Γιατί η εξαφάνιση των εντόμων απειλεί με καταστροφή τον πλανήτη

 

«Το συμπέρασμα είναι σαφές: εκτός κι αν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα τρόφιμά μας, τα έντομα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της εξαφάνισης σε μερικές δεκαετίες», επισημαίνουν οι συγγραφείς αυτού του «τρομακτικού» απολογισμού, ως αποτέλεσμα 73 ερευνών, καταδεικνύοντας ιδιαίτερα την ευθύνη της εντατικής γεωργίας. Όπως τονίζεται στη μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation, ο αριθμός των εντόμων – μακράν η κατηγορία με τη μεγαλύτερη ποικιλία από όλα τα ζώα, καθώς αποτελούν το 70% της πανίδας – μειώνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο και υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, κάτι που ισοδυναμεί με «το πιο μαζικό επεισόδιο εξαφάνισης» μετά την εξαφάνιση των δεινόσαυρων.

Για την εξαφάνιση των εντόμων ευθύνονται κυρίως η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η ρύπανση, η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων και λιπασμάτων αλλά και ορισμένων βιολογικών παραγόντων, που εμφανίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά, από το 2000 έως το 2009 οι πεταλούδες μειώθηκαν κατά 58% στις αγροτικές εκτάσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2013, μόνο τα μισά από τα είδη μελισσών που είχαν καταμετρηθεί το 1949, ζούσαν ακόμα στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Οι «αποικίες» μελισσών στις ΗΠΑ υπολογίζονταν στα 6 εκατομμύρια το 1947  ενώ τώρα είναι λιγότερες από 2,5 εκατομμύρια.

εξαφάνιση των εντόμων
Πηγή εικόνας: patrisnews.com

Και ενώ κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως πρόκειται για γεγονός μάλλον επουσιώδες, σύμφωνα με τους ειδικούς αν η εξαφάνιση των εντόμων δεν ανακοπεί, θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες τόσο για τα οικοσυστήματα του πλανήτη όσο και για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. «Η εξαφάνιση των εντόμων θα ήταν καταστροφική» λένε οι ερευνητές, καθώς τα τα έντομα είναι απαραίτητα για την ισορροπία όλων των οικοσυστημάτων, για την γονιμοποίηση των φυτών, την ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων και τη διατροφή του υπόλοιπου ζωικού βασιλείου. Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της απώλειας εντόμων αφορά στα πολυάριθμα πουλιά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια που τρώνε έντομα. «Αν αυτή η πηγή τροφής εξαφανιστεί, όλα αυτά τα ζώα θα λιμοκτονήσουν» εξηγούν οι ειδικοί. Τέτοιες αλυσιδωτές επιπτώσεις έχουν ήδη καταγραφεί στο Πουέρτο Ρίκο, όπου πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια μείωση κατά 98% σε επίγεια έντομα μέσα σε διάστημα 35 ετών.

Advertisement

Οι ερευνητές προτείνουν την άμεση επανεξέταση των σημερινών γεωργικών πρακτικών, ιδίως τη σοβαρή μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την αντικατάστασή της με περισσότερες αειφόρες οικολογικές πρακτικές, προκειμένου να επιβραδυνθούν ή να αντιστραφούν οι τρέχουσες τάσεις, και να επιτραπεί η ανάκαμψη των πληθυσμών που βρίσκονται σε πτώση, διαφυλάσσοντας τις ζωτικές υπηρεσίες που παρέχουν στο οικοσύστημα. Επιπλέον, προτείνουν την εφαρμογή αποτελεσματικών τεχνολογιών αποκατάστασης για τον καθαρισμό της ρύπανσης των υδάτων, τόσο σε γεωργικό όσο και σε αστικό περιβάλλον.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/165292/ta-poylia-trone-poylia-h-meiosi-toy-plithysmoy-ton-entomon-apeilei-ton-planiti

https://www.protothema.gr/environment/article/863710/meleti-sok-ta-edoma-odeuoun-pros-ton-afanismo-kai-borei-na-parasuroun-mazi-tous-ston-olethro-oli-ti-gi/

https://m.naftemporiki.gr/story/1443379/to-40-ton-eidon-entomon-apeileitai-me-eksafanisi-tis-epomenes-dekaeties

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατάγεται από τη Χαλκιδική. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πρόσφατα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δικηγόρος και αγαπά να γράφει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;