Η ανακύκλωση και η κρίση των πλαστικών απορριμάτων

Ανακύκλωση πλαστικών
Πηγή εικόνας: www.packagingeurope.com

Η ανακύκλωση χάνει τη μάχη του πλαστικού

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις και δηλώσεις των ειδικών, η ανακύκλωση δεν μπορεί να περιορίσει την κρίση των πλαστικών απορριμμάτων. Μάλιστα κάλεσαν  τις εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή πλαστικών και να χρησιμοποιούν περισσότερες επαναχρησιμοποιούμενες και επαναγεμιζόμενες συσκευασίες.

Η απομάκρυνση από τα πλαστικά μίας χρήσης και η προτίμηση προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραπάνω  από μια χρήση είναι μεταξύ των λύσεων που χρειαζόμαστε. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι πρακτικές μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης των πλαστικών. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι θα χρειαστούν ριζικές αλλαγές στο σύστημα παραγωγής πλαστικών προϊόντων.

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών

Ο κόσμος παράγει περίπου 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Γεγονός αποτελεί ότι το λιγότερο από το 10% του συνόλου του πλαστικού που έχει κατασκευαστεί ποτέ έχει ανακυκλωθεί. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η ανακύκλωση του είναι πολύ δαπανηρή για τη συλλογή και τη διαλογή του. Ο υπόλοιπος όγκος πλαστικών βέβαια καταλήγει να πεταχτεί ή να θαφτεί σε χωματερές , ακόμη και να καεί.

Παγκόσμια κρίση πλαστικού
Πηγή εικόνας: www.forbes.com

Οι μεγάλες καταναλωτικές εταιρίες

Βλέποντας την αναποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης και τις ανεπαρκείς προσπάθειες για κάλυψη του όγκου του πλαστικού, μεγάλες καταναλωτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες. Εταιρίες όπως Unilever (ULVR.L) , Coca-Cola (KO.N) και Nestle (NESN.S) , άρχισαν να επενδύουν σε έργα καύσης πλαστικών απορριμμάτων ως καυσίμου σε κλιβάνους τσιμέντου, Reuters αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο.

Ο όγκος του πλαστικού στο μέλλον

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή πλαστικών προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2040 – κάτι που πολλοί επικριτές της βιομηχανίας πιστεύουν ότι είναι υπερβολικός ο όγκος που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Επίσης πολλές βιομηχανίες κατηγορούνται ότι είναι ο μεγαλύτερος μοχλός του τεράστιου προβλήματος των απορριμμάτων που κληθεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακύκλωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την υπερπαραγωγή, όπως δήλωσε ο Von Hernandez της εκστρατείας Break Free from Plastic, μιας παγκόσμιας συμμαχίας που ζητά να σταματήσει η πλαστική ρύπανση. Καταλήγοντας σε συμπέρασμα υπολόγισε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι όρια στην παραγωγή παρθένων πλαστικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταναλωτές απέναντι στις καταναλωτικές βιομηχανίες

Σε αποτέλεσμα γεγονός αποτελεί ότι δεν υπάρχει παγκόσμιος ρυθμιστής ή συνθήκη για τη βιομηχανία πλαστικών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μεμονωμένοι καταναλωτές μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται στην εταιρική συμπεριφορά. Επίσης καλό είναι οι μεγάλες καταναλωτικές εταιρείες να τεθούν υπεύθυνες για τον κύκλο ζωής των πλαστικών προϊόντων τους και πού καταλήγουν. Οι πολίτες και οι καταναλωτές έχουν την δύναμη να αναγκάσουν αυτές τις εταιρείες, να αποκαλύψουν το παγκόσμιο αποτύπωμα πλαστικού και άνθρακα. Επίσης σημαντικό θα ήταν να αναγκαστούν να μειώσουν την ποσότητα πλαστικού που παράγουν.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Πλαστικά απορρίμματα: Η ανακύκλωση δεν αρκεί, λένε οι ειδικοί, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 14/12/2021
  • World can’t recycle its way out of plastic crisis – experts, ανακτήθηκε από www.reuters.com, τελευταία επίσκεψη 14/12/2021

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;