Γρήγορη Μόδα: Στυλ vs περιβάλλον, σημειώσατε 1

SHARE

 

γρήγορη μόδα

Οι χειμερινές εκπτώσεις φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους και οι καταναλωτές για άλλη μια φορά εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον τη γρήγορη μόδα και τις χαμηλές της τιμές ώστε να ανανεώσουν τις ντουλάπες. Οι πολύχρωμες επιγραφές με τις ακαταμάχητες προσφορές αποτελούν σαφέστατα πόλο έλξης, αλλά ποιο είναι το πραγματικό κόστος πίσω από αυτή την υπέρμετρη προσφορά ενδυμάτων;

Γρήγορη μόδα, δηλαδή;

Η «γρήγορη μόδα» (fast fashion) είναι όρος που χρησιμοποιείται ευρέως από τους εμπόρους ρούχων για να περιγράψει συλλογές ενδυμάτων εμπνευσμένες από τις συνεχώς εναλλασσόμενες επιτάσεις της μόδας. Με άλλα λόγια, είναι η τακτική των καταστημάτων να αλλάζουν τις συλλογές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα (Άνοιξη/Καλοκαίρι, Φθινόπωρο/Χειμώνας ή, στην περίπτωση των καταστημάτων-αλυσίδες, κάθε μήνα ή και βδομάδα) ώστε να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες στιλιστικές τάσεις που ορίζουν οι celebrities του διεθνούς τζετ-σετ ή οι πασαρέλες μεγάλων οίκων μόδας του εξωτερικού. Λαμβάνοντας υπόψιν και τις χαμηλές τιμές, η γρήγορη μόδα λειτουργεί ως το απόλυτο δέλεαρ για τον καταναλωτή.

Η ρίζα του προβλήματος

Η βιομηχανία ένδυσης αντιπροσωπεύει το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των διεθνών ρύπων, αμέσως μετά το πετρέλαιο. Η γρήγορη μόδα επικεντρώνεται στην ταχύτητα και το χαμηλό κόστος. Επομένως, πολλά στάδια παραγωγής που κρίνονται απαραίτητα ώστε τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα να είναι περιβαλλοντικά ορθά, θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου χρήματος. Η χρήση τοξικών χημικών ουσιών, η ρύπανση των υδάτων και η αύξηση των επιπέδων των απορριμμάτων από υφάσματα αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα της τεράστιας ζημίας που βαραίνει τον πλανήτη.

Ως βασικό εργαλείο της γρήγορης μόδας  χρησιμοποιείται ο πολυεστέρας, λόγω του χαμηλού κόστους και της πολυλειτουργικότητας του. Κατασκευασμένος από έναν μη ανανεώσιμο πόρο υψηλής έντασης άνθρακα, το πετρέλαιο, ο πολυεστέρας, όχι μόνο επηρεάζει καταστροφικά το περιβάλλον κατά την παραγωγή του, αλλά το ύφασμα που προκύπτει είναι επίσης μη βιοαποικοδομήσιμο, με αποτέλεσμα όταν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων να χρειάζονται πάνω από 200 χρόνια για να αποσυντεθεί.

Advertisement
γρήγορη μόδα
Πηγή εικόνας: nordic.businessinsider.com

Τα ρούχα από πολυεστέρα, κατά την πλύση τους σε οικιακά πλυντήρια, αποβάλλουν μικροΐνες, οι οποίες προστίθενται στα αυξανόμενα επίπεδα πλαστικού στους ωκεανούς. Μέσα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων διοχετεύονται στις πλωτές οδούς και, επειδή δεν βιοδιασπόνται, αποτελούν σοβαρή απειλή για την υδρόβια ζωή. Μελέτες έχουν σημειώσει αύξηση της θνησιμότητας ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών από την κατανάλωση μικροϊνών αλλά και τις αρνητικές τους επιδράσεις στον άνθρωπο, καθώς μέσω της τροφικής αλυσίδας τα επιβλαβή αυτά πλαστικά καταλήγουν στο πιάτο του.

Τα ζωντανά χρώματα, οι εκτυπώσεις και το φινίρισμα των υφασμάτων είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά των ενδυμάτων μόδας, αλλά πολλά από αυτά επιτυγχάνονται με τοξικές χημικές ουσίες. Η βαφή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία ρύπανσης καθαρού νερού παγκοσμίως, μετά τη γεωργία. Η εκστρατεία Detox της Greenpeace ασκεί από το 2013 πιέσεις στις μάρκες μόδας να αναλάβουν δράση για την απομάκρυνση τοξικών χημικών ουσιών από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αφού διενέργησε έλεγχο σε μια πληθώρα προϊόντων από επώνυμες αλυσίδες ρούχων και επιβεβαίωσε την παρουσία επικίνδυνων χημικών κατά την παραγωγή τους.

γρήγορη μόδα
Πηγή εικόνας: stuff.co.nz
Φως στην άκρη του τούνελ;

Με τη βιομηχανία μόδας να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, όλο και μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων αντιδρά πλέον στα ανορθόδοξα μέσα και στις  δυσμενείς πρακτικές της σύγχρονης παραγωγής ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και της γρήγορης μόδας. To Netflix, με το συνταρακτικό ντοκιμαντέρ True Cost (2015) έριξε φως στις αθέατες πλευρές της βιομηχανίας ενδυμάτων, τονίζοντας το μεγάλο αντίκτυπο της γρήγορης μόδας στο περιβάλλον. Επιπλέον, περισσότερες μάρκες ενδυμάτων ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να υιοθετήσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές πρακτικές για να κρατήσουν τους πελάτες τους. Η H&M δεσμεύτηκε να είναι 100% βιώσιμη μέχρι το 2040, αλλάζοντας τα είδη των υφασμάτων της, ενώ η Levi’s έθεσε ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της κατά 40%.

Advertisement

Εκτός, όμως, από τα δημοφιλή εμπορικά καταστήματα και οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό κόστος της γρήγορης μόδας, επιλέγοντας ενδύματα φιλικά προς το περιβάλλον αλλά κυρίως διατηρώντας τα ρούχα τους σε χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αγοράζοντας όσο το δυνατόν λιγότερα νέα πράγματα. Ας σταματήσει πλέον η ντουλάπα μας να τροφοδοτεί τα νεκροταφεία ρούχων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ετοιμόλογη και πολυλογού από κούνια, όλοι ορκίζονταν ότι κάποια στιγμή θα γινόμουν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τελικά, το κοντινότερο που βρέθηκα σε έδρανο ήταν η Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ορμώμενη από την αγάπη μου για τις λέξεις και τους μύθους που υφαίνουν. Αθεράπευτη βιβλιοφάγος, δεινή ταξιδιώτισσα και παράφορα ερωτευμένη με το χορό και τη μουσική. Το γράψιμο αποτελεί διέξοδο και κάθαρσις μου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG