Γόπα Project: H γόπα σου έχει δικαίωμα ψήφου!

Πηγή εικόνας: Facebook Page Γόπα Project

Η Αθήνα είναι η πόλη του απόλυτου οικολογικού χάους. Eιδικότερα το κέντρο του, αφού φημίζεται για τα άπειρα αδέσποτα σκουπίδια του, για τους κακοσυντηρημένους κάδους του και την ανύπαρκτη ανακύκλωση. Φως κατάφερε όμως να ρίξει στο θέμα ένα νέο project που ζήλεψα αλλά δεν σκέφτηκα νωρίτερα. Χάρηκα διπλά που δημιουργήθηκε όμως και είναι το Γόπα Project! Πάμε να μάθουμε πως ακριβώς λειτουργεί και γιατί ίσως είναι ένα από τα καλύτερα εγχειρήματα του 2019.

Ποιοί και πού;

Η ομάδα του Γόπα Project αποτελείται από τον Αλέκο Λιάπη που είναι ο υπεύθυνος προγράμματος και τον γραφίστα Δημήτρη-Ιούλιο Κοσμίδη καθώς και έναν υπεύθυνο social media, ένα πολεοδόμο και έναν προγραμματιστή.

Πηγή εικόνας: Facebook Page Γόπα Project (εδώ: ο κ. Αλέκος Λιάπης υπεύθυνος του project, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος και η Δρ. Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου)

Αρχικά, το εγχείρημα μετράει ήδη κάποιους μήνες ζωής. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για καινοτόμες ιδέες και ανάμεσα σε άλλες, το Γόπα Project επιλέχτηκε να υλοποιηθεί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν αστικά σταχτοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σε Σύνταγμα, Γκάζι και Μοναστηράκι. Στο κυλικείο της Σχολής Χημικών – Μηχανικών του ΕΜΠ βρίσκεται το πρώτο αστικό σταχτοδοχείο που ταξίδεψε εκτός Αθηνών και βρέθηκε στα Χανιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τρόπος που λειτουργεί είναι απλός, πάνω στη συσκευή συλλογής υπάρχουν ερωτήματα διασκεδαστικά και επίκαιρα, σβήνεις την γόπα σου και πετάς στη επιλογή που συμφωνείς.

Η ομάδα έχει δείξει την αλληλέγγυά της πλευρά, καθώς τον Δεκέμβρη στήριξε το bazaar βιβλίου αστέγων και τοποθέτησε αστικό σταχτοδοχείο αφιερωμένο στην δράση αυτή.

Η πρώτη συγκομιδή έγινε τον Ιανουάριο του 2020 και το αποτέλεσμα ήταν να ανακυκλωθούν 5.000 αποτσίγαρα ενώ ο προγραμματισμός για τον Δήμο της Αθήνας είναι η ανακύκλωση 50.000 αποτσίγαρων. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν για το ΠΟΣΟ χρήσιμη και απαραίτητη είναι για το περιβάλλον αυτή η υπέροχη ιδέα! Εάν όχι, ας μάθουμε τι ακριβώς απόβλητο είναι το τσιγάρο.

Aποτσίγαρα δεν φυτρώνουν!

Ποιος δεν έχει ξεθάψει από την άμμο αποτσίγαρα που κάποιος πίστεψε πως θάβοντας τα στη άμμο, θα φυτρώσει κάποιο δέντρο. Tα αποτσίγαρα είναι παντού. Στη στάση, στα πεζοδρόμιο, στο πάρκο, παντού. Ας κάνουμε όμως μερικές διαπιστώσεις:

  • Τα αποτσίγαρα δεν είναι βιοδιασπώμενα.
  • Ο χρόνος που χρειάζονται για να διαλυθούν στην θάλασσα είναι 1 με 5 χρόνια.
  • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα νερού είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκό ή και σε αλμυρό νερό.
  • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

Πηγή εικόνας: Facebook Page Γόπα Project

Χαιρόμαστε που τέτοιες νέες ιδέες υλοποιούνται και πόσο μάλλον όταν οι κοινωνία ανταποκρίνεται..μπράβο Γόπα Project!

Ενημερωθείτε για την δράση τoυ project στην επίσημη σελίδα του στο facebook και στο instagram

 

 

Πηγή:

Facebook Page Γόπα Project

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελίνα Κωνσταντινίδη

Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;