Η “Ερυθρά Παλίρροια” έπληξε και πάλι τον Θερμαϊκό

SHARE

Θερμαϊκό

Απογοητευτικά και δυσοίωνα τα νέα για τον Θερμαϊκό, καθώς η θάλασσα έγινε καφέ για τρίτη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε μεταξύ των οδών Ίωνος Δραγούμη και Ελευθερίου Βενιζέλου από την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 μέχρι και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου.

Το φαινόμενο της “Ερυθράς Παλίρροιας” περιγράφει την εκτεταμένη άνθιση φυτοπλαγκτού. Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να ελέγχουν την πλευστότητά τους και να φτιάχνουν τέτοιους σχηματισμούς. Τα χρώματα της παλίρροιας μπορεί να είναι από μωβ μέχρι ανοιχτά ροζ. Δεν σχηματίζουν όλες οι παλίρροιες τέτοια εικόνα καθώς δεν είναι όλες τόσο έντονες ώστε να χρωματίσουν το νερό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπεύθυνα είναι τα δινομαστιγωτά του γένους Noctiluca και Spatulodinium, όπως μας πληροφορεί η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Ο Όρμος Θεσσαλονίκης μοιάζει όπως λέει «με εύτροφη λίμνη λόγω της νέας άνθισης φυτοπλαγκτού».

Σύμφωνα με τον κύριο Κώστα Φυτιανό, καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η ερυθρά παλίρροια αναμένεται να επανεμφανιστεί δεδομένου ότι ο Θερμαϊκός είναι επιβαρυμένος με λύματα τα οποία αποτελούν τροφή για αυτούς τους μονοκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς.

Τα κύρια αίτια του φαινομένου  στον Θερμαϊκό φαίνεται να είναι ανθρωπογενή με κυριότερα τη ρίψη αστικών λυμάτων και γεωργικών λιπασμάτων που πολλές φορές καταλήγουν στη θάλασσα χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία. Αναλύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν δείξει αυξημένη συγκέντρωση φυτοπλαγκτού, μερικά είδη του οποίου  είναι τοξικά και στο παρελθόν έχουν φανεί επιβλαβή έναντι ζωϊκών οργανισμών. Η αποσύνθεση του φυτοπλαγκτού μπορεί να δημιουργήσει υποξικές συνθήκες και να λειτουργήσει ανασταλτικά για την ευημερία της ιχθυοπανίδας.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΥΑΘ, που είναι υπεύθυνη για τις αποχετεύσεις, δηλώνει ότι δεν είναι τα λύματα αυτά που ενοχοποιούνται για την ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό

Η είδηση έφτασε μέχρι το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και κατόπιν εντολής της Κατερίνας Νοτοπούλου δύο απορρυπαντικά σκάφη περιόρισαν το φαινόμενο. «Πήραµε αυτήν την έκτακτη απόφαση για να αντιµετωπίσουµε άµεσα και γρήγορα το φαινόµενο και να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης» δήλωσε η υφυπουργος.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Αργυρώ - Μαρία Βενιού γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σίφνο. Σπουδάζει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ολιστική Υγεία Σκύλων στο British College of Canine Studies, έχει τελειώσει Βοηθός Κτηνιατρικής Κλινικής (Κορέλκο) και είναι Θετική Εκπαιδεύτρια Ζώων. Επίσης είναι blogger και youtuber και ασχολείται με θέματα όπως η φιλοζωία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση σκύλων. Το 2017 εκδόθηκαν δύο διηγήματά της στις ανθολογίες. «Το Περιστέρι που χαμογελούσε» στην ανθολογία διηγημάτων τρόμου «Εφιαλτικές ιστορίες» ( iWrite), και το «Ευλογία ή Κατάρα» στην Ανθολογία Διηγημάτων με Μάγισσες «Μαγικοί Χοροί» (Συμπαντικές Διαδρομές). Το 2018 συμμετείχε στην ανθολογία «Μυθικά πλάσματα» με το διήγημα «Η προστάτιδα» (Συμπαντικές Διαδρομές) και στην ανθολογία «Στοιχειωμένος» με το διήγημα «Μέσα στην Ομίχλη» (Συμπαντικές Διαδρομές». Γράφει στο Wattpad από το 2014. Επίσης διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στο Nyctophilia.gr και αρθρογραφεί για το Astrolife.gr.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG