Η Ανατολική Αφρική πλήττεται από την κλιματική αλλαγή

Ανατολική Αφρική : Κλιματική Αλλαγή
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να επηρεάσει άμεσα τις ζωές των κατοίκων της Ανατολικής Αφρικής τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Θα αναγκάσει εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές λόγω των ραγδαίων αλλαγών του βιότοπου της περιοχής. Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως ακόμη και αν δρομολογηθούν σχέδια για την διάσωση του τόπου τους δεν θα αποφευχθεί ο ξεριζωμός τους.

Η αγροτική ζωή ξεριζώνεται

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αφρικής που θα επηρεαστούν στο έπακρο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Όσοι χρησιμοποιούσαν τη γη για την επιβίωση τους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρουν περιοχές που δεν πλήττονται από ξηρασία. Θα εγκατασταθούν σε αστικές περιοχές ή σε περιοχές που μπορούν να βρουν καθαρό νερό για τις καλλιέργειες τους. Όλα αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από την Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που εξέδωσε τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ζωή των αγροτών στην Ανατολική Αφρική
Πηγή εικόνας: www.tanea.gr

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι πέντε χώρες της Ανατολικής Αφρικής – η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα και το Μπουρούντι – βιώνουν όλο και περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την επιδείνωση της ξηρασίας σε μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν το 2020. Το χάος στους ντόπιους σπέρνει μια ασυνήθιστα χαοτική επιδρομή από ακρίδες, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2019. Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας τράπεζας ο αντιπρόεδρος της διεύθυνσης Χάφεζ Γκάνεμ υπολόγισε το μέγεθος της εκτόπισης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του λοιπόν υποστηρίζει ότι «χωρίς ευρεία, επείγουσα δράση… έως και 38,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν εσωτερικά ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής έως το 2050». Η ActionAid έχει καταγράψει ότι στην Ανατολική Αφρική οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε μόνο ένα μόνο φτωχό γεύμα την ημέρα. Τα κορίτσια και οι γυναίκες περπατούν μέχρι και 70% πιο μακριά για να βρουν νερό. Ενώ παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν για να βρουν τροφή. Στην Αιθιοπία, περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι 3 εκατομμύρια μητέρες και παιδιά κάτω των 5 ετών είναι εξαιρετικά υποσιτισμένοι.

Τα μέτρα για την μερική αποφυγή της εκτόπισης τους

Τα μέτρα που προτείνονται για την αποφυγή της εκτόπισης των κατοίκων της Ανατολικής Αφρικής θα μπορούσαν να μειώσουν τον προβλεπόμενο αριθμό του πλήθους. Το ποσοστό βέβαια θα μειωνόταν μόνο κατά 30% σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτά τα μέτρα πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαν να αφορούν την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης αποτέλεσμα θα είχε και κάποια χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προγραμμάτων προσαρμογής.

Οι υποσχέσεις και τα σχέδια των αρμοδίων

Σκηνές ξηρασίας στην Ανατολική Αφρική
Πηγή εικόνας: www.newsbeast.gr

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκάνεμ αντιπρόεδρου της διεύθυνσης, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί με υποσχέσεις. Πιο συγκεκριμένα να διασφαλίσει ότι το 35% της χρηματοδότησής της θα διατεθεί σε έργα. Σε έργα που μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας του τμήματος της Κένυας, Κίθ Χάνσεν. Η Κένυα έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και στη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής για τη διαχείριση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η δράση για το κλίμα εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλούσια κράτη υποσχέθηκαν το 2009 να χορηγήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Για ένα διάστημα πέντε χρόνων από το 2020 σε φτωχότερες χώρες. Με σκοπό να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Βέβαια αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης πρόκειται να καθυστερήσει κατά τρία χρόνια. Αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα. Αυτή η καθυστέρηση βέβαια μαζί με τις υποχρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων επιδεινώνουν την κατάσταση και μηδενίζουν τις ελπίδες των κατοίκων της Ανατολικής Αφρικής να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. COP26: Εκατομμύρια κάτοικοι της Ανατολικής Αφρικής θα εκτοπιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανακτήθηκε από www.cnn.gr/, τελευταία επίσκεψη 8/11/2021
  2. Η ξηρασία καταστρέφει τις σοδειές και σκοτώνει στην ανατολική Αφρική, ανακτήθηκε από www.newsbeast.gr/, τελευταία επίσκεψη 8/11/2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;