Η κακοποίηση ζώων στην κοινωνία του 21ου αιώνα

Κακοποίησης ζώων
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com


Η κακοποίηση ζώων δεν έχει θέση στην κοινωνία του 21ου αιώνα

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά κακοποίησης ζώων αυξάνονται δραματικά. Φυσικά μία πρωτόγονη τεχνική σαν αυτή, δεν έχει θέση σε δυτικές κοινωνίες που σέβονται όλα τα έμβια όντα. Σε αυτές τις προηγμένες κοινωνίες λοιπόν, έχουν θεσπιστεί νομοθεσίες που προάγουν τα δικαιώματα των ζώων. Στην Ελλάδα τα πολλαπλά επεισόδια βιαιοπραγίας σε βάρος των ζώων συντέλεσαν προκειμένου να διατυπωθούν προτάσεις για τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου κατά της κακοποίησης των ζώων.

Σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκημα του βασανισμού ζώων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Mάκης Βορίδης. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διασφάλιση της προστασίας και ευζωίας των ζώων και με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα βάναυσης κακοποίησης ζώων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του για περαιτέρω αυστηροποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου με σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι περιστατικά βίας εις βάρος των ζώων δεν έχουν θέση σε ένα ευνομούμενο κράτος και συνιστούν βαριά προσβολή τόσο σε βάρος της πολιτείας όσο και της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών με στόχο την εξάλειψη τέτοιου είδους απαράδεκτων φαινομένων. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό ο Υπουργός πραγματοποίησε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου συνάντηση με τον ακτιβιστή, Παναγιώτη Μήλα.

Μορφές Κακοποίησης ζώων

Ενεργητική κακοποίηση

 • δηλητηρίαση
 • πυροβολισμός
 • κρέμασμα
 • πνιγμός
 • σύνθλιψη
 • αιχμαλωσία
 • ακρωτηριασμός
 • κόψιμο αυτιών και ουράς
 • κτηνοβασία
 • παράνομη εμπορία και πώληση
 • συσσώρευση ζώων (συλλέκτες ζώων – animal hoarding)

Παθητική κακοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • μόνιμη αλυσόδεση
 • έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας
 • έλλειψη κατάλληλης τροφής και νερού
 • διαμονή σε ακατάλληλο χώρο, ανάμεσα σε σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα, ακαθαρσίες
 • απουσία καθημερινής άσκησης ή περιπάτου

Ευρύτερα, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, παθητική κακοποίηση υφίστανται τα ζώα εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κυνηγιού τους και της καταστροφής των βιοτόπων τους,  της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αιτίες, που έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση χιλιάδων ειδών του ζωικού βασιλείου και αρκετές ακόμα χιλιάδες από αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση τόσο στο εγγύς όσο και στο μακρινό μέλλον.

Κακοποίησης ζώων
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν αντιληφθείτε ενεργητική ή παθητική κακοποίηση ζώων

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση ενεργητικής κακοποίησης ζώων. Σύμφωνα με την Π.Φ.Ο. αρχικά, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας στο 100 και περιμένετε στο σημείο για να υποδείξετε τον δράστη (αν προσπαθήσει να διαφύγει, βάσει του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορείτε να τον «καταδιώξετε δημοσία κραυγή», δηλαδή υποδεικνύοντας συνεχώς το πού βρίσκεται, αλλά και να σημειώσετε στοιχεία οχήματος κυκλοφορίας (πινακίδα), ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου. Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από της στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας (12 τα μεσάνυχτα).

Εάν η το 100 αδυνατεί να ανταποκριθεί (είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά και δεν προλαβαίνει, είτε επειδή δεν έχει περιπολικό διαθέσιμο) μπορείτε να πάτε κατευθείαν στον Εισαγγελέα (για την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, κτίριο 16 της Εισαγγελίας Αθηνών, στην παλαιά σχολή Ευελπίδων και για την υπόλοιπη Ελλάδα στον εισαγγελέα υπηρεσίας ).

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε να δώσει εισαγγελική εντολή για την άμεση απομάκρυνση του ζώου και για τη σύλληψη του δράστη. Για να δώσει ο εισαγγελέας την εισαγγελική εντολή, θα πρέπει να τον πειστεί για το επείγον και τη σοβαρότητα του περιστατικού. Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και με όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, άλλους μάρτυρες, κτλ.).

Στη περίπτωση της παθητικής κακοποίησης ζώων

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τραβήξετε ευκρινείς φωτογραφίες ή και βίντεο που να δείχνουν το μέγεθος της παραμέλησης (τα ίδια τα ζώα και τις συνθήκες που ζουν) με εμφανή την ημερομηνία λήψης για να μπορεί να αποδειχθεί η επαναλαμβανόμενη κατάσταση και η διάρκεια (π.χ. κρατήστε αρχείο με αντίγραφα). Ανάλογα με την έκταση της παραμέλησης δείτε αν υπάρχει δυνατότητα να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη για να βελτιωθεί η κατάσταση. Κάποιες φορές μπορεί η παραμέληση να είναι αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής δυσκολίας στη ζωή του ιδιοκτήτη. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να βοηθήσετε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Να  είστε απολύτως ήρεμοι, ψύχραιμοι και συμβουλευτικοί στον διάλογό σας.

Προσπαθήστε να  του εξηγήσετε τις υποχρεώσεις του ως κάτοχος ζώου και για τις κυρώσεις που εμπίπτουν στην περίπτωση που δεν τις τηρεί, χωρίς όμως να γίνεστε απειλητικοί ή επιθετικοί. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο ή τα ζώα.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί και εφόσον η κατάσταση είναι τέτοια που δεν απειλείται άμεσα η ζωή του ζώου, μπορείτε να κάνετε  μηνυτήρια αναφορά (καταγγελία) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας την οποία θα κοινοποιήσετε με  email στις προϊστάμενες  υπηρεσίες του Αστυνομικού Τμήματος. Επιπλέον θα κάνετε καταγγελία στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της οικείας Περιφέρειας ή Νομαρχίας  αναφέροντας αναλυτικά, σωστά και ιεραρχημένα τα όσα γνωρίζετε για την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου αλλά και των υγειονομικών διατάξεων (ακαθαρσίες, έντονη δυσοσμία κτλ.). Μπορείτε να κάνετε καταγγελία και τηλεφωνικά ή με φαξ,  αλλά οπωσδήποτε να ζητάτε τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαιώνει την καταγραφή της καταγγελίας σας και είναι απαραίτητος για κάθε επικοινωνία σχετικά με την υπόθεση. Εφόσον κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ζώου και ο ιδιοκτήτης αδιαφορεί, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα καταγγελίας με την ενεργητική κακοποίηση καλώντας το 100.

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι τα ζώα αξίζουν σεβασμό και φροντίδα και είναι θλιβερό να βλέπουμε να συνεχίζεται η κακοποίηση ζώων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

 1. Σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκημα του βασανισμού ζώων, ανακτήθηκε από www.protothema.gr, τελευταία επίσκεψη 1/11/2020
 2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ, ανακτήθηκε από http://pfo.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83/, τελευταία επίσκεψη 2/11/2020
 3. Κακοποίηση ζώων, ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B6%CF%8E%CF%89%CE%BD, τελευταία επίσκεψη 2/11/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Μαλιοτοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Άκρως εντυπωσιασμένη από τη δύναμη που ασκούν πάνω μου τα βιβλία, τα ταξίδια και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αγαπώ τον τομέα της εκπαίδευσης και θα ήθελα να εξελιχθώ σε αυτόν. Στα 22 μου θεωρώ ότι η γνώση είναι δύναμη και μόνο μέσω αυτής μπορείς να δεις πραγματικά τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;