κατασκευάζονται αποκλειστικά από εποχιακά φυτά, συνεπώς δεν χρειάζεται να κοπούν δέντρα.

Ακριβώς όπως η κάψουλα με το νεκρό, η τεφροδόχος θάβεται στο έδαφος με ένα δέντρο από πάνω. Με την πάροδο του χρόνου η κάψουλα αποσυντίθεται και το δέντρο απορροφά τα θρεπτικά συστατικά της στάχτης.

Τα πράσινα κοιμητήρια θα μετατραπούν σε ένα πολύ πιο…ζωντανό μέρος. Πρόκειται να δώσουν ελπίδα και κουράγιο σε πολλούς ανθρώπους που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους καθώς με αυτόν τον τρόπο η ζωή συνεχίζεται με άλλη μορφή.

Ταυτόχρονα, τα πράσινα κοιμητήρια θα ωφελήσουν τον πλανήτη και θα δώσουν άλλη εικόνα πολύ πιο φιλική από τα σημερινά ψυχρά νεκροταφεία.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν

  1. Capsula Mundi Project, ανακτήθηκε από www.capsulamundi.it/en/project/, τελευταία επίσκεψη 31/7/2020
  2. The End of Coffins – Organic Burial Pods Turn Bodies Into Trees, ανακτήθηκε από vuuzletv.com/the-end-of-coffins-organic-burial-pods-turn-bodies-into-trees/, τελευταία επίσκεψη 31/7/2020
  3. Πεθαίνεις. Θάβεσαι σε εμβρυακή στάση σ’ ένα οργανικό κουκούλι και μετά γίνεσαι δέντρο, ανακτήθηκε από www.lifo.gr/team/bitsandpieces/59663, τελευταία επίσκεψη 31/7/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάννα Τρίφωνα

Βιολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Αθηναία, ενθουσιώδης με τη θαλάσσια ζωή, κολλημένη στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Επικοινωνία: triphonamarianna@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;