Η άγρια ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, και δεν είναι καινούργιο

Πηγή εικόνας: www.thoughtco.com


Η άγρια ζωή βρίσκεται παγκοσμίως σε κίνδυνο, με ολοένα και περισσότερα είδη να απειλούνται με εξαφάνιση ή να έχουν ήδη εξαφανιστεί. Το στίγμα του ανθρώπου στη φύση είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται  μόνο στην μόλυνση και υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Οι πράξεις της ανθρωπότητας έχουν σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση δεκάδων ειδών ανά τον κόσμο.

Στον σύγχρονο κόσμο τα ζώα εξαφανίζονται 100 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι θα εξαφανίζονταν δίχως  τη συμβολή του ανθρώπου

Πρόσφατα μάλιστα, το είδος των λευκών ρινόκερων γνώρισε το τέλος του καθώς έχουν απομείνει  μονάχα 2 θηλυκοί ρινόκεροι παγκοσμίως. Παρόμοιο τέλος συνάντησαν και οι μικροί μπλε μακάω παπαγάλοι που είναι γνωστά και ως Άραξ του Σπίξ, τα οποία φτάνουν τον αριθμό των 60 με 80 παγκοσμίως σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Τη στιγμή που ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από το 1970, ο αριθμός των ζώων  έχει υποδιπλασιαστεί. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν παρά να μας προβληματίσουν για το μέλλον και τι αυτό μας επιφυλάσσει.

Αιτίες που οδηγούν στην εξαφάνιση ειδών και θέτουν σε κίνδυνο την άγρια ζωή

Οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν τον κίνδυνο της εξαφάνισης είναι η καταστροφή των οικοτόπων στους οποίους αναπαράγονται και ζούνε τα διάφορα είδη ζώων. Συνήθως η καταστροφή των τόπων αυτών γίνεται με κίνητρο  την οικοδόμηση αστικών κέντρων ή την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Η συστηματική εκμετάλλευση φυσικών πόρων διαταράσσει τις ισορροπίες της φύσης και οδηγεί στην εξαφάνιση χιλιάδων ζώων. Επίσης, βασικό παράγοντα αποτελεί και το κυνήγι, χιλιάδες ελέφαντες δολοφονούνται ετησίως για τους χαυλιόδοντές τους από τους οποίους κατασκευάζονται ακριβά κοσμήματα.

Το εμπόριο άγριων ζώων είναι εξίσου ζημιογόνο και επικίνδυνο για την άγρια ζωή. Αποσπούν τα ζώα παράνομα από το φυσικό τους περιβάλλον προκειμένου να τα πουλήσουν ως κατοικίδια ή αναγκάζοντας τα να ζήσουν μία ζωή μέσα στην αιχμαλωσία. Το φαινόμενο του εμπορίου έχει γεννήσει άλλη μία αιτία, τα παρεμβατικά είδη. Πολλά είδη εμφανίζονται σε νέους οικοτόπους και προκαλούν αναταραχές και ανωμαλίες στην τροφική αλυσίδα απειλώντας άλλα ντόπια είδη. Τέλος, η κύρια αιτία των περισσότερων περιβαλλοντικών κρίσεων είναι η μόλυνση του αέρα, των υδάτων και των δασών, που προκαλούν τον θάνατο όλο και περισσότερων ζώων διαρκώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

 4 είδη που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο

1. Ο Ασιατικός ελέφαντας

Το είδος αυτό αποτελεί το τελευταίο του γένους Elephas και είναι το μεγαλύτερο ζωντανό ζώο στην Ασία. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 6,4 μέτρα και σε βάρος τους 5 τόνους. Έχει καταχωρηθεί στην κόκκινη λίστα της IUCN ως απειλούμενος από το 1986. Ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 50%  τα τελευταία 75 χρόνια και έχουν απομείνει στη φύση 20 με 40.000 ασιατικοί ελέφαντες.

άγρια ζωή
Πηγή εικόνας: www.thoughtco.com

2. Θαλάσσιες ενυδρίδες

Οι θαλάσσιες ενυδρίδες ανήκουν στο γένος των Μουστελιδών και φτάνουν μέχρι και τα 15 κιλά  καθιστώντας τα από τα μικρότερα θαλάσσια θηλαστικά. Γενικότερα,οι ενυδρίδες είναι από τα μεγαλύτερα θύματα του κυνηγιού, κυρίως για τη γούνα τους. Με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να φτάνει μόνο τις 3,000 ενυδρίδες που ζούνε ελεύθερες στη φύση.

άγρια ζωή σε κίνδυνο
Πηγή εικόνας: www.eaglewingtours.com

3. Ορεινοί γορίλες

Αποτελούν ένα από τα δύο είδη Ανατολικού γορίλα, μπορούν να φτάσουν σε ύψος το 1,94 και τα 220 κιλά. Οι γορίλες συχνά περιγράφονται ως επικίνδυνα και επιθετικά ζώα. Το μόνο όμως επικίνδυνο που έχουν είναι ο απίστευτα χαμηλός αριθμός τους, ο οποίος έχει πέσει στους 880 περίπου  ορεινούς γορίλες παγκοσμίως.

Πηγή εικόνας: www.efsyn.gr

4. Ουρακοτάγκοι

Τα ζώα αυτά όσο ξένα και να μας φαίνονται μοιράζονται 94,6% των γονιδίων μας και είναι ιδιαίτερα οξυδερκείς. Μπορούν να φτάσουν σε ύψος το 1,5 μέτρο και τα 82 κιλά. Είναι από τα ελάχιστα ζώα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και να εκτελέσουν περίπλοκες εργασίες. Δυστυχώς όμως  βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς έχουν απομείνει μόνο 50 με 60.000 στη φύση ενώ κάθε χρόνο δολοφονούνται 2 με 3,000 ουραγκοτάγκοι.

άγρια ζωή
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Τα παραπάνω ζώα αποτελούν 4 από τα εκατοντάδες είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση ή κινδυνεύουν να βρεθούν. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι εύκολο να δει κανείς πολλά ακόμη παραδείγματα του φαινομένου αυτού.

Αντίκτυπος και τρόποι αντιμετώπισης

Κάθε ζώο έχει έναν σκοπό  και είναι πολύτιμο για την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος, η παραμικρή απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε  κατάρρευση και καταστροφή των ισορροπιών της φύσης. Η καταστροφή των οικοτόπων δεν είναι μόνο βλαβερή για τα ζώα αλλά και για εμάς τους ίδιους. Η καταστροφή της άγριας ζωής συμβάλλοει στην κλιματική αλλαγή υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής μας διαρκώς. Τα δάση, που συχνά καταστρέφονται, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα παράκτια οικοσυστήματα καθώς προστατεύουν τις ακτές από τις καταιγίδες κι άλλα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Η εξαφάνιση ορισμένων ειδών μπορεί να οδηγήσει επίσης και στην εξάπλωση ασθενειών μιας και ορισμένα ζώα δρουν ως ρυθμιστικοί μηχανισμοί προστασίας μεταξύ των ανθρώπων και των παθογόνων μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Το τίμημα της καταστροφής του περιβάλλοντος  δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Πολύ γρήγορα θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των πράξεων μας. Ωστόσο, δεν είναι πολύ αργά. μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Με το να είμαστε ευσυνείδητοι καταναλωτές και να μην επιβαρύνουμε τα ύδατα με τοξικά απορρυπαντικά, με το να ξεκινήσουμε μια vegan διατροφή ή έστω να ελαττώσουμε την κατανάλωση κρέατος, με το να μην αγοράζουμε εξωτικά ζώα και με το να στηρίζουμε οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία της άγριας  ζωής, μπορούμε να ανατρέψουμε τις συνθήκες και να σώσουμε χιλιάδες αθώες ζωές που βρίσκονται στο έλεος μας.

Οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται ενεργά με την άγρια ζωή είναι:

 1. WWF
 2. World Animal protection
 3.  ΑΝΙΜΑ
 4. Rewilding Europe

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

 1. 20 Extinct Animals We’ve Lost in the Past 150 Years,ανακτήθηκε από www.popularmechanins.com, τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 2. Why Endangered Species Matter,ανακτήθηκε από blogs.ei.columbia.edu, τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 3. What Are the Causes of Animals Becoming Endangered?,ανακτήθηκε από www.sciencing.com,τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 4. Asian elephant, ανακτήθηκε από nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 5. Ασιατικός ελέφαντας, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 6. Θαλάσσια ενυδρίδα, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 7. Ουρακοτάγκος, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 8. sea otters conservation, ανακτήθηκε από www.seaotters.com,τελευταία επίσκεψη 8/12/2020
 9. mountain gorilla facts,ανακτήθηκε από www.worldwildlife.org,τελευταία επίσκεψη 8/12/2020

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη Ανδρονικίδου

Είμαι η Δανάη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ηθικός και βιώσιμος τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;