Glastonbury: θέλουμε περισσότερα τέτοια φεστιβάλ

Πηγή εικόνας: www.imageearthtravel.com

Λίγα λόγια για το Glastonbury

Το Glastonbury Festival of Performing Arts ή όπως είναι γνωστό, Glastonbury ή Glasto, είναι ένα φεστιβάλ τεχνών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για 5 ημέρες στη νοτιοδυτική Αγγλία. Συγκεκριμένα, στο χωριό Pilton του Somerset, στη φάρμα της οικογένειας Eavy. Ξεκίνησε το 1971 από τους Michael και Jean Eavis, οι οποίοι δημιούργησαν στη φάρμα τους το δικό τους μουσικό φεστιβάλ έχοντας μία τοπική μπάντα να τραγουδά. Οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 1.500.

Βέβαια, αυτή ήταν μόνο η αρχή για το φεστιβάλ που τόσο έχει αγαπήσει ο κόσμος. Πλέον αριθμεί 250.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο και 1.000.000 άνθρωποι περιμένουν στη λίστα αναμονής. Ενώ τα εισιτήρια εξαντλούνται μέσα σε μισή ώρα από την κυκλοφορία τους. Στο φεστιβάλ έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις κάποιοι από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες. Όμως, η αλήθεια είναι πως το Glastonbury προτιμάται για άλλους λόγους όπως η ιδιαίτερη ικανότητά του να φέρνει στο σήμερα τη δεκαετία του 1960 και 1970 και το να γνωρίζει στη νέα γενιά ροκ συγκροτήματα εκείνης της εποχής.

Glastonbury
Πηγή εικόνας: www.radio4.gr

Glastonbury και περιβάλλον

Το Glastonbury κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσει το μοναδικό του στυλ και την αγάπη για τη ροκ μουσική. Κατάφερε να κρατήσει επίσης και τις αξίες με τις οποίες ξεκίνησε. Μία από αυτές είναι ο αμέριστος σεβασμός στο περιβάλλον, ο οποίος αποδεικνύεται με το λεγόμενο fallow year.

Τι είναι το fallow year όμως;

Οι διοργανωτές έχουν αποφασίσει από όταν το φεστιβάλ ξεκίνησε να μεγαλώνει ότι κάθε 5 χρόνια δεν θα πραγματοποιείται το φεστιβάλ. Πήραν αυτή την απόφαση με σκοπό να αφήνουν τη γη να ξεκουράζεται μετά από τόσο μεγάλη ταλαιπωρία.

Η οικογένεια Eavis, όμως, δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Κάθε χρόνο που πραγματοποιείται το Glastonbury, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους δίνεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Κάποιες είναι τοπικές, άλλες αφορούν ανθρώπους σε υποανάπτυκτες χώρες και φυσικά πάντα υποστηρίζουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως την GreenPeace.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαια, οι διοργανωτές φροντίζουν να μοιράζονται τη θέλησή τους για την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του Glastonbury και με τους συμμετέχοντες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις συνεχείς προτάσεις του φεστιβάλ προς τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Παροτρύνουν το κοινό τους να φέρει μαζί του μόνο πράγματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και ποτέ μίας χρήσης. Μάλιστα, απαγορεύουν τη χρήση πλαστικού στους χώρους της φάρμας και τονίζουν την ανάγκη για ανακύκλωση με τους εκατοντάδες κάδους που υπάρχουν σε όλη τη φάρμα. Σε όλο τον χώρο του φεστιβάλ υπάρχουν υπενθυμίσεις προς τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν μόνο ό,τι τους είναι απολύτως απαραίτητο, να μην σπαταλούν το νερό και να μαζεύουν τα σκουπίδια τους πριν φύγουν από τη φάρμα.

Glastonbury
Πηγή εικόνας: www.glastonburyfestivals.co.uk

Πράσινες ενέργειες

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ δεν μένουν όμως μόνο σε αυτά. Έχουν εφαρμόσει στο φεστιβάλ μεθόδους παραγωγής ενέργειας, που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν γεννήτριες ρεύματος με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι υψίστης σημασίας για ένα φεστιβάλ τεχνών. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές κάνουν καύση αποκλειστικά βιοντίζελ, το οποίο δημιουργείται από χρησιμοποιημένο λάδι. Με αυτό τον τρόπο το Glastonbury καταφέρνει να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις μουσικές σκηνές με 85% λιγότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. 

Παράλληλα, παρέχουν περίπτερα με φορτιστές και πρίζες, για να χρησιμοποιούν όσοι θέλουν. Το ιδιαίτερο με αυτά τα περίπτερα είναι πως παράγουν ρεύμα μέσω του ήλιου. Ακόμη μία καινοτομία του φεστιβάλ είναι η λεγόμενη «Pee Power», δηλαδή η αξιοποίηση των ούρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τέθηκε σε ισχύ στο φεστιβάλ για πρώτη φορά το 2017. Είναι μία νέα μέθοδος, κατά την οποία τα ούρα παράγουν ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτεί τα φώτα στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και να φορτίζονται συσκευές. Τέλος, αυτό το σύστημα αποστειρώνει τα ούρα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται και ως φυτικό λίπασμα για τη φάρμα.

Το Glastonbury, λοιπόν, μας δείχνει το δρόμο για τα βιώσιμα φεστιβάλ με σεβασμό στη γη που τα φιλοξενεί.

Glastonbury
Πηγή εικόνας: www.glastonburyfestivals.co.uk

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Glastonbury Festival Installation Turns Urine Into Elecricity, ανακτήθηκε από www.environmentjournal.online, τελευταία επίσκεψη 24/10/2021
  2.  Our Green Polices, ανακτήθηκε από www.glastonburyfestivals.co.uk, τελευταία επίσκεψη 24/10/2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παρασκευή Ρούσσου

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά προβλήματα και να γράφω γι' αυτά. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να υιοθετήσω έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πιστεύω πως ο μόνος τρόπος σωτηρίας του είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;